Amor i Mar en majúscules al llibre d’Elvira Cambrils

Divendres es presentava a Pego el primer llibre de l’autora pegolina Elvira Cambrils, una obra avalada pel premi Blai Bellver ciutat de Xàtiva 2006. Bromera edita 11 relats sota el títol “Mira’m Amor” on els protagonistes són viatgers i viatgeres per terres italianes, majoritàriament, que inventen la vida de la resta i se senten satisfets, sense casament imaginari. La Casa de Cultura divendres de vesprada estava de gom a gom per tal de saber alguna cosa més del llibre “Mira’m Amor”, escrit per la pegolina Elvira Cambrils i guardonat amb el premi Blai Bellver de Narrativa ciutat de Xàtiva 2006. Bromera ha editat aquesta primera aventura literària (pública) d’Elvira Cambrils, una dona que no ha deixat mai de tenir una vida rellevant al si del municipi, ho recordava en la seua introducció Rafel Ruiz, animador cultural de Pego i amic de l’autora. Va destacar tant la vessant cultural com la política i professional de l’escriptora: de diafragma, passant per la regidoria de cultura fins a l’actualitat, l’escriptura com a “una nova etapa” que ara obri.

Un altre Rafa, en aquest cas Gomar, va presentar l’obra publicada, “Mira’m Amor” i una de les primeres coses que va traure a col•lació és que el temperament apassionat de l’autora acompanya el lector i la lectora des del primer moment. Va explicar, així mateix, el significat complet de l’Amor en aquest llibre: Amor en majúscules com a sentiment de les relacions personals de tot tipus que fa emergir “energia positiva que construeix i engrandeix tot allò que toca”.

Gomar ressalta que les citacions són claus dins el llibre i dins els relats que el composen, sense elles no s’acabaria d’entendre cada una de les 11 històries que es conten a l’obra. En aquest llibre entretingut, ric en vocabulari, amb prosa estimulant, “la narradora convida a viatjar més enllà d’Èvoli”, un viatge literari que s’endinsa a l’interior i que permet els viatgers i viatgeres inventar la vida de la resta, dins la satisfacció del mateix fet, assegura Rafa Gomar.

Per la seua banda, la mateixa autora, Elvira Cambrils va explicar el seu auditori que l’escriptura és com l’Amor prohibit, que provoca pudor, tot i que després de consultar amb el voltant més immediat, i veure que t’anima a continuar amb l’aventura, aparques a un costat el pudor i t’endinses de cap a escriure. Així mateix va donar els eixos principals al voltant dels quals graviten els 11 relats de “Mira’m Amor”: el mateix Amor i el Mar.

Manifesta Cambrils que abans d’escriure la vida dels personatges, aquests, ja existien. I aquest fet l’enllaça amb el caràcter ètic que també sobrevola el llibre, una ètica que pretén trencar barreres i “obrir una bretxa cap a la tolerància”. L’autora utilitza la literatura com una “eina d’alliberament de les misèries que l’acullen”. I rodejant tota això la Mar, creadora de civilitzacions mil•lenàries que encara avui continuen avançant. Una mar Mediterrània que és “unió de les cultures que la rodegen”.

Una altra Elvira, en aquest cas Ciurana, l’actual regidora de Cultura, expressava que “la creació literària és filla dels sentiments” i són eixos sentiments els que van fer afirmar Elvira Cambrils que “s’ha divertit moltíssim escrivint” els relats i és per això que creu que les seues històries agradaran els lectors i lectores. A més, confessava l’autora que ha obert la porta a l’escriptura perquè és un acte màgic i alliberador i “perquè estima la vida i amb una no en té prou”.

662 Visites

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà.

Obligatori *

Hola!!