Xàbia activa mesures contra les meduses a l’arribar la primera plaga de l’estiu a les platges

Els socorristes de l’Arenal van atendre a 62 banyistes que van patir picadures i, a mitjan vesprada, van hissar la bandera roja davant de la proliferació de celenterats. Una llanxa municipal recorrerà hui la costa i comprovarà la dimensió del banc La primera plaga de meduses de l’estiu va arribar ahir al litoral de Xàbia. Els socorristes de la Creu Roja que vigilen la platja de l’Arenal van atendre, segons va comentar el coordinador de platges, Juan Roselló, a 62 banyistes que van patir la urticant picadura d’estos celenterats. A les 16.30 hores, la proliferació de meduses va aconsellar hissar la bandera roja a esta platja. A més, els socorristes van eixir amb una barca i van retirar nombroses meduses. A les 18.30 hores, la plaga va començar a remetre i, a partir de llavors, la bandera que va ondejar en l’Arenal va ser la groga.


No obstant, van ser els banyistes de la Calanca els primers que van alertar, a mitjan matí, de l’aparició de nombroses meduses. En eixe moment, es va pensar que podia ser un problema aïllat. Però, poc després, els socorristes de l’Arenal ja van començar a practicar als banyistes nombroses cures per picadura d’estos invertebrats marins.
Les fonts municipals consultades van indicar que pot haver-hi un banc de celenterats que ha començat a entrar en la badia de Xàbia. No obstant, el coordinador de platges de Creu Roja va apuntar que les meduses que han arribat al litoral són «una ramificació» del banc que hi ha enfront de les costes de Balears.

El passat estiu les primeres meduses van arribar a les platges al començar el mes d’agost. Durant tot eixe mes, es van repetir els episodis de proliferació d’estos celenterats. En només tres dies, els socorristes van atendre a 400 banyistes per picadura de medusa. Però el fet més inusual va ser que, a primers de novembre, un temporal va arrossegar milers d’estos urticants invertebrats a la platja de l’Arenal.
El banc de meduses que va començar a entrar ahir en les platges va obligar a l’ajuntament a prendre les primeres mesures. El biòleg municipal, Ignasi Astor, va comentar que hui mateix inspeccionaran amb una llanxa municipal el litoral i comprovar la dimensió del banc de meduses.
Una altra mesura municipal serà, com va ocórrer ja ahir en l’Arenal, la d’hissar la bandera groga o inclòs la roja quan estos celenterats arriben a les platges i existisca un perill greu de picadura per als banyistes.
Ignasi Astor també va assenyalar que el Ministeri de Medi Ambient, a través de l’empresa pública Tragsa, ha contactat amb les confraries de pescadors perquè els llogue els seus barcos i així puguen pescar les meduses i intentar que no arriben de forma massiva a les platges. Mentrestant, els ajuntaments s’encarregarien de retirar, una vegada desembarcades en terra, les meduses i portar-les als seus abocadors municipals, que en el cas de Xàbia és el de Ramblars.

Desaparició dels seus predadors

El biòleg de l’Ajuntament de Xàbia també va explicar que una dels motius de la proliferació d’estos celenterats és que els seus predadors naturals s’han reduït. « La tonyina, el peix espasa i la tortuga bova són els depredadors de les meduses. Com una població controla a l’altra, si estos depredadors disminuïxen, les meduses augmenten» , va argumentar Ignasi Astor. La proliferació de meduses coincideix amb altres problemes en les platges de Xàbia. Només l’Arenal compta amb socorristes, que són de Creu Roja i l’ajuntament els ha contractat per via d’urgència. En principi, el consistori hui mateix pot donar llum verd al contracte per a dotar també de vigilància a les platges de la Grava, la Granadella i el Benissero
381 Visites

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà.

Obligatori *

Hola!!