Tornen les mesures per la grip aviar a la marjal

La Conselleria d’Agricultura restablirà a partir de l’un de setembre tots els protocols de vigilància que es van posar en marxa la passada primavera en nou aiguamolls de la Comunitat Valenciana com a mesures preventives per a fer front a l’aparició d’un possible cas d’au infectada amb el virus de la grip aviària i que es van relaxar a principis d’estiu al no existir risc d’infecció. La Conselleria d’Agricultura restablirà a partir de l’un de setembre tots els protocols de vigilància que es van posar en marxa la passada primavera en nou aiguamolls de la Comunitat Valenciana com a mesures preventives per a fer front a l’aparició d’un possible cas d’au infectada amb el virus de la grip aviària i que es van relaxar a principis d’estiu al no existir risc d’infecció.


Mentres el secretari general del Ministeri d’Agricultura, manifestava ahir que durant esta segona quinzena d’agost es manté «especial atenció», i que «no s’ha baixat la guàrdia», la Comunitat Valenciana ha mantingut en actiu les anàlisis periòdiques en les granges i les visites veterinàries per a detectar qualsevol eventualitat relativa a esta infecció.

A més, cal recordar que la conselleria conserva des de la passada primavera les estacions mòbils d’arreplega d’aus mortes que estan localitzades a Elx i la pista de Silla i a partir de l’un de setembre s’enduriran els controls establits en
un ràdio de deu quilòmetres entorn a les nou zones humides més importants.
Les dos mesures principals que entraran en vigor divendres que ve seran el confinament de totes les aus de corral de les 172 granges domèstiques que hi ha en un ràdio de 10 quilòmetres dels nou paratges naturals catalogats com a zones d’especial protecció i la taxativa prohibició de celebrar concursos d’aus o la venda en mercats ambulants, entre les que es troba el parc natural de Pego-Oliva.

De fet, les tres direccions territorials de la conselleria d’Agricultura han rebut ja una circular que detalla les mesures que tornaran a restablir-se a partir de l’un de setembre en tot el territori autonòmic.

Els tècnics aviaris consultats per este periòdic han manifestat que cal reactivar totes les mesures de prevenció i alerta enfront de l’epidèmia perquè la migració d’aus que acaba d’iniciar-se i que es produïx en direcció de nord a sud és «molt perillosa».«La migració que ens preocupa és esta i som conscients que entranya un risc molt alt perquè hi ha moltíssimes aus infectades en el nord d’Europa i és molt fàcil que arribe a qualsevol dels nostres aiguamolls».

Els nou aiguamolls catalogats com a zones d’especial protecció són: l’Albufera, les Salinas de Torrevieja, el Fondo d’Elx, les marjals de Pego-oliva, del Moro, Almenara, Xeresa, les llacunes de la Mata i Torrevieja i el parc natural de Cabanes. La declaració d’estos nou paratges com a zones d’especial vigilància afectarà 151 municipis.

El virus es mor en els arrossars

D’altra banda, un estudi realitzat pel catedràtic de Sanitat Animal de la Universitat Complutense, José Manuel Sánchez-Vizcaíno-biscaí, va demostrar que el fatídic virus H5N1 podia sobreviure només tres dies en l’aigua dels arrossars, on la temperatura mitjana oscil•la entre els 18 i els 22 graus, ja que a mesura que la temperatura s’eleva, el virus es desactiva o mor. L’especialista va informar també que hi ha una trentena d’espècies portadores del virus que no acusen símptomes i que ho poden excretar durant 21 dies.
572 Visites

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà.

Obligatori *

Hola!!