Adéu a les Falles 2020, hola a les de 2022?

El foc ha posat fi a unes estranyes Falles de 2020 celebrades al setembre de 2021, i, al mateix temps, ha servit per a donar inici a un cicle nou, de cara a març de 2022, un destí, del qual només ens separen 6 mesos, que ja han començat a preparar les tres comissions falleres de Pego.

Però, abans d’això, anit els monuments de Plaça i Natzaré i de La Font desaparegueren entre les flames després de quatre dies de festa en els quals s’ha desenvolupat un programa d’actes reduït i adaptat a la situació sanitària actual marcada per la pandèmia global. Quatre dies que han estat carregats de sensacions agredolces, tal com comentaven anit Aida Pino i Fernando Naya, presidenta i president de Plaça i Natzaré.


Els presidents de La Font, Ana Ortolà i Enrique Escrivà han destacat l’alegria de poder dur a terme els actes programat.

Anem a fer una repassada del que han estat aquestos quatre dies de les Falles 2020, en sentit cronològic. Tot començava dijous passat amb la plantà, en la qual les comissions de La Font i Plaça i Natzaré pogueren traure per fi al carrer els seus monuments fallers grans i infantils, emmagatzemats des de març de 2020. «Al vent» es deia el monument gran de Plaça i Natzaré, de l’artista Francisco Vizcaíno. La de la Font es deia «A l’abordatge», i era dels artistes germans Minyana.

La comissió de la falla Convent havia decidit no participar en aquesta estranya versió de les falles i esperar-se a poder recuperar un poc més de normalitat a març de 2022.

Una altra particularitat d’aquesta plantà d’enguany ha sigut la ubicació dels monuments de Plaça i Natzaré que ha estat canviada per queixes presentades per veïns a l’Ajuntament de Pego. En compte d’estar a la plaça, davant l’ermita de Sant Miquel, les falles han estat plantades a l’encreuament dels carrers Dénia i Sant lluís, amb més espai i més distància amb els edificis del voltant. Escoltem l’explicació al respecte del regidor de Falles, Juan José Arbona.


Aquest canvi no ha estat ben rebut per la comissió de Plaça i Natzaré, que, anit minuts abans de la cremà, donava foc, com a denúncia, al cartell en el qual es podia llegir que “gràcies a alguns veïns i a que la falla era plantada davant d’un bé d’interés local”, com és l’ermita de Sant Miquel, la comissió havia “decidit” canviar la ubicació dels monuments.

Tornem als actes. Divendres de matí el jurat visità els monuments i el resultat de les seues deliberacions es va donar a conèixer dissabte, després de l’ofrena. Va ser aquesta una ofrena diferent, molt emocionant per a les falleres i fallers, però molt distinta. Amb només dos comissions, amb mascaretes, amb molta callor i amb poc de públic, La Font i Plaça i Natzaré van fer el recorregut habitual, pel carrer Jaume I fins a la parròquia de l’Ecce Homo, per tal de fer l’ofrena floral. Es va vorer moltes cares d’alegria i moltes llàgrimes entre les falleres i fallers.

En finalitzar, només els presidents i presidentes i falleres majors grans i infantils pujaren al saló d’actes de l’Ajuntament de Pego per a rebre els premis de les Falles de 2020.

Els premis van ser lliurats per l’alcalde de Pego, Enrique Moll, el regidor de Falles, Juan José Arbona, i el regidor de Turisme i Promoció Econòmica, Ricardo Sendra. Moll sigué l’encarregat de donar el veredicte final del les Falles 2020.


La Font aconseguí el primer premi en l’apartat dels monuments grans i infantil. També guanyà el primer premi de presentacions, el segon en l’ofrena floral i el tercer en llibret. Escoltem a Ana Ortolà, presidenta de la comissió.

Plaça i Natzaré sigué la guanyadora del premi a la millor ofrena, a més del segon premi de falles gran i menuda, i el segon en llibret.

I en no plantar falla, la comissió del Convent només participava en dos apartats en aquestos premis. Sigué la guanyadora en el llibret i la segona en presentacions.

La festa continuà als casals, amb dinars, sopars i reunions menys multitudinaris del que solien ser abans de la pandèmia i amb l’obligació de mantindre les mesures quant a l’aforament, l’ocupació de taules, ús de la mascareta…

Així la festa entrà en la recta final el diumenge, amb una mascletà a migdia, a la plaça de l’ajuntament. Ja de vesprada, a les set, tenia lloc una versió molt reduïda de la processó de sant Josep, amb menys falleres i fallers desfilant, i menys públic, però, amb molta més emotivitat per poder celebrar l’acte i per ser l’últim dia de la festa.

Finalment, pocs minuts després de les deu de la nit començava la cremà, en primer lloc va ser el torn dels monuments de Plaça i Natzaré.

I, quasi a les onze i mitja de la nit es donà inici de la cremà dels monuments de La Font, amb vint minuts de retard perquè els bombers no van poder extraure aigua en la connexió amb què havien planejat utilitzar, així que van anar a emplenar el camió amb aigua.

Les falles es consumiren sota les flames i les comissions s’acomiadaren d’unes festes atípiques, pensant ja en les de 2022, com hem dit. El president i presidenta de Plaça i Natzaré es mostraren esperançats ahir de cara a març.

A la falla La Font també s’ha celebrat ja alguna que altra reunió per a planificar les pròximes festes, però encara no volen concretar res.

Anit el regidor de Falles feia un balanç positiu d’aquestes festes que considerava necessàries.


 

1101 Visites

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà.

Obligatori *

Hola!!