Jaume I i la Llei d’Ús i Ensenyament en Valencià protagonistes de la XXIII Trobada

Enguany la Marina Alta celebra la Trobada d’Escoles en valencià a Beniarbeig. La Cappev preveu una assistència de 15.000 persones en una jornada que començarà al voltant de les 10’30 del matí amb la fira del llibre i materials didàctics i exposicions. De vesprada concentració de músics i participants i ja de nit el concert de la Gira 2008. En els premis Sambori la pegolina Mònica Moll va guanyar el premi corresponent a 2n de l’ESO per “Passaràs a ser un record”. Divendres de vesprada es va iniciar la primera fase de les Trobades d’Escoles en Valencià amb l’entrega, a Beniarbeig, dels premis de literatura infantil i juvenil, Sambori. En aquest 2008 s’han presentat 2059 treballs escolars compresos entre els nivells d’educació infantil i segon cicle de la ESO. La representació pegolina no ha faltat i aquesta vegada ha estat Mònica Moll Sendra, alumna del Col•legi Públic Ambra qui ha guanyat el premi corresponent a 2n d’ESO amb la història “Passaràs a ser un record”, una mostra que l’escriptura pegolina té cantera per a estona. Les xifres del Sambori 2008 a totes les comarques valencianes el situen com el premi de literatura infantil amb més participació d’Europa, amb més de 50.000 treballs presentats.

Per la nit, el divendres es presentava la XXIII Trobada a la Marina Alta que enguany se celebra a Beniarbeig el dissabte, 31 de maig. ‘El Valencià és futur’ és el lema de 2008, “una aposta per un model educatiu i de convivència […] és una aposta pels resultats […] és un fruit de com s’ensenya i com s’aprèn […] és una aposta per programes que garanteixen ensenyances multilingües”, asseverava Jaume Fullana, president de la Cappev. I alhora recordava que “la trobada és un acte festiu però constitueix un referent en el que d’alguna manera ens veiem abocats a reflexionar sobre la nostra trajectòria”.

Enguany les Trobades celebren dues dates significatives dins la constitució del territori valencià i de l’ensenyament en valencià. El 800 aniversari del naixement del rei En Jaume I i dels 25 anys de la Llei d’Ús i Ensenyament en Valencià. És per això que el dissabte que ve una gran cercavila encapçalada pel rei Jaume I “ens retornarà al nostre poble”, comentava Pepa Guardiola, presentadora de l’acte, que descobria, a més que “els carrers recordaran l’edat mitjana”, tot i això a partir de les 5 de la vesprada a Beniarbeig. Guardiola explicava que “la història l’escriuen els pobles. Tot i que hi ha figures de gran transcendència, una figura transcendent per al poble valencià és la de Jaume I.”

En 2008 coneixerem moltes coses d’aquest conqueridor que va arrabassar als musulmans les terres valencianes, com per exemple el que explicava Pepa Guardiola, que a ell “li devem l’organització com a regne del territori valencià, els furs, la creació i consolidació d’institucions de caràcter polític i administratiu per governar el poble amb més justícia i l’inici dels segles de major esplendor del nostre país”.

A més, Diego Gòmez, president de la Federació d’Escola Valenciana explicava la història del Tractat d’Azmirra, que es va produir el 1254 i va ressaltar una frase del propi monarca als negociadors, “Ni pensar-ho, cedir Xàtiva, és obrir una porta per una paret mitjera, no podem consentir això per al regne”, el que dóna compte, assegurava Gómez de que en Jaume I va ser un rei que “va apostar pel diàleg i el consens”.

Els 25 anys de la Llei d’Ús i Ensenyament del Valencià també estarà present en aquesta XXIII Trobada de la Marina Alta i al voltant d’aquesta qüestió el president de la Federació d’Escola Valenciana afirmava que “l’esforç normalitzador que s’ha fet des de les escoles no ha tingut fins ara una projecció real i eficaç al carrer […] és per això que cal millorar la política lingüística”.

També destacava el president de la Cappev, Jaume Fullana que aquesta trobada, amb més de 50 tallers, és “més comarcal que mai” i és que s’han afegit més ajuntaments i més associacions de tota la Marina Alta per a donar suport a aquest esdeveniment educatiu que aposta perquè “el valencià és futur”.



736 Visites

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà.

Obligatori *

Hola!!