Pego celebra Tots Sants

El cementeri municipal estarà obert durant tot el cap de setmana de 8 del matí a 19h. Des de la parròquia de l’Assumpció informen que la tradicional missa de Tots Sants es durà a terme a les 17h. Acció Urgent oferix un servei especial de trasllat el 31 d’octubre i l’1 de novembre per a aquelles persones amb mobilitat reduïda.

not5590_1El 31 d’octubre és conegut com ‘Festa dels morts’, ‘Dia de les ànimes’ o ‘Nit de les ànimes’, és la primera part de la festa de Tots Sants. Es creu que és el moment de l’any en què els morts visiten els vius, que durant la nit els difunts estimats tornen a casa per trobar aliments, calor i confort. Es diu que, per ensenyar-los el camí, és costum que a moltes cases s’enceguen ciris, molt a sovint, a l’interior de cànters o dels fruits que dóna la terra a la tardor com són les carabasses, que s’acostumen a decorar.

D’altra banda, a Pego no tenim el costum, però en altres indrets no massa llunyans, sí que tenen per tradició fer processons carnavalesques amb l’aparició de les representacions dels esperits dels morts que la tradició popular ha creat al llarg dels segles, ja sabeu: fantasmes, ànimes en pena i altres éssers més terrorífics. I això enllaça d’una manera extraordinària amb la festa que tan de moda està des de fa uns anys ençà i que ens arriba dels països anglosaxons, Halloween. Una festa pagana que cada vegada té més força i que, com es veu, no ens ha de sonar tan estranya.

not4227Tornant al principi, si durant la nit de les ànimes, el 31 d’octubre, els éssers volguts es creu que visiten els vius, durant l’1 de novembre, Tots Sants, són les persones vives les que s’apropen als difunts estimats acudint al cementeri per estar més pròximes. Els dies abans a eixa data, però, el trànsit que hi ha al voltant del camp sant és molt més alt de l’habitual perquè, durant els dies previs, els que estem al món terrenal acudim a deixar ben boniques les tombes i les làpides en què descansen els éssers volguts, deixant-los ramells de flors fresques i esplendoroses per retre’ls homenatge.

És per això que l’horari del cementeri municipal de Pego encara no ha adaptat l’hora de tancament a l’horari d’hivern, sinó fins l’1 de novembre el cementeri està obert des de les 8 del matí fins a les 19h. A partir del 2 l’horari serà de 8 a 18h.

Diumenge 1 de novembre, Tots Sants, com és habitual al municipi s’oficiarà una missa al bell mig del cementeri a les 17h., en memòria de tots els difunts i totes les difuntes.

Així mateix, recordem que en col·laboració amb la regidoria de Sanitat, Acció Urgent ha habilitat, un any més, un servei especial per a Tots Sants en què facilitar, a les persones amb mobilitat reduïda que ho hagen sol·licitat, el desplaçament al cementeri. A estes persones, Acció Urgent, les recollirà al seu domicili i els facilitarà el trajecte d’anada i tornada al camp sant.

 

2093 Visites

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà.

Obligatori *

Hola!!