Investigació a fons de la mort de Fra Pascual Nadal Oltra

Nascut a Pego el 1884 aquest franciscà va fundar a La Xina una leproseria i allí mateix, exercit de missioner va ser interrogat pel mateix Mao Tse Tung i posteriorment, decapitat el 1935. Actualment s´està duent a terme una investigació a fons sobre la seua mort per tal de trobar documents escrits que recolzen els testimonis orals per tal d´impulsar la seua canonització.
Fra Pascual Nadal Oltra, més conegut com a “Fra Pascualet”, diminutiu que denota l´estima de tothom que el coneixia per la seua persona, té una estàtua que li rendeix homenatge al claustre del Convent dels franciscans de Pego. En ella se´l representa abraçat a sa mare, i d´aquesta manera el conjunt escultòric conta un poc la història d´aquest home marcat per la malaltia de la lepra.

Fra Pascual Nadal Oltra va nàixer a Pego en 1884 i, després d’estudiar Belles Arts a València, va ingressar en l’orde franciscana a Gilet, als 21 anys. Després d’atendre a sa mare, malalta de lepra, en el sanatori de Fontilles, fins al seu defunció, fra Pascual, «sensibilitzat per aquella malaltia», va demanar als seus superiors anar a La Xina per a formar part de la primera comunitat de la nova leproseria que l’orde franciscana tenia previst obrir en Mosimién. «Fra Pascualet» va arribar en 1930 a la leproseria, on atenia a 125 malalts, junt amb altres religiosos. Així mateix, esculpia imatges religioses, igual que va fer en els convents de Gilet i Pego.

Al maig de 1935, una columna de l’exèrcit comunista de Mao Tse Tung fugia de l’exèrcit regular dels nacionalistes de Chiang Kai-Shek-Kai-Shek cap al nord-oest de La Xina. Davant de l’arribada de les tropes de Mao, el superior de la leproseria va donar permís per a abandonar-la, però quatre franciscans i tres religioses es van quedar, entre ells fra Pascual, per a atendre els leprosos. El religiós de Pego, com van testificar els malalts que cuidava, va afirmar: «Si els comunistes són els meus germans, per què he de fugir d’ells? Jo també els estime i, de matar-me, em rendirien el major dels serveis. Seré màrtir i volaré al cel», segons relata el franciscà valencià José Miguel Barrachina Lapiedra, autor del llibre «Fra Pascual Nadal i Oltra. Apòstol dels leprosos, màrtir de Xina».

Els soldats van entrar en la residència, «la van saquejar, van detindre els religiosos i molts dels leprosos van tractar de defendre’ls, però van disparar contra els propis malalts». A continuació, els franciscans van ser portats davant de Mao Tse Tung, qui els va interrogar, va deixar presoners a dos d’ells, fra Pascual i el frare italià Epifanio Pegoraro, i va alliberar a la resta. Dies després, el 4 de desembre de 1935 un oficial es va dirigir a l’aldea de Leang Ho Kow, on estaven capturats els dos franciscans, i els «va decapitar amb una espasa». Diversos veïns van ser «testimonis des de les seues cases» de l’execució i un d’ells va soterrar els cossos, segons afirma Barrachina en els seus escrits.

Actualment, la vicepostulació de les Causes dels Sants dels franciscans a València investiga en el martiri de Fra Pascualet amb l’objectiu d’impulsar l’obertura del seu procés de canonització. Els franciscans mantenen oberta la investigació sobre la seua mort tot i les «grans dificultats per a accedir a nous testimonis orals i escrits en Xina, per les traves que posen les autoritats del país», segons ha explicat Benjamí Agulló, vicepostulador franciscà.

651 Visites

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

*

code

Hola!!