Nova alineació solar de la ‘foradà’ a la Vall de Gallinera

Dissabte 8 i diumenge 9 d’octubre, es podrà tornar a gaudir d’una nova alineació solar de la penya ‘Foradà’ a l’antic emplaçament del convent franciscà de Benitaia, del que enguany es compleixen 400 anys. El fenomen tindrà lloc al voltant de les 18.20 h.
Dissabte 8 i diumenge 9 d’octubre, es podrà tornar a gaudir d’una nova alineació solar de la penya ‘Foradà’ a l’antic emplaçament del convent franciscà de Benitaia. L’Ajuntament de la Vall de Gallinera repartirà ulleres especials d’eclipsi entre els assistents amb un cost d´1 €, perquè tot el món puga contemplar aquest curiós fenomen de la millor manera i sense cap prejudici per a la seua vista. El fenomen tindrà lloc al voltant de les 18.20 h.

L’alineació es remunta a l’any 1611 i per tant, enguany es compleix el 400 aniversari de la construcció del convent de Benitaia a les ordres dels frares franciscans que edificaren, junt al llogaret de Benitaia, un convent amb el patrocini del Duc de Gandia. Aquest volgueren que s’ubicara en el lloc precís on, coincidint amb el dia de la celebració del seu patró, Sant Francesc D’Asís (4 d´octubre), els rajos del Sol travessaren la ‘Foradà’ i il•luminaren aquesta construcció i, totes les hipòtesi apunten a què també, una estàtua del sant. Això la transforma en una alineació única i curiosa.

El fenomen es produeix dues vegades a l’any, el 8 de març i el 4 d’octubre, però també es pot observar els dies previs i immediatament posteriors des de punts propers, si bé cal saber situar-se amb precisió. El radi aproximat d’observació és de 25 metres, variant aquest d´un dia a l’altre. El proper dissabte 8 i el diumenge 9 d’octubre són els dies elegits per l’Ajuntament de la Vall de Gallinera per a l’organització d’aquesta nova alineació.

Com a novetat i com a acte destacat d’aquesta edició, el divendres 7 d’octubre tindrà lloc a l’església de Benissivà la presentació del nou llibre de José Lull titulat “Breu història del convent franciscà de Benitaia i de l’alineació solar de la Foradà a la Vall de Gallinera”.

Destacar també que dissabte a les 17:30 hores i diumenge a les 11h. hi haurà visita guiada al Castell de Forna. Un arqueòleg serà l’encarregat d’explicar els orígens de la construcció i les seues característiques.

També hi ha previstes dues rutes coordinades per la Tourist Info de Pego i les Valls. Una a la marjal de Pego-Oliva guiada pels educadors ambientals per tal de commemorar el Dia Mundial de les Aus que se celebra el dissabte 8 d’octubre. L’altra ruta senderista, està programada diumenge 9 d’octubre, al Barranc de l’Infern.
674 Visites

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà.

Obligatori *

Hola!!