Reacció presenta el seu nou senzill i videoclip, ‘5 de Pego’, una composició que actualitza el que se sap dels 5 pegolins que van ser deportats al camp de concentració de Mauthausen

Este projecte naix de l’any passat, quan l’IES Enric Valor passa a formar part de la Xarxa Mai Més, xarxa de memòria i de prevenció del feixisme integrada per centres educatius, entitats i ciutats per educar en la prevenció del feixisme des de la memòria històrica. Partint del dret a saber i que la història ha d’estar present en l’aula, es va considerar molt interessant actualitzar la cançó ‘3 de Pego’ de La Gossa Sorda, davant les noves informacions que han desvelat que van ser 5 pegolins els deportats a Gussen. Per tant, van proposar a Reacció que reescrigueren la cançó per a poder treballar-la a l’aula. Eixa versió serà la que hui es presenta a Pego en exclusiva. A partir del 30 de gener a les 12h., tot el món podrà gaudir d’esta cançó i el seu videoclip.

A les 21h., a la Casa de Cultura es presenta el nou senzill i videoclip de Reacció titulat ‘5 de Pego’. Una cançó que té història. Naix el curs passat, després de l’adhessió de l’IES Enric Valor a la Xarxa Mai Més, xarxa de memòria i de prevenció del feixisme. Una xarxa que «pretén, en col·laboració amb ajuntaments, associacions de recuperació de la memòria històrica i, amb altres centres educatius d’Espanya, de França i d’Àustria, fomentar el coneixement i la reflexió sobre l’horror dels camps de concentració nazis al temps que difon les idees de llibertat, democràcia i solidaritat per les quals van morir milions de persones sota el feixisme. Idees que formen la base de la declaració universal dels Drets Humans».

20180120_174626Explicava el professor d’Història Contemporània de l’IES Enric Valor, Joan Morell, dissabte passat durant la jornada de Memòria Històrica que va tenir lloc a l’Espai Veïnal Antic Institut, que «des del punt de partida del dret a saber i que la història ha d’estar present en l’aula», no només hi ha un grup d’estudiants de 1r de Batxillerat que estan investigant a l’Arxiu Municipal sobre els 5 de Pego, sinó que també es va programar perquè sonara al canvi de classes la cançó ‘3 de Pego‘ de La Gossa Sorda. Una cançó que no és habitual trobar en un grup amb les característiques dels pegolins. A més «tan ben documentats». És per això que Morell sempre va considerar esta peça «un punt de partida» perquè «parla del per què, el com, el quan, i el que va passar al final».

26239332_2019735634938932_2714895827277657735_nAixí que, partint de la cançó de La Gossa Sorda, 3 de Pegoi la nova documentació que indicava que finalment eren 5 i no 3 els pegolins que van ser deportats a Mauthausen, des de l’IES Enric Valor se’ls va proposar a Reacció que crearen una versió actualitzada que incloguera «els 5 de Pego». Per a dur a terme este repte, l’IES Enric Valor «va entrar en converses amb l’Ajuntament de Pego i amb l’Associació per la Memòria Històrica de Pego [que també formen part de la Xarxa Mai Més], per a què s’enregistrara esta cançó», explicava Joan Morell.

Esta creació és la que hui Reacció presenta a la Casa de Cultura de Pego. Una cançó que ve acompanyada de videoclip, un suport que permetrà que la composició tinga més recorregut per les xarxes socials. El professor d’Història, Joan Morell avançava que ja l’ha escoltada i està «molt content perquè són alumnes que jo he tingut a l’Institut, que els tinc encara, i que s’han implicat de forma important en esta cançó».
2334 Visites

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà.

Obligatori *

Hola!!