Primer moviment de paviment del futur aparcament públic soterrani de Pego

Un moviment simbòlic en el dia en què se signava l’acta de replanteig, que suposa donar llum verda a l’empresa que executarà el projecte, BM3 Obras y Servicios, S.A, perquè puga començar les obres. Obres que no està previst que s’inicien fins a finals del mes de març. Fins aleshores es pot tornar a aparcar en la major part de la Plaça de l’Antic Regne de València.
Ahir va visitar Pego el Secretari Autonòmic d’Infrastructures, Victoriano Sánchez-Barcaiztegui, per a signar l’acta de replanteig del projecte d’aparcament públic soterrani en la Plaça de l’Antic Regne de València, ja que es tracta d’un projecte finançat pel Pla Especial de Suport a la Inversió Productiva en els Municipis impulsat per la Generalitat Valenciana en contestació al Pla E del Govern Central i, en l’acta de replanteig han de signar les tres parts implicades en l’obra, la Conselleria d’Infrastructures i Transports, l’empresa que executarà el projecte, BM3 Obras y Servicios, S.A i l’Ajuntament de Pego. Amb aquesta signatura s’atorguen competències a l’empresa concessionària perquè puga començar a executar les obres. Unes obres que tot apunta a què s’iniciaran a finals d’aquest mes de març.

Així, si ahir la Plaça de l’Antic Regne de València estava tancada als vehicles i als vianants per a facilitar el primer moviment del paviment que s’haurà de treure per a construir l’aparcament públic soterrani, avui ja es pot tornar a aparcar en quasi tota la superfície de la plaça, on demà es disposarà, com és habitual, una part significativa del Mercat dels dijous.

A més de signar l’acta de replanteig i dur a terme el primer moviment de terres, ahir també es va presentar, públicament, en presència de l’alt representant de la Conselleria d’Infrastructures i Transports, el projecte a executar. Carlos Canet, arquitecte municipal, explicava, a grans trets, les característiques de l’obra a escometre. En primer lloc, assenyalava que “la idea és profunditzar fins a 4 ó 5 metres perquè hi ha una sèrie d’elements antròpics que no ens deixen fer l’obra en superfície per complet […] per a després construir sobre una llosa de cementació, un aparcament de 1.979 m2”, el que representa un poc menys que la superfície total de la plaça en superfície, que té una extensió de 2.604 m2 “el que significa –explicava l’arquitecte municipal- que anem a deixar en superfície uns 600 m2 en què no es va a fer res”.

Aquesta actuació té una inversió d’1.117.536,97 euros i està previst que s’execute en un termini de sis mesos. Apuntava l’arquitecte municipal que “l’excavació s’ha de fer amb molta cura perquè tot el subsòl de la plaça és aigua, a uns escassos tres metres hi ha aigua […], i s’ha de procurar donar un marge de seguretat a totes les edificacions que tenim al voltant”. Aquesta és la raó de què l’aparcament soterrani no tinga els mateixos metres quadrats que l’exterior de la plaça, “perquè l’aparcament va a uns dos metres del que són les voreres”. El futur aparcament públic soterrani comptarà amb 74 places, dos d’elles per a minusvàlids. Constarà d’una única rampa, de doble sentit per a l’entrada i l’eixida, amb accés rodat des de l’Avinguda d’Alacant. Els accessos de vianants es resolen mitjançant dos escales i un ascensor per a persones amb mobilitat reduïda. A més comptarà amb dos blocs de banys.

Pel que fa a la zona exterior, el primer que indicava i recordava l’Arquitecte Municipal és que “esta plaça està classificada en el PGOU de Pego com a zona verda […] pel que no podem actuar en superfície com ens agradaria, donant-la de més aparcaments, perquè no es poden fer aparcaments en zona verda”. És per això que les empreses que plicaren al projecte van aportar “unes construccions blanes a base de maceters, a base de fonts i pèrgoles que eliminaren, un poc, en època estival el sol tan tremend que cau en esta plaça”, explicava Carlos Canet. D’altra banda, també s’ha tingut en compte “l’ús polivalent de la plaça, que acull el mercat dels dijous, esdeveniments, espectacles i festes populars. Per tant, s’ha optat per ubicar l’arbrat vorejant la plaça, en la zona de les voreres, i deixar exempta la superfície central de la plaça.”

L’alcalde de Pego, l’independent Carmelo Ortolà, donava per iniciades les obres del futur aparcament públic soterrani de la Plaça de l’Antic Regne de València, unes obres, indicava “fruit del que és una aposta d’un projecte com és el Pla d’Inversions Productives, del President Camps, que està duguent estes infrastructures, que si no fos així no podríem els pobles desenvolupar-les en els nostres pressupostos”. Recordava Carmelo Ortolà que “este aparcament sé que ha estat criticat per algunes persones” per a immediatament després explicar que l’aparcament “té una doble funció”, apuntava d’una banda que en superfície serà “un espai perquè els xiquets -de les cases veïnes a l’aparcament- puguen tindre un espai per jugar un ratet i estar tranquils i protegit del trànsit dels vehicles”. D’altra banda, declarava que “un aparcament fet en diners públics, ja l’han pagat els propietaris que són els ciutadans, per tant no té perquè ser un aparcament pagant”.

Carmelo Ortolà va recordar que “des què sóc alcalde d’este municipi, prompte farà 8 anys, la Generalitat Valenciana ha invertit més de 15 milions d’euros en infrastructures”, incloent les infrastructures escolars, de remodelació de les 5 places i carrers adjacents i els projectes del Pla Especial de Suport a la Inversió Productiva. Acabava la seua intervenció el primer edil pegolí demanant un segon Pla d’Inversions Productives.

El Secretari Autonòmic d’Infrastructures i Transports, Victoriano Sánchez-Barcaiztegui, va manifestar que el President de la Generalitat, com a exregidor municipal “coneix molt bé els problemes dels ajuntaments” i exposava que aquestos són “l’administració més propera als ciutadans i amb més problemes de diners, són els que han de resoldre tots els problemes que li van plantejant dia a dia els seu veïns i de vegades, en general, amb problemes econòmics importants […] i és per això que es va inaugurar el Pla Confiança”. Un Pla que ha deixat en mans dels ajuntaments l’elecció dels projectes a executar per la millor coneixença de les necessitats dels municipis.

Traduïa a pessetes, el Secretari Autonòmic d’Infrastructures, el cost de l’aparcament públic soterrani i apuntava un cost superior als 200 milions de les antigues pessetes, el que el duia a qualificar l’obra d’ “important que va a resoldre un problema de la zona, que va a permetre traure-li a esta plaça tot el seu rendiment […] i per tant una obra bona per als ciutadans de Pego”.

Victoriano Sánchez-Barcaiztegui, també va informar sobre un altre dels projectes del Pla Confiança de Pego, aquell que repavimentarà alguns dels carrers en mal estat del municipi, i que també depèn de la Conselleria d’Infrastructures i Transports. Sobre ell va avançar que pròximament s’adjudicarà, afirmant que “va a eixir a licitació ja” el que el duia a assegurar que “estem parlant d’una obra que licitarà a finals de març, principis d’abril i s’adjudicarà al mes de maig i es podrà començar perfectament”. El Secretari Autonòmic expressava que “els ajuntaments, efectivament, segueixen i seguiran tenint problemes sempre, perquè una ciutat és una cosa viva”.
653 Visites

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà.

Obligatori *

Hola!!