Pego estrena el Taller Experimenta STEM junt amb joves científiques pegolines per celebra el Dia de la Dona i la Xiqueta en la Ciència

Dimarts, un centenar d’estudiants de 6è de primària van entrar en contacte amb la cara més pràctica i entretinguda de la ciència mitjançant els primers tallers Experimenta STEM, organitzats des de l’àrea de joventut de l’Ajuntament de Pego per a celebrar el dia de la dona i la xiqueta en l’àmbit científic.
___________

Les instal·lacions de l’Infojove i altres estances de l’Espai Veïnal ahir es van transformar en laboratoris per acollir la celebració del dia mundial de la dona i la xiqueta en la ciència i, per primera vegada, experimentar el resultat de barrejar diferents productes. Van dirigir eixos experiments, quatre joves dones científiques pegolines que, junt amb les tècniques municipals de joventut, també van explicar les carreres professionals i les eixides laborals de l’àmbit STEM, és a dir l’àmbit de la ciència, la tecnologia, l’enginyeria i les matemàtiques.

Amb la fi de descobrir que la màgia és ciència i que la ciència està present en la nostra vida quotidiana es van organitzar 3 espais: un dedicat a la física, un altre a la química i l’altre a la biologia. En eixos espais els xiquets i les xiquetes han esdevingut científics i científiques per unes hores i ho han comprovat com, amb experiments «casolans, que després podran reproduir», com per exemple agafar un got ple d’aigua amb una carta al damunt i que en girar-lo esta no caiga «per la força que exercix l’aire com la mateixa aigua de dins del got», explicava la tècnica de Joventut Maido Moreno.

Un altre dels experiments, l’explicava la tecnòloga dels aliments Ana Ortí. Eren 4 gots d’aigua amb colorant i 4 tovalloles de paper d’un got a l’altre i el que es pot observar és que «l’aigua pujar per la servilleta i va pujant», l’aigua i el colorant que té cada got, arribant inclús a barrejar-se els colors. «És el fenomen de la capil·laritat», explicava Ortí i afegia que «és el mateix que passa en les plantes, pels filaments, l’aigua és capaç de pujar sense cap força externa com puga ser la gravetat».

De fet, l’experiment també el van poder realitzar amb apis i es veia com les fulles i les tiges de la planta tenien taquetes del color de l’aigua. Però, a més de la capil·laritat també van experimentar principis com l’absorció de la llum, les fusions, la densitat, la tensió superficial o la fluorescència. I eixes taules o racons de ciència, que van realitzar amb rentavaixelles, llima, vinagre i altres productes que tenim a casa, van ser dinamitzats per l’estudiantat de 4t d’ESO del col·legi Sant Antoni.

Productes quotidians que «ens fan pensar que no estem fent màgia, sinó que estem envoltats de ciència [perquè] quan cuinem fem ciència, mirant quins components podem combinar i en quines mesures; que l’ordinador que tenim a les mans és ciència, que el cotxe al que pugem és ciència, que la rentadora ho és també», exposava la tècnica de Joventut, Maido Moreno.

Esta activitat complementa altres, com la xerrada que dilluns va tindre lloc al col·legi Rosalia Bondia i que va servir per analitzar les inquietuds dels menuts i les menudes i per donar-los a conéixer referents: Dones Científiques d’adés i d’ara. Perquè allò interessant és presentar-los dones amb carreres STEM que són de carn i ossos i que, a més, són del seu poble. Enguany eixes dones han sigut Lola Comes, metgessa i Maria Carrió, ambientòloga, Ana Ortí, tecnòloga alimentària; Andrea Català, biòloga genetista. Totes elles models propers que han fet sentir la ciència accessible i a l’abast dels xiquets i xiquetes pegolins.

De fet, explicava Moreno que, prèviament a eixa xarrada, en les activitats de preparació prèvies, va convidar a l’alumnat «a fer un dibuix on reflectisquen que voldrien ser de majors» i ixen molts «professionals de l’educació física, molts esportistes, moltes mestres, alguna metgessa, alguna estilista». Dibuixos que analitzen. No obstant això, després de la xarrada amb les científiques, «veient que són referents propers, que han jugat en els mateixos parcs infantils que ells i elles, que tenen les mateixes capacitats que ells, sols que han dedicat molt d’esforç a desenvolupar-ne unes determinades», en preguntar-los si alguna de les professions els ha cridat l’atenció, «canviaries el dibuix hui?» i la resposta van ser 4 canvis, que segons explica Maido Moreno «és moltíssim».

«Al final la dificultat és la que et poses», assegura la tecnòloga alimentària pegolina Ana Ortí, preguntada si realment és tan difícil enfrontar-se a una carrera STEM o, ben al contrari, com exemplifiquen les 4 dones convidades enguany per celebrar el Dia Mundial de la Dona i la Xiqueta en la Ciència. Considera Ortí que «és molt important tindre referents femenines en este camp [el de les STEM]» i que arran de la celebració de l’11 de febrer «se n’estan difonent moltes». I es fixava també en els primers anys de vida, perquè per a ella és «important que fan des de xicotets. A que juguen?» i posava com a exemple «un joc de construcció» per a visualitzar que a una xiqueta,

Andrea Català, genetista i Ana Ortí, tecnòloga alimentària

«potser li desperta l’interés i és una futura arquitecta o una enginyera civil» i concloïa que tot influïx «les aficions, els gustos i també els referents».

Per a despertar, per tant, el cuquet de la ciència, coincidia la biòloga genetista pegolina Andrea Català que «iniciatives com les que estan fent Infojove, l’IES Enric Valor o les escoles són molt importants pel que fa a la divulgació» atés que, «quan la gent és més xicoteta, quan les xicones estan encara en l’escola, volen seguir un poc els passos d’eixos referents que tenen a casa o coneguts, per tant és molt important visibilitzar-ho perquè no tota la gent té algú a la família una investigador o una enginyera», exposava.

 

233 Visites
Hola!!