Aproven la licitació de les obres de la nova biblioteca municipal de Pego

Els cinc grups municipals van coincidir a assenyalar que el d’ahir era un moment molt important per a la població de Pego perquè el projecte eixia definitivament endavant després de superar anys d’entrebancs.

La regidora d’Urbanisme, Laura Castellà, demanà el recolzament de totes les formacions polítiques del ple. Segons comentà, després de la licitació, les obres de rehabilitació tenen una duració estimada de 18 mesos. Així, la reconversió de l’antic col·legi Cervantes per a dotar a Pego d’una biblioteca amb les mesures, condicions i tecnologies adients, podria finalitzar en el segon semestre de 2022. Castellà recordà que el projecte començà al 2018 i ha hagut de superar molts entrebancs, principalment el retard en l’arribada del finançament per part de la Diputació d’Alacant.


Per part de Ciudadanos, Simón Ortolà qualificà com a èxit el fet de poder licitar les obres i recalcà l’aposta de la Diputació d’Alacant per millorar la dotació d’infraestructures socio-culturals als municipis.


En el seu torn, la regidora de Ciutadans dePego, Alicia Siscar, va fer memòria de l’inici del projecte quan ella era la titular de la Regidoria d’Urbanisme i deixà una crítica per a la Diputació d’Alacant.


El portaveu del Partit Popular, Ferran Gonzàlez, agraí l’esforç de la Diputació i defensà a l’ens provincial davant les crítiques.


Compromís, per veu de la regidora Conxa del Ruste, mostrà la seua satisfacció per poder licitar ja les obres. I demanà que s’executen en el menor temps possible perquè la ciutadania puga fer ús de la nova biblioteca com més prompte millor.


Del Ruste va fer un prec al respecte del projecte per a demanar que quan la biblioteca estiga ja en condicions d’obrir es cree una plaça de personal tècnic A1 per a dirigir-la, en compte de l’A2 previst per ara.

Cal recordar que el projecte de remodelació de l’antic col·legi Cervantes per a crear la nova biblioteca municipal està pressupostat en 1.570.000 €, i estarà finançat amb fons aportats per la Diputació d’Alacant i l’Ajuntament de Pego.

La subvenció de la Diputació ascendeix a 955.000, per la qual cosa el consistori pegolí haurà de costejar els 615.000€ restants. Segons ha detallat la regidora d’Urbanisme, en el pressupost de l’actual exercici s’ha dotat una partida de 55.000€ per a aquest projecte. En les següents anualitats es dotarà les partides econòmiques necessàries fins arribar als 615.000 €.

ALTRES ASSUMPTES

A més de la licitació de les obres de rehabilitació de l’antic Cervantes, ahir es va aprovar un reconeixement de crèdits per a fer front a factures d’exercicis anteriors. Les quals ascendien a 17.780€.

I, d’altra banda, cap de les mocions presentades, -la del Partit Popular i les dues de Compromís-, va eixir endavant.

La proposta dels populars de crear una línia d’ajudes directes a comerços i autònoms locals, dotada amb un mínim de 50.000€ va ser rebutjada. Només el PP votà a favor. Ciudadanos votà abstenció i els socialistes, Compromís i Ciutadans de Pego votaren en contra.

Escoltem al portaveu dels populars, Ferran Gonzàlez defenent aquesta moció.


Simón Ortolà, de Ciudadanos afirmà que és més partidari de que l’Ajuntament dissenye una línia de reactivació de l’economia en compte de donar ajudes directes. I recordà que en el plenari dels pressupostos presentà una proposta de creació d’uns bons de consum per a fer-los servir en els establiments del poble. Ortolà mostrà un recolzament parcial a la moció dels populars perquè presentà tres esmenes per a demanar major implicació de la Conselleria d’Economia Sostenible en la recuperació dels comerços i negocis locals.


La resta de partits, és a dir, els socialistes, Ciutadans de Pego i Compromís coincidiren a assenyalar que la proposta del PP es solapava amb la decisió de l’equip de govern, ja anunciada al llarg del mes d’abril en vàries ocasions, de convocar noves ajudes a les empreses i empresaris del poble que no hagen rebut cap altra subvenció amb els diners que han sobrat de les ajudes Parèntesi del Pla Resistir, que en són 150.000€.


Escoltem a Alicia Siscar per Ciutadans, Anna Sastre per Compromís i Ricardo Sendra per part de Socialistes Pego.


Finalment les esmenes proposades per Ciudadanos no es va haver de debatre en ser rebutjada la moció dels populars.


Quant a les dues mocions de Compromís per Pego, en les quals recordava que el contracte de l’adjudicatària del servei de recollida dels residus urbans finalitza el 31 de desembre de 2023. És per això que la coalició demanava ahir que l’Ajuntament es plantege fer canvis. El primer en el sistema de recollida dels residus, que ara es fa amb contenidors i Compromís considera que no és eficaç a l’hora de complir amb les exigències europees de reciclatge. Els valencianistes proposaven que s’implante el sistema de recollida de porta a porta. D’altra banda, també instaren a que s’iniciara els estudis necessaris per a dur a terme la municipalització de la gestió del servei.


Escoltem al regidor Víctor Climent.


Ciudadanos va tirar en falta un càlcul de dades al respecte de l’arreplegada porta a porta. Per part de Ciudadans, Alicia Siscar comentà que aprovar ara el canvi de sistema i la municipalització del servei seria precipitat. Com que encara queden dos anys perquè el contracte actual expire, Siscar recomanà fer un seguiment de cóm funciona el sistema porta a porta als municipis com Orba i l’Atzúbia i estudiar l’assumpte amb calma.

Ferran Gonzàlez indicà que els populars estan a favor del reciclatge però no pensen que el de la recollida porta a porta siga el sistema més eficient. També manifestà que de voler assumir la gestió del servei, l’Ajuntament de Pego primer hauria d’estudiar la viabilitat i decidir amb les dades en la mà.

I el regidor de Residus Urbans, Ricardo Sendra, va comentar que des del 2019 s’ha triplicat el nombre d’illes de contenidors de reciclatge al municipi, passant de 30 a 90. Però, a més, dilucidà el debat.

Així, les dues propostes van quedar damunt la taula, per unanimitat, a l’espera de tindre el Pla de Residus Urbans del municipi de Pego. L’alcalde, Enrique Moll, es va comprometre amb Compromís reprendre el debat sobre la gestió del servei i el sistema de recollida dels residus en tindre el Pla finalitzat i amb les dades que es considera imprescindibles per a conéixer la realitat i valorar així les necessitats i possibilitats del poble.

 

 

935 Visites

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà.

Obligatori *

Hola!!