Els danys del temporal superen els 50 milions d’euros

Els recomptes xifren ja en més de 1.000 les vivendes danyades per les inundacions i en més de 2.000 els vehicles. Els damnificats acudeixen en massa als consistoris per a demanar ajudes. Els sindicats agraris xifren en 10 milions d’euros i 225 quilòmetres de camins destruïts les destrosses del temporal. Una vegada s’han avançat les tasques de neteja, comencen a conèixer-se algunes dades al voltant de la catàstrofe provocada per la pluja. Repassem a continuació l’estat dels principals pobles afectats.

Al Verger, l’alcalde, Miguel González, va assenyalar ahir que, segons les primeres estimacions, entre 400 i 500 vivendes d’este municipi s’han vist afectades. González va precisar que, del total d’habitatges danyats, 250 podrien trobar-se en estat greu i onze hauran de ser enderrocats. La quantia dels danys causats per la riuada se situa entre «els 10 i els 15 milions d’euros».

Va detallar que unes 150 persones podrien haver perdut els seus vehicles i que uns 1.500 veïns han acudit en els dos últims dies a les dos oficines de reclamació instal•lades en el poble.

A Beniarbeig , l’alcalde, Luis Gil, va informar que ahir un matrimoni va haver de ser desallotjat de la seua vivenda situada en l’avinguda de Dénia després de detectar-se «una espècie d’escletxa» en l’immoble i que, fins que s’avalue la situació, se’ls ha recomanat buscar un habitatge de lloguer. Les persones damnificades en el municipi arriben a les 150 i el nombre de vivendes danyades supera les 40.

A Els Poblets, una altra de les zones més castigades per les fortes pluges, fonts policials van informar que podrien estar afectades entre 300 i 400 vivendes, i al voltant d’un centenar de vehicles. No obstant, han explicat que, al tractar-se d’una localitat turística a la que acudeix molta població estrangera, el nombre de cases danyades «possiblement anirà augmentant» a mesura que tornen els seus propietaris i comproven els desperfectes.

A Calp, uns 500 veïns van acudir el dilluns a l’oficina d’atenció oberta pel consistori per a presentar reclamacions, i durant el dia d’ahir s’ha registrat una «grandíssima afluència». A Calp al voltant de 2.000 vehicles estan danyats i «moltíssimes» vivendes així com un gran nombre de negocis i comerços.

Mentrestant, a Dénia, el gros d’afectats es concentra en la zona de la desembocadura del riu Girona, que es va desbordar el divendres, i va danyar una vintena de vehicles. Les vivendes que han patit danys importants han estat poques a Dénia.

Finalment, a Xàbia també s’ha habilitat una oficina d’atenció als afectats i ahir ja havien acudit unes 250 persones a sol•licitar instàncies per a complimentar-les. Junt amb les vivendes, vehicles i garatges afectats a Xàbia, on es va desbordar el riu per la zona del port, unes 80 embarcacions van resultar danyades i algunes d’elles «ni tan sols serveixen», segons els afectats.


Els danys agrícoles també són molt nombrosos i difícils de quantificar ja que la maldat feta en algunes collites no es sabrà fins a més endavant. De moment, els sindicats els xifren en 10 milions d’euros i 225 quilòmetres de camins destruïts.


Els danys ocasionats per les inundacions en la Marina Alta i la Marina Baixa superen els 10 milions segons la primera estimació feta per l’organització Joves Agricultors-Asaja. El sector agrari ha coincidit a mostrar la seua preocupació per l’afecció de les inundacions als cultius, no sols per les pèrdues econòmiques directes, sinó també pel risc que puguen aparèixer plagues i fongs que danyen les explotacions.

La Unió de Llauradors també va exigir per escrit ahir, tant al Govern com a la Generalitat, la posada en marxa de forma urgent i conjunta d’ajudes i mesures per a pal•liar els danys. Entre les actuacions reclamades està la reparació urgent dels marges per a evitar més despreniments de terres, dels camins per a accedir a les parcel•les i dels sistemes de reg comunitari amb l’objecte de donar servei en els camps ràpidament.

Així mateix, l’organització agrària demana també ajudes directes per als afectats pels treballs de neteja de canyes i de la brutícia que haja entrat en les explotacions i que es pague també, prèvia presentació de la corresponent factura de compra, el fungicida i els treballs d’aplicació per a evitar l’aparició de fongs i malalties en els cultius que han resultat inundats durant dies.

Jóvens Agricultors-Asaja ha indicat que les pluges han afectat més de 26.000 metres lineals de marges, més de 52.000 metres de sèquies i 225 km de camins rurals, per la qual cosa la quantia total d’inversió necessària ascendiria a més de 10 milions d’euros «segons les primeres estimacions».

241 Visites

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

*

code

Hola!!