Martín Berasategui: “En mi casa siempre hay el mejor arroz del mundo, por supuesto que es el de Pego”

Així definia ahir de vesprada, en l’inici de la sega de l’arròs del Parc Natural de la Marjal de Pego, un dels més prestigiosos cuiners de l’Estat Espanyol, l’arròs que es cultiva a Pego. Martín Berasategui anava, però, més enllà afirmant que “a partir de hoy, en todas las cartas donde veáis a Martín Berasategui estará el nombre de Pego. No solamente pondré arroz, sino que pondré de donde viene”. El gran cuiner basc va tallar, amb una corbella, unes espigues d’arròs i li les va donar al millor cuiner d’Espanya 2011, Evarist Miralles.
La notícia més important d’avui podria tenir molts titulars i és que la visita de Martín Berasategui a Pego es pot llegir des de molts punts de vista i tots ells positius. El prestigiós cuiner basc va congregar a l’Ullal del Bullent, al bell mig del Parc Natural de la marjal de Pego, no només a gran part dels representants municipals de Ciutadans de Pego, PSPV i Bloc; sinó també a representants de les organitzacions agràries com el president d’AVA, Cristòbal Aguado i el membre de la Junta Directiva de la Unió de Llauradors, el pegolí Carles Garcia, sinó també al president de la Cooperativa Agrícola de Pego, el president de la Comunitat de Regants, la presidenta de l’Associació de Comerciants i, sobretot, va acudir una nodrida representació dels restaurants del poble de Pego.

Martín Berasategui va inaugurar una jornada important en el món de l’arròs, aquella que dóna inici a la sega d’un dels aliments que més presència té a taula. L’alcalde de Pego, Carmelo Ortolà, agraïa al prestigiós cuiner el seu desplaçament a Pego “per a participar amb nosaltres en aquesta sega de l’arròs bomba” i es mostrava orgullós, com a màxim representant del municipal, de la seua presència a la localitat, una presència que reconeixia Ortolà, havia estat gràcies a Sergi Martínez, un dels més directes col•laboradors de Berasategui darrere dels fogons en el seu restaurant de Lasarte, amb tres estrelles Michelin.

Martín Berasategui es va mostrar, des del principi i fins al final de la visita, proper amb el públic present. Una visita, aquesta, que va tenir tres escenaris principals, l’Ullal del Bullent on va presenciar la sega de l’arròs en primera persona, pujat a la cabina d’una de les segadores que hi treballaven, el museu etnològic que conserva la memòria de com es cultivava i es segava abans l’arròs i el restaurant L’Om, l’escollit per a degustar els productes més propis del nostre municipi.

Berasategui va destacar que “el millor que jo tinc és, amb diferència, l’equip que tinc”, un equip en el que, des de cinc anys està integrat el pegolí Sergi Martínez, un jove de 28 anys que després de conèixer els secrets de El Poblet, es va fer un lloc entre els fogons d’una de les millors cuines de l’estat amb tres estrelles Michelin, la de Martín Berasategui. Aquest el definia com “un braç dret meu en totes les coses que veieu que em passem pel món”.

Va ser el mateix Sergi Martínez qui va presentar l’arròs bomba al gran mestre i va encertar, ja que des de fa cinc anys, Berasategui afirma que “en ma casa sempre hi ha el millor arròs del món, per suposat que és el de Pego”. El prestigiós cuiner definia l’arròs bomba de Pego com “especial” perquè es mostrava com “un gra dur, ters, amb molt bona absorció i amb molt de sabor”. El que el portava a asseverar que “este arròs mereix, amb escreix, estar en tots els restaurants on està el nom de Martín Berasategui”. Anant més enllà, Berasategui es comprometia a què “a partir de hui, en totes les cartes on vegeu a Martín Berasategui estarà el nom de Pego. No solament posaré arròs, sinó que posaré d’on prové”.

Reivindicava Martín Berasategui la cuina de la nostra infantesa, eixa cuina que conserven encara les mestresses de casa, la gent que, sense tindre titulació gastronòmica, estima el fet de combinar sabors per a fer gaudir la resta. “Jo demà més que hui faig art a la cuina, demà-passat més que demà avantguarda en la cuina, però sóc, superrespectuós, per aquells que un munt d’anys més tard, ens fan seguir provant els plats tradicionals. Aquells que cuinaren aquells plats tradicionals que hui seguim demanant, eren un ‘artistassos’ increïbles”.

El prestigiós cuiner va animar i aplaudir als restaurants i bars de Pego i els va oferir la seua amistat.

No es va oblidar Martín Berasategui del millor cuiner d’Espanya 2011, del pegolí Evarist Miralles que va rebre de les mans del prestigiós cuiner les primeres espigues d’arròs bomba segades amb una corbella tradicional. Va destacar Berasategui que Evarist “és el representant nacional en el millor concurs del món de cuina, que és el Bocuse d’Or” i el fet que per a ell és un gran orgull “estar al costat dels joves i, sobretot, al costat dels joves que tenen talent, dedicació. Joves que van a fer història”.

Quasi de nit ja va seguir la visita de Martín Berasategui per Pego, que va incloure, a més de la visita al Museu Etnològic, la signatura en el llibre d’autoritats de la localitat. Acabava la nit, asseguts a taula, amb un menú ben pegolí, «all i pebre», «coques de dacsa», «pilota de putxero», embotits casolans i arròs a banda de Pego, tot això regat per vins dels cellers valencians.
1143 Visites

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà.

Obligatori *

Hola!!