Lorena Siscar Pascual, Premi ‘Jo Dona’ 2025 per trencar barreres en el món del tir i arrossegament
La regidoria d’Igualtat de l’Ajuntament de Pego amb este reconeixement vol traslladar que «les dones poden i han de poder participar en qualsevol àmbit, sense limit de gènere» i consideren, assenyala Paula Orihuel que «Lorena és un exemple de superació que pot inspirar a altres dones a atrevir-se a fer allò que els apassiona sense por a trencar estereotips». Lorena Siscar està convençuda que pot haver gent que s’ha sorprés en veure-la concursant o que no haja entés la seua passió pels cavalls, però tot i això, insistix en què «mai no he rebut comentaris negatius o crítiques directes».
___________________
Cada vegada queda menys per a la celebració del 8 de març, Dia Internacional de la Dona i a Pego això també significa que en pocs dies es lliurarà el premi ‘Jo Dona’ que enguany ha recaigut en la jove Lorena Siscar Pascual perquè, des de la regidoria d’Igualtat han volgut «reconéixer la seua gran trajectòria com a dona que ha trencat barreres en un món com el tir i arrossegament, que tradicionalment ha estat dominat per homes», explica Paula Orihuel.
Un reconeixement que va deixar sense paraules la jove pegolina en conéixer la notícia. Lorena Siscar Pascual té 23 anys i actualment està fent un cicle formatiu de grau superior d’informàtica. Assegura que és «tot un honor» que hagen pensat en ella per a este guardó. Un premi que la fa feliç perquè confia que servisca «per a què altres dones vegen que es poden obrir camins que no entenen d’etiquetes de gènere». A més de donar «visibilitat al tir i arrossegament».
Apunta la regidora d’Igualtat que «Lorena des de xicoteta no només ha destacat per la seua passió pel tir, sinó que a més, forma part de la junta del Club Esportiu Els Carreters i és membre de la Federació de Tir i Arrossegament de la CV».
Confessa la premiada que la passió per les haques li ve de família. El seu avi, Vicent d’‘Astasia’ i el son tio, Carlos, li van transmeteren, a son pare i a ella, la seua passió pel Tir i Arrossegament. Amb cinc anys va agafar, per primera vegada, els ramals d’un carro en una prova anomenada ‘Tir al piló’ amb un poni dels germans Avia d’Albal. Als 8 va aprendre a muntar i, amb només amb 13 anys, va debutar al camp de tir de Pego i des d’aleshores no ha parat. I tot i que reconeix que és un esport tradicionalment d’homes, assegura que mai s’ha sentit discriminada. De fet, apunta que molts dels seus companys «m’han vist créixer en els concursos». I afegix que «la pràctica d’esta disciplina l’he viscuda de manera sana i amb total naturalitat».
Està convençuda que pot haver gent que s’ha sorprés en veure-la concursant o que no haja entés la seua passió pels cavalls, però tot i això, insistix en què «mai no he rebut comentaris negatius o crítiques directes».
Lorena Siscar, és una de les poques dones que competixen en el tir i arrossegament a la Comunitat Valenciana, però no és l’única. Actualment en són cinc, però confessa que «ens agradaria que hi hagueren moltes més», per això confia que «arran d’aquest premi s’animen a participar».
I és això el que pretén la regidoria d’Igualtat amb este premi ‘Jo Dona’, «posar en valor la seua faena i el seu paper tan important en aquest esport, que moltes vegades no rep la visibilitat que mereix», declarava Paula Orihuel. A més, afegia la regidora d’Igualtat que amb este reconeixement «es vol donar el missatge de que les dones poden i han de poder participar en qualsevol àmbit, sense límits de gènere» i consideren que «Lorena és un exemple de superació que pot inspirar a altres dones a atrevir-se a fer allò que els apassiona sense por a trencar estereotips».
El Premi ‘Jo Dona’ 2025 es lliurarà divendres 7 de març a les 19h., a la Casa de Cultura de Pego.