Pego reunix als partits independents integrants de Demòcrates Valencians en una jornada formativa

Dissabte passat Pego va acollir una jornada formativa que va reunir a partits independents de huit comarques valencianes. Entre les qüestions que es van tractar, els problemes de l’administració local en la seua vessant econòmica i de transparència administrativa.
A principis d’octubre, el nou president de Ciutadans de Pego, Carmelo Ortolà, a més d’explicar a Ràdio Pego, el seu projecte al capdavant del partit que fa anys que lidera encapçalant la seua llista, ens explicava que “a partir d’ara, potser, en el futur, Ciutadans de Pego, tinga altres implicacions”. Es referia Ortolà a un projecte que s’estava gestant aleshores “d’agrupar a tots els partits locals perquè estem veient que hi ha una pèrdua de vots, de gent que no vol votar a d’altres partits en l’àmbit autonòmic, i només vota en l’àmbit local. A eixa gent se’ls vol donar una nova alternativa”. L’objectiu principal d’este projecte de partits independent és tenir, com a mínim representació en la Federació Valenciana de Municipis i Províncies i, avançava Carmelo Ortolà, “si els números coincidixen i donen el resultat que s’espera, fins i tot podríem tindre representació a les Corts Valencianes”.

Per què la FVMP i les Corts i no la Diputació, l’organisme que fins ara havia estat en la ment dels partits independents? La contestació la donen els anys d’experiència política i els números lligats a la Llei Electoral. Explica Carmelo Ortolà que “pel sistema electoral que tenim s’ha vist que és més difícil de traure un diputat a Diputació Provincial que un Diputat Autonòmic”.

Estes declaracions les traiem a col•lació perquè dissabte passat Pego va acollir una jornada formativa que va reunir a partits independents de huit comarques valencianes, sota el paraigua de la denominació ‘Demòcrates Valencians’. La fundació d’esta formació política és ben recent. No obstant això, asseguren els seus integrants, que “no deixa d’avançar en la seua consolidació”.

Una mostra clara va estar la jornada de dissabte a Pego. Representants polítics de municipis de huit comarques de les províncies d’Alacant, Castelló i València es van donar cita en la Casa de Cultura pegolina per a debatre sobre experiències locals en una jornada de formació, en la qual es va posar l’accent principalment en la transparència de les institucions i en l’economia municipal.




La presentació de l’acte va ser a càrrec del president de Ciutadans de Pego, Carmelo Ortolà, qui va recordar el gran problema amb el qual diàriament es troben els partits independents: la seua falta d’influència més enllà del terme municipal. No obstant açò, Ortolà també va apuntar la solució que ofereix Demòcrates Valencians a este obstacle, “la unió de les diverses forces independents valencianes sota la filosofia que el polític està al servei del ciutadà, i no a l’inrevés”.




Entre els ponents, un tècnic jurídic de la Diputació d’Alacant i assessor del Síndic de Greuges, Miquel Àngel Blanes. Va ser l’encarregat d’abordar la transparència informativa de les Administracions Públiques. Blanes va plantejar si veritablement fa falta una Llei de Transparència com la què actualment s’està gestant per a què, en un Estat democràtic, una institució siga cristal•lina. Per al ponent “la informació no és un dret bàsic del dia a dia, però és un dret que el ciutadà ha de reclamar per a aconseguir una transparència i regeneració democràtica”, tot i que, paradoxalment, la gent s’enfronta amb una “gran desinformació a dia de hui quan intenta exercir este dret”, apuntava Blanes.




El tècnic jurídic de la Diputació d’Alacant i assessor del Síndic de Greuges, va concloure la seua exposició reflexionant que “ni amb esta llei ni amb els instruments anteriors, s’ha dotat a la població d’instruments reals que li permeten obligar a l’administració a proporcionar-li la informació que requereix, i oferir-li un instrument que li possibilite acudir a un jutjat si açò no es complix”.




Carmelo Ortolà, com a regidor d’Hisenda, va ser el segon ponent de la jornada formativa de Demòcrates Valencians. Va ser l’encarregat de parlar sobre les hisendes i finances locals en una època de crisi, aportant l’experiència que li han donat 10 anys d’alcaldia. Ortolà va destacar “la sobredimensió a la qual s’han vist abocats la majoria dels Ajuntaments, oferint nous serveis que a dia de hui són difícils de mantenir i que van ofegant econòmicament els consistoris”. Per al regidor pegolí “els edils ens trobem amb una infinitat de dificultats a l’hora de governar d’una manera propera i justa cap als ciutadans” pel que va reclamar una Llei de Finançament Local per a “evitar que siguen els veïns els que paguen de les seues butxaques els capritxos de les fluctuacions polítiques”.




La sessió va acabar amb una taula redona en la qual van exposar les seues experiències personals com a edils la regidora de Carcaixent, Ana Calatayud, l’edil calpina Antònia Avargues, la pegolina Alícia Siscar i l’exregidora d’El Campello, Elisabet Basto. Des de Demòcrates Valencians s’ha valorat molt positivament la trobada, “tant pel seu contingut com per la seua importància a l’hora de ser conscients de la força que les formacions independents poden arribar a tindre a la Comunitat Valenciana”.

754 Visites

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà.

Obligatori *

Hola!!