Pego no aprova una moció sobre el Tren de la Costa presentada pel PP

La proposta va rebre el suport del PP, Ciutadans de Pego Independents i Volem Pego, l’abstenció del socialista Enrique Moll, que va donar llibertat de vot als regidors i regidores del seu partit. La moció va rebre els vots en contra, 9, de Compromís per Pego i la resta de regidors i regidores socialistes. La proposta d’acord més controvertida «insta els partits polítics amb representació en les Corts Generals perquè negocien i aproven els Pressupostos Generals de l’Estat 2018».

CapturaEn el ple ordinari de gener, el primer ple de 2018, celebrat el passat dijous 4 de gener, el PP va presentar una moció sobre el Tren de la Costa perquè considerava que era el moment idoni per a parlar sobre la qüestió després que a desembre es presentara el Pla Director de Millora dels Serveis de Rodalia de la Comunitat Valenciana i es duguera a terme una concentració multitudinària a Oliva a favor de què la infraestructura incloguera l’arribada del tren a Oliva i Dénia, explicava la portaveu popular, Ana Ortolà.

La moció, que va ser llegida per la mateixa Ortolà, fa palès que el Tren de la Costa és un tema del que «s’ha parlat, debatut, aprovat i consensuat en infinitat d’ocasions al llarg dels últims anys. Sens dubte és una de les reivindicacions que més consens ha pogut atraure en totes aquelles institucions socials o polítiques on s’ha tractat».

Captura 2Després de la presentació del Pla Director de Millora dels Serveis de Rodalia de la Comunitat Valenciana per part del Ministre de Foment, Íñigo de la Serna, que finalment va incloure la connexió entre Gandia i Oliva, entre d’altres millores per a la línia C1, com el desdoblament de la via entre Cullera i Gandia que suposarà que el viatge fins al cap-i-casal millore en 15 minuts, la moció apunta que si la Generalitat Valenciana o el Ministeri de Foment «des de posicionaments més pròxims als ideològics que a criteris tècnics o socials, posa traves, molt difícilment es va a poder complir amb els terminis marcats i per tant es continuarà dificultant el desenvolupament social i econòmic dels municipis afectats, i amb ells el del conjunt de la societat valenciana ja que este és un d’eixos projectes que podem denominar de Comunitat».

La moció presentada pel PP també apunta que «no sols dels tràmits administratius i de la unió de voluntats depén este projecte: fa falta que puga haver-hi diners consignats per a això» i va més enllà afirmant que «sense Pressupostos Generals de l’Estat per a l’exercici 2018 serà impossible avançar en la seua tramitació i execució. Per això és necessari també fer una crida perquè com és prompte millor es puga avançar en la seua tramitació perquè aparega consignació econòmica i la seua posterior aprovació».

Per tot això, la moció insta el «Consell de la Generalitat i el Ministeri de Foment a consensuar les al·legacions que es presenten en els corresponents tràmits administratius per a posar fi a les diferències i discrepàncies entre departaments amb l’objecte de facilitar la tramitació i execució del Tren de la Costa» i també instava les dos administracions, autonòmica i estatal, «a crear una Comissió de Seguiment on estiguen representats els ajuntaments de la Comunitat Valenciana i els grups parlamentaris amb representació a les Corts per a analitzar l’execució de les inversions dels Pressupostos de la Generalitat». Alhora la moció insta «els partits polítics amb representació a les Corts Generals perquè negocien i aproven els Pressupostos Generals de l’Estat de 2018».

Des de Volem Pego, la seua representant, Irene Sendra, votava a favor perquè considerava que «fa falta i és necessari» que «sempre que tots fem força en esta direcció», «perquè estes infraestructures es facen el més prompte possible».

tren costa 3També es mostrava favorable a la proposta Ciutadans de Pego Independents. Això no impedia a Carmelo Ortolà retraure que es tracta d’una moció «oportunista». D’altra banda, considerava el portaveu de Ciutadans de Pego Independents que el tema del tren de la costa «fa picor» perquè, apuntava «açò depèn de l’administració general de l’estat, del Ministeri de Foment que és qui ha de posar els diners perquè es facen estes infraestructures», tot i que la moció parle de Rodalies i de l’administració autonòmica. Carmerlo Ortolà defensava que «tan de bo ens escoltaren alguns partits autonòmics amb representació parlamentària que digueren: «Señor Rajoy o señor Montoro, vinga cap ací que anem a negociar la situació». És, assegurava, «el que faria jo si estiguera a València i si estiguérem amb representació a Madrid».

El portaveu de Compromís per Pego, Àngel Oltra, manifestava que els «agradaria votar que sí». Malauradament, però, consideraven els valencianistes que la moció contenia «algunes coses que li lleven sentit». En primer lloc, apuntava Oltra Pérez que «les competències de Rodalies són de l’Estat». D’altra banda, considerava que esta serà una altra declaració d’intencions, com la de 2011, «perquè als Pressupostos no hi ha res que parle del tren de la costa i és on realment interessa que estiga». Comentava Oltra que la incorporació a una Comissió de Seguiment ja ho han demanat els ajuntaments. Criticava el portaveu de Compromís per Pego el punt de la moció que demana «instar els partits polítics […] perquè negocien i aproven els Pressupostos Generals de l’Estat de 2018» perquè, assegurava «en cap lloc diu tren de la costa». Afirmava Àngel Oltra que «el que ens interessaria més és que l’Estat comence amb els pressupostos de 2018».

IMG-20171218-WA0007D’altra banda, comentava que gràcies a la manifestació d’Oliva es va incrementar el pressupost del Pla de Millora de les Rodalies, ja que assegurava el valencianista que un dia abans la quantitat continuava sent de 800 milions. El dia de la presentació del Pla, un dia després de la manifestació, la xifra es va elevar als 1.436 milions.

El portaveu del PSPV, Enrique Moll, donava llibertat de vot als seus regidors i les seues regidores i alhora anunciava que s’abstenia. Explicava que ho feia perquè «està clar que ens fa falta el tren de la costa i està clar que tots tenim clar que és una infraestructura que s’hauria de fer, però igual que s’ha de fer l’encreuament de l’Hostal de Sant Jaume i igual que s’ha de parlar de l’infrafinançament de la Comunitat Valenciana i d’altres coses que, no crec que en els Pressupostos Generals de l’Estat apareguen». Amb este argument Enrique Moll manifestava que «estaria d’acord en aprovar esta moció si en el punt tercer, el que insta als partits polítics amb representació en les Corts Generals perquè negocien i aproven els Pressupostos Generals de l’Estat de 2018, sempre i quan s’inclogueren les infraestructures del Tren de la Costa i el finançament corresponent per a fer l’encreuament de l’Hostal de Sant Jaume». Deixava clar Moll que «si aparegueren en els pressupostos generals de l’Estat estes dos inversions, jo estaria a favor d’instar al meu partit a que, entre d’altres coses, s’aprovaren els pressupostos de l’estat».

tren costa 1Contestava la portaveu popular, Ana Ortolà, que «nosaltres no tenim cap problema el que s’incloga el que estàs dient» atenent que el que volen és que es faça.

Preguntava Àngel Oltra, des de Compromís per Pego, «perquè es demana als partits polítics que negocien els pressupostos perquè incloguen el tren de la costa i no se li demana a qui ha de posar els diners, que els pose».

Suggeria l’alcalde, Enrique Moll, que es podia redactar d’una altra manera i «instar al Govern Central a què en els Pressupostos Generals de l’Estat s’incloguen estes dos inversions» i estava convençut que la portaveu popular no tindria inconvenient. Ana Ortolà demanava que s’arribe al consens.

Finalment, no s’hi va modificar res de la moció i esta va rebre el suport del PP, Ciutadans de Pego Independents i Volem Pego, en total sis vots favorables. Es va abstindre Enrique Moll i la resta de regidors i regidores socialistes, 5 presents en el ple i Compromís per Pego van votar en contra de la moció, sumant 9 vots desfavorables, el que feia que esta no s’aprovara.

 

1597 Visites

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà.

Obligatori *

Hola!!