Mobilitzacions citrícoles per uns preus justos

Des de la Unió de Llauradors es denuncia que les liquidacions citrícoles de comerços i cooperatives són un 80% més baixes de mitjana que els preus de referència que publica la Conselleria d´Agricultura i quasi un 1.300% inferiors a què paguen els consumidors als supermercats o botigues. Dissabte que ve AVA ha convocat una marxa verda i taronja per uns preus dignes per al camp. Un autobus eixirà de Pego el dissabte per a acudir a la protesta. La situació del camp no canvia tot i que el temps avança. La notícia que ara abordem pot sonar antiga, repetitiva, però eixa és la trista realitat del món citrícola. La Unió de Llauradors ha denunciat que les liquidacions citrícoles de comerços i cooperatives que es van coneixent són un 80 % més baixes de mitjana que els preus de referència que publica la Conselleria d’Agricultura i quasi un 1.300 % inferiors al què paguen els consumidors després per la fruita en els supermercats o botigues.

A més, l´organització agrària xifra en 460 milions d´euros les pèrdues que acumulen els agricultors durant les quatre últimes campanyes, dels quals 180 són imputables a l´exercici en curs. Mentrestant, la UPA-PV (Unió de Petits Agricultors del País Valencià) va denunciar ahir que esta campanya es quedaran sense recol·lectar en el camp valencià 200.000 tones de clementines i altres 215.000 de taronges davant de la impossibilitat de comercialitzar-les.

La Unió denuncia que els preus que perceben els agricultors en el camp són realment molt baixos, que les cotitzacions de la Conselleria d’Agricultura estan bastant inflades i maquillades i que la diferència entre el que rep el productor i el que paga posteriorment el consumidor és totalment desorbitada. Alguns exemples pràctics sobre preus en algunes varietats: el preu de la Conselleria per a les clemenules és de 0´14 euros, el preu de liquidació és 0´05 euros. Per a les navelines el preu de la Conselleria és de 0´12 euros i el de liquidació 0´10 euros. L´Okitsu/clausellina té un 0´20 per a la conselleria i es liquida a 0´11 eruos.

Davant la greu situació per la que travessen els productors citrícoles LA UNIÓ ha acordat realitzar de forma periòdica una sèrie d’accions de protesta, denominades “concentracions taronja”, per a exigir a les Administracions una resposta urgent i un compromís polític ferm de solucions davant de la major crisi de la història que recorden els citricultors de la Comunitat Valenciana.

Davant aquesta situació, que es podria denominar, crònica, les dues organitzacions agràries més representatives a les terres valencianes, La Unió i AVA volen tornar a alçar la seua veu. És per això que totes dues organitzacions han convocat mobilitzacions, tot i que no conjuntament (una més de les contradiccions d´aquesta societat en la que vivim).

Per part de La Unió, les primeres accions de protesta es realitzaran a València el dia 30 de març, divendres d´aquesta setmana, davant de la Conselleria d’Agricultura i el dia 12 d’abril en la Delegació del Govern. La comissió sectorial de cítrics de LA Unió no descarta prosseguir amb les mateixes fins a aconseguir un compromís ferm per part d’ambdós Administracions, l´autonòmica i l´estatal, per a resoldre el problema dels preus dels citricultors.

D´altra banda, AVA ha convocat per al dissabte 31 de març, a les 10,30 de matí una marxa verda i taronja per uns preus dignes per al camp que eixirà a les 10,30 del matí des de la creu coberta de València, al carrer Sant Vicent. A Pego AVA és el sindicat agrari amb més representació i és per això que està intentant fletar un autobús que eixirà a les 8,30 del matí des del final del Passeig Cervantes. Tots els interessats poden apuntar-se a la Cambra Agrària fins a dijous pel matí. L’autobús és gratuït.

El fet de no participar en la concentració del divendres enfront de la Conselleria no està estalviant problemes i pressions a AVA. Segons algunes fonts, a alguns dirigents de l’esmentat sindicat se’ls està fent arribar un missatge de Presidència de la Generalitat per a sondejar la possibilitat de suspendre o ajornar la manifestació del dissabte per coincidir amb el míting que el president del PP, Mariano Rajoy, donarà a València eixe mateix dia.
608 Visites

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà.

Obligatori *

Hola!!