Pego s’acomiada del Carnestoltes amb la Pinyata


La Pinyata tanca els actes al voltant del Carnestoltes, amb la ja tradicional desfilada en règim de dol des de la Plaça de l´Ajuntament fins al Pla de la Font. La concentració de les colles està prevista a partir de les 11.30 de la nit.
Pego aquest dissabte s’engalanarà amb el més rigorós i elegant dol per soterrar el Carnestoltes o la sardina. Com qualsevol altra història, el Carnestoltes ha tingut, un any més el seu principi, amb la baixada del Bullent, el seu zenit amb el Carnestoltes en si mateix i el seu final, que tindrà lloc la nit de dissabte 4 de març amb la Pinyata. La història d’aquesta mort ens la conta amb claredat Rafel Ruiz, animador cultural de Pego en el recent publicat llibre “Les Carnestoltes a Pego”.

Els inicis del soterrament del Carnestoltes, o de la sardina, foren dubtosos, és per això que a Pego es coneix la festa popularment com a Pinyata. Els motius són ben senzills, la gent no entenia perquè s’havia d’enterrar una sardina perquè aquest adéu tenia relació amb l´inici de la Quaresma, de la privació de la carn, no específicament el peix. Rafel Ruiz explicava en el Taula Oberta que Ràdio Pego va dedicar al Carnestoltes quines hipòtesi es barallen al respecte.

El seguici fúnebre, format per les diferents colles del poble, es concentrarà a partir de les 11.30 de la nit a la Plaça de l´Ajuntament. Des d’aquest punt, s’encetarà la desfilada fins al Pla de la Font, seguint l´itinerari de costum: Plaça de l´Ajuntament, C/ Ecce-Homo, C/ Capità Cendra, C/ Sant Jaume, C/ Sant Agustí i Pla de la Font.

A la fi del recorregut es procedirà a la crema de tots els taüts, les sardines o les representacions d’en Carnestoltes en una gran foguera al centre del Pla de la Font donant per acabat així al temps d’esbarjo que ha suposat la festa de Carnestoltes.

Però ací no acaba tot, ja que com ja és tradició una vegada la foguera comença a decaure el foc reviurà amb l’espectacle de correfocs, que enguany corre càrrec del grup Metamorfosi. L’espectacle de foc i llum recorrerà els següents carrers: Pla de la Font, Ausiàs March, Carmel Giner, Llavador, Sant Agustí i Pla de la Font.

S’informa a tots els veïns i veïnes de Pego que cal protegir finestres, portalades o qualsevol element que sofreixca perill a causa dels possibles impactes dels elements pirotècnics que són utilitzats a l’espectacle de focs artificials.


425 Visites

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà.

Obligatori *

Hola!!