Pego diu adéu a Carnestoltes amb la Pinyata

Dissabte a la nit, Pego es tenyirà de negre per a mostrar al món el seu dol per l’enterro de la sardina o, el que és el mateix, d’En Carnestoltes. La concentració de les colles a la Plaça de l’Ajuntament començarà cap a les 23.30h. Cap a la mitjanit, un sonor masclet anunciarà l’inici de la desfilada cap al Pla de la Font on s’aniran convertint en cendra tot els taüts, ninots i sardines de les colles. Cap a la 1.30 de la matinada començarà el correfocs, enguany a càrrec de ‘Foc i Som’ amb l’espectacle ‘The Wall’.
“La festa no és un succés privat ni tan sols de grup: és un succés col·lectiu, és patrimoni d’una col·lectivitat, que a través de la tradició aconsegueix sobreviure i aproximar-se a l’eternitat que totes les cultures han anhelat. D’ací la seva proposta contra la tragèdia humana, que és la soledat.” F. Cardini. Amb esta frase l’animador cultural de l’Ajuntament de Pego, Rafel Ruíz anuncia al seu perfil facebook la Pinyata de Pego. Ràdio Pego ha cregut molt encertada la sentència i per això l’ha elegida per encetar la crònica d’una de les festes més estimades pels pegolins i les pegolines. Per una festa que molts preferixen a Carnestoltes, perquè és molt més del poble. La Pinyata o enterro de la sardina que tindrà lloc dissabte, 16 de febrer, per a tancar el cercle carnestoltenc a Pego.

Este dissabte, en caure el sol, Pego començarà a mostrar el seu dolor per la mort d’En Carnestoltes. Els pegolins i les pegolines encetaran el ritual de triar el dol adequat per a acomiadar, en tots els honors, eixe personatge que tant els ha fet gaudir durant els caps de setmana previs. Mostraran el seu dolor públicament cap a la mitjanit, quan la Plaça de l’Ajuntament comence a omplir-se de colles de gent disposada a caminar al ritme lent del seguici fúnebre.
Enguany, la regidoria de Festes anunciarà l’inici de la desfilada amb un sonor masclet perquè no hi haja retards ni confusions en l’hora d’iniciar l’adéu definitiu. Ho explicava Raül Tamarit fa unes setmanes enrere a Ràdio Pego que també advertia que tothom haurà de començar a la Plaça de l’Ajuntament i no anar afegint-se pels carrerons.
El ritme del seguici fúnebre de Pinyata és animat, però lent perquè, en arribar les colles al Pla de la Font, van cremant el record d’En Carnestoltes a la foguera que va alimentant-se d’eixa màgia. No obstant això, apuntava el regidor de Festes, Raül Tamarit, que igual que la desfilada ha de tenir una hora d’eixida, també el correfoc necessita -sobretot per seguretat- una hora de començament i esta està marcada a la 1.30 de la matinada des del Pla de la Font. El correfocs està a càrrec de Foc i Som de La Xara amb el nou espectacle ‘The Wall’.
Després del correfocs de Pinyata, a diferència de Carnestoltes, la tradició marca endinsar-se als pubs de Pego. No obstant això, sempre hi ha alternatives per continuar a l’exterior. Un bon pla pot ser passar pel c/ Sant Agustí on la capitania mora 2013, les Ha-ben-sahines, estaran amb discomòbil, barra i molta gent amb ganes de festa.

I amb el pas de les hores Pego veurà allunyar-se l’ànima d’En Carnestoltes que resta endormiscat fins l’estiu o l’hivern que ve i els desitjos de màgia disfressada descansaran a les golfes, als baguls, a la imaginació dels pegolins i les pegolines fins a la propera edició.
784 Visites

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà.

*

code

Obligatori *

Hola!!