Pego i 31 pobles més de la Marina Alta signen l’acord per l’ocupació i el desenvolupament local, PACTE’MA

Es tracta d’un projecte conjunt que compta amb els representants municipals, però també sindicals, de la CEV i de la resta d’agents socials de la Marina Alta. Una ferramenta fonamental per a la consolidació d’aliances en una estratègia conjunta de crear ocupació de qualitat i impuls de l’activitat econòmica en el que Creama ostenta la secretaria Tècnica.___________________

Xàbia va acollir la setmana passada totes les entitats que formen part de l’Acord Comarcal per l’ocupació i desenvolupament local de la Marina Alta. El motiu de la trobada va ser la signatura del segon text de l’acord per a l’ocupació de la Marina Alta, PACTE’MA, que és fruit d’un procés de reflexió i negociació col·lectiva dels agents socials de la Marina Alta. 

Estem parlant de representants sindicals d’UGT i CCOO, representant de la CEV, i la resta d’agents socials del territori implicats en este projecte conjunt, com són la Càmera de Comerç d’Alacant, l’Associació d’Empresaris i Hosteleria de la Marina Alta, el Cercle Empresarial de la Marina Alta, Jovempa, la MACMA, el Centre Social de la Uned de Dénia, FEVECTA, a més de l’assistència de representants de 32 dels 33 municipis que conformen la comarca. Entre els assistents, l’alcalde de Pego, Enrique Moll hi ha destacat que intenta “fomentar, modernitzar, actualitzar i educar tant empresaris, com treballadors i ajuntaments per a la millorar econòmica de la nostra comarca”. 

Cal destacar que des de 2017, quan es va signar el primer text de PACTE’MA fins ara, s’ha ampliat el nombre d’agents implicats, atès que començaren 18 ajuntaments i 13 entitats socials, perquè com hem assenyalat el segon text l’han signat 32 dels 33 consistoris de la Marina Alta. Este nou document s’adequa a la nova normativa. La seua signatura ha materialitzat la voluntat de treballar de manera conjunta i per consens amb l’objectiu d’establir línies d’acció i suport al desenvolupament territorial en matèria d’ocupació i creixement econòmic, exposava Donderis.

Des de 2017 PACTE’MA està desenvolupant 4 projectes principals en diferents sectors que són fonamentals en l’economia comarcal. No osbtant, el primer eix és global, atès que es tracta de l’Observatori socioeconòmic de la Marina Alta, una central de dades amb les que poder treballar per a la presa de decisions.

Un altre dels projectes, la Xarxa Agrícola que té com a objectiu revitalitzar el sector, té un exemple pràctic a Pego, un projecte d’economia circular que s’està desenvolupant junt amb els agricultors de la Marjal de Pego en la recollida de la palla, l’embalament i l’arreplegada d’esta per part dels ramaders que l’utilitzen per alimentar el bestiar.

La mar també està present a través del Punt Nàutic centrant en el sector marítim-pesquer per donar-lo a conéixer com una oportunitat d’ocupació a la comarca. L’últim gran eix és el foment del turisme sostenible i responsable a través del Passaport Marina Alta.

El gran consens que suscita PACTE’MA fa que siga una estratègia model dins del sistema de pactes territorials de la Comunitat Valenciana, atès que aliances tan àmplies són una eina fonamental per a la creació d’ocupació de qualitat i l’impuls de l’activitat econòmica. Una qüestió que des de CREAMA com a secretaria tècnica, van a continuar enfortint.

Pacte’Ma es desenvolupa dins del programa Avalem Territori, subvencionat per LABORA Servei Valencià d’Ocupació i Formació i pel Ministeri de Treball i Economia Social.

113 Visites
Hola!!