Pego es prepara per a viure la màgia del Carnestoltes

Des d’este matí ja s’estan muntant els escenaris que albergaran les distintes discomòbils escampades pel centre del poble. A més, esta vesprada podrem comparar com es vivia abans i com es viu ara el Carnestoltes de Pego amb la xerrada ‘Carnestoltes, refugi de la cultura popular’ que té lloc a les 20h, a la Casa de Cultura. I demà, diada de Carnestoltes, la jornada comença amb la VI desfilada infantil, a les 11 des de la plaça del Mercat. A les 6 de la vesprada, Seguici de Carnestoltes des de la plaça de l’Ajuntament i, a les 20.30h., inici de la desfilada i concurs de disfresses al Pla de la Font. Allí la música estarà sonant de les 7 de la vesprada. A partir de les 00.30h., s’iniciarà la música a la resta del poble, fins a les 6 de la matinada.

Demà és el gran dia, eixe dia en què diuen que la màgia apareix i permet que, per unes hores, puguem deixar de ser nosaltres i puguem transformar-nos en l’element, animal o personatge que desitgem. Perquè això és el que permet el Carnestoltes, disfressar el tu per a esdevenir una altra o un altre. Pego demà viurà intensament la nit de Carnestoltes, però el fet és que Pego ja duu mesos preparant el gran esdeveniment. La persona que està coordinant que tot l’engranatge rode sense estridències, la regidora de Festes, Rebeca Bañuls, confirmava que des de l’estiu passat van començar a intentar solucionar defectes que s’havien detectat i a hores d’ara ja ho tenim quasi tot lligat està pràcticament ja tot a punt».

16684063_1344648565558650_2322168150825153025_nEntre les novetats més destacades d’este Carnestoltes 2017 està que la Regidoria de Festes ha apostat perquè el Carnestoltes siga dins el poble i que este no es partisca entre el poble i el polígon, com venia succeint en les darreres edicions. Una decisió que, explicava Rebeca Bañuls, es prenia per «seguretat» i també «per recuperar l’esperit del Carnestoltes de Pego» que es vivia al si del poble amb l’encant que té anar passejant pels carrers d’un punt de música a un altre. Enguany, perquè la gent que visite Pego durant la nit de Carnestoltes, l’Ajuntament de Pego ha distribuït 5 punts de música que estaran a la plaça del Mercat, plaça de l’Ajuntament, Plaça de l’Antic Regne de València, Pla de la Font i carrer Sant Carles.

D’altra banda, en este 2017 la regidora de Festes va impulsar la creació d’una Comissió de Carnestoltes. Esta ha donat els seus primers fruits i en esta edició encara s’han incorporat dos qüestions que naixen d’eixa comissió. D’una banda, que el Carnestoltes de Pego estarà lliure de masclismes, ja que, explicava Rebeca Bañuls, regidora de Festes, «volem que la nostra festa també siga un punt de referència en este sentit». I més quan en estos últims dies s’han produït a territori valencià, almenys, dos assassinats per violència de gènere. Recordem que el 016 és el telèfon per a denunciar la violència cap a les dones. Un telèfon gratuït i que no deixa rastre en la factura del telèfon. La mesura, que el Carnestoltes de Pego estiga lliure de masclisme es reflectirà en el concurs de disfresses, ja que el jurat no considerarà aquelles disfresses que «cosifiquen o que tracten a la dona com un objecte sexual».

El jurat del concurs de disfresses, que estarà integrat per membres de la Comissió de Carnestoltes, tindrà en compte entre d’altres criteris:

– L’originalitat.
– La utilització de materials reciclats
– Que la disfressa siga artesanal, és a dir, feta a mà.
– Que la colla tinga gràcia a l’hora de posar en escena la disfressa.
– I que no siga una disfressa que faça apologia masclista o sexista.

16807632_1345982255425281_7732782084928451269_nEntre les novetats que també incorpora esta edició del Carnestoltes de Pego i que ha eixit de la Comissió de Carnestoltes trobem la programació d’un seguici de Carnestoltes dissabte a les 18h. Este eixirà des de la plaça de l’Ajuntament fins al Pla de la Font.

Hui divendres, a les 20h., a la Casa de Cultura, tindrà lloc la xerrada ‘Carnestoltes, refugi de la cultura popular’ a càrrec de Gonçal Vicens, historiador i Saül Ortolà, membre de la colla de la Muixeranga de Pego.

programacio carnestoltesDissabte la diada comença amb els més menuts i les més menudes de la casa:

11.00 del matí: VI Desfilada Infantil. Eixida des de la plaça del Mercat fins al Pla de la Font, amb l’organització de la FILÀ CAPITANA BEDUÏNES, amb La Clandestina i molta més música. En arribar al Passeig Cervantes hi haurà jocs infantils per a animar el matí a tots els xiquets i totes les xiquetes.

6 de la vesprada: Seguici de carnestoltes. Desfilada amb gegants i cabuts, un drac, dolçaines, tabals i danses populars: un carnestoltes cultural. Des de la plaça de l’Ajuntament fins al pla de la font. Organitzat per la comissió de carnestoltes.

A les 7 de la vesprada: Inici de la macrodiscomòbil del Pla de la Font amb animació.

programacio 2 carnestoltesA les 8.30 de la vesprada: Eixida de la desfilada i concurs de disfresses de Carnestoltes des del Pla de la Font. La desfilada donarà dues voltes al Passeig Cervantes, mentres el jurat decidirà quines són les millors disfresses. Hi haurà premi a la colla de fins a 6 components i premi a la de colla a partir de 7, dotats amb 400 i 800 €, respectivament.

A partir de les 12.30 de la matinada: Inici de la música a totes les zones de música: plaça del Mercat, plaça de l’Antic Regne de València, St. Carles i plaça Ajuntament.

A les 06.00 de la matinada: Finalització del Carnestoltes de Pego 2017.

Paral·lelament, durant estos dies i fins el 5 de març està instal·lada al Passeig Michel una fira d’atraccions que el dia de la Crosta tindrà preus especials en totes les atraccions. El muntatge d’esta fira provoca que els autobusos es desvien lleugerament del seu recorregut i isquen i arriben des de l’altre costat del passeig.

La regidora de Festes, Rebeca Bañuls, convida a participar d’un dels Carnestoltes més divertits i més arrelat del món:

2560 Visites

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà.

Obligatori *

Hola!!