Torna al Parc Natural de la Marjal de Pego-Oliva el primer exemplar d’àguila pescadora
L’exemplar, que va ser detectat el passat 9 de juny a la marjal de Xeraco, ja ha arribat al seu lloc de naixement. Es va albirar (ahir) diumenge pescant i acudint als nius construïts especialment per les àguiles pescadores. Es tracta d’un mascle reintroduït el 2023, procedent d’Escòcia, que «ha tornat després de dos anys de permanència en el seu espai d’hivernada», explicava Covadonga Viedma, cap de secció del departament de Vida Silvestre i Xarxa Natura 2000 depenent de la direcció general de Medi Natural i Animal de la Conselleria de Medi Ambient de la Generalitat Valenciana.
________________Diumenge, 22 de juny, es va albirar el primer exemplar d’àguila pescadora reintroduït al Parc Natural de la Marjal Pego-Oliva, a la mateixa marjal. És el mateix exemplar que fa unes setmanes enrere, concretament el passat 9 de juny, a la marjal de Xeraco. Ara ja ha arribat al seu lloc de reintroducció. Ha tornat a la Marjal de Pego-Oliva «després de dos anys de permanència en el seu espai d’hivernada», explicava el passat 10 de juny la cap de secció del departament de Vida Silvestre i Xarxa Natura 2000 depenent de la direcció general de Medi Natural i Animal de la Conselleria de Medi Ambient de la Generalitat Valenciana, Covadonga Viedma.

L’exemplar observat s’ha pogut identificar perquè porta una anella de lectura a distància, amb els dígits 1HC. Va nàixer a Escòcia durant la primavera del 2023 i va ser «traslladat a lloc de nidificació de la Muntanyeta Verda», seguia explicant Viedma. Unes instal·lacions cedides per l’Ajuntament de Pego i que servixen per acollir els pollets que porten «d’altres localitats on l’espècie està bé i els criem durant dos setmanes […] fins a que poden volar i són alliberats a la Marjal de Pego-Oliva». L’exemplar albirat ara a «casa» se’n va anar del parc natural dos mesos després d’aprendre a volar. Era setembre de 2023.
Durant tot el matí de diumenge se’l va vore «pescant en lluents i després va anar a un dels nius construïts per a les àguiles pescadores», explicava la representant de la Fundació Migres, Itziar Colodro.
L’àguila pescadora és una espècie amb una «supervivència molt baixa en els seus primers anys de vida» i és justament en este detall on radica la importància de l’albirament d’este primer exemplar que ha tornat al lloc on va aprendre a volar, exposava Viedma.
Eixe delicat període de vida «abraça des que es crien en els nius fins que fan la migració». Un interval de dos anys que passen en l’espai d’hivernada, on són capaços d’aprendre a pescar i a valdre’s per si mateixos. «Quan arriben a la maduresa sexual a partir del segon any, tornen al lloc on han nascut o a prop d’eixe indret», explica la cap de secció del departament de Vida Silvestre i Xarxa Natura 2000.

El repte actual d’este primer exemplar, un mascle, és trobar una femella per a poder reproduir-se, que és «el més anhelat, que l’espècie torne a reproduir-se a la Comunitat Valenciana». Però també hi ressaltava la cap de del departament de Vida Silvestre i Xarxa Natura 2000 és que, després del retorn d’este primer exemplar, en un futur pròxim se’n produiran més. I això augmentarà les possibilitats d’eixa reproducció ací.