Les festes de Pego més enllà del seu equador

Sols queden dos dies per a acabar les festes patronals amb el dia de la Sang. Avui, vespra del dia del patró ha estat exposada des de les 8’30 i fins la 1 del migdia, la imatge de l’Ecce-Homo. Des de les 11 i fins les dos els més menuts han gaudit a la Trilladora del segon dia dels xiquets i a partir de les 12, fa escassament una hora, ha començat el dia dels jocs per a tots i totes al Passeig Cervantes. A més avui a partir de les 7 de la vesprada, al carrer La Pau, Partida d’Exhibició de Raspall. A les 7’30 missa de vespra de la Preciossísima Sang. A les 10’30 de la nit concert de l’orfeó de Pego a l’Església i a les 11, actuació de les Dansaires d’Uxola acompanyades per la veu de Pep Gimeno ‘Botifarra’ i de Salvador Bolufer i César Monzonís. A partir de les 12 de la nit, aurora. Poc queda ja de les festes dels moros i cristians que van inundar de colorit i esplendor guerrers els carrers de Pego, amb ganes de mostrar la història de les dos filades capitanes, d’una banda les cristianes, les ‘Arrapades’ que amb els escuts mostraren els pegolins i les pegolines el seus llinatges. De l’altra, les mores, les ‘Beduïnes’, que induïdes pels deserts que recorrien comprant i venent teles, van fer dels camells els seus amics i transports, com a demostrà la seua capitana. D’aquesta festa àlgida i solemne, ens quedem amb dos fragments de l’ambaixada-parlament, que va tenir lloc divendres passat. Els cristians tempten els moros per saber la seua voluntat respecte de les terres de Pego i la resposta és clara, no estan en disposició de donar-se per vençuts. Les conseqüències, són fatídiques per als musulmans que fins eixe moment poblaven els territoris de Pego i les Valls. Els moros són expulsats de les que fins ara eren les seues terres i la Vila de Pego és fundada pels cristians.

Els moros i cristians acabaren diumenge, passades les 10 de la nit, però les festes patronals continuaren. Ahir, per exemple de matí es va realitzar el primer dia dels xiquets que té hui continuïtat, però a la Trilladora, des de les 11 del matí i fins les 2 de la vesprada. I després, a partir de les 6 i fins les 8 de la vesprada seran també els protagonistes al Passeig Cervantes, on prèviament, la Quintà del 2001 han preparat, des de les 12, el dia de jocs per a tots i totes.


Abans d’avançar amb la resta d’activitats previstes per a hui continuem repassant el que ahir va tenir lloc a Pego. D’una banda l’Orquestra de la Marina Alta i la Jove Orquestra de la Marina Alta van actuar a l’Església de Nostra Senyora de l’Assumpció recollint els clàssics com Medelssohn que a més, segons els presentador, amb obres com la que van interpretar l’OMA, són la base de les bandes de música valencianes. Wagner i Turner van ser altres dels compositors que van sonar a l’Església. I junt a les seues peces sonaren obres del pegolí Ferran Ferrando i del benissenc Javier Santacreu.

Una hora més tard, a les 9’30 de la nit, un teatre municipal farcit de gent, esperava que s’iniciara el concert organitzat per Arrels de la Marina i el Casal Cultural. L’actuació de la Sonora del Maurà va ser la primera, que el públic present esperava gaudir, per la música que aporten, d’una banda popular de tradició oral i de l’altra de collita pròpia. I per la professionalitat i l’humor que ja els caracteritza.

A continuació, el xativí Feliu Ventura, repassava el seu darrer disc ‘Alfabets de futur’ barrejat amb cançons d’anteriors treballs i amb poesia, eixe art literari que tant nodreix els cantautors, com ell mateix va assegurar durant l’actuació.

A partir de les 11 la música d’un estil completament diferent continuava al poliesportiu amb les Varietés.


I per avui… Fins a la 1 ha estat exposada la imatge del Santíssim Ecce-Homo.

D’altra banda, a partir de les 12 al Passeig Cervantes, la quintà del 2001 ha organitzat el dia de jocs per a tots i totes al que estan convidades les persones de totes les edats. El més menuts tindran activitats específiques a partir de les 6 de la vesprada i fins les 8.

A les 7 de la vesprada el carrer La Pau serà protagonista, ja que allí es jugarà la partida d’exhibició de raspall amb els pilotaris Loripi, Waldo, Cándido, Luisito i els jugadors de pilota locals.

A les 7’30 de la vesprada a l’altra banda del poble, missa de vespra de la Preciossissima Sang en la Capella de l’Ecce-homo i en acabar trasllat de la imatge en processó.

A les 10’30 de la nit i a la mateixa Església Arxiprestal de Nostra Senyora de l’Assumpció, concert de fira de l’orfeó de Pego.

I a les 11 de la nit, al polisportiu actuació de les Dansaires d’Uxola acompanyades a la veu per Pep Gimeno ‘Botifarra’. En l’espectacle també actuaran Salvador Bolufer i César Monzonís.

Per a acabar a partir de la mitjanit, aurora des de la Capella de l’Ecce-Homo.


I demà dimecres, 2 de juliol, encetem, el dia amb el volteig de campanes per a anunciar el dia de la Sang, dia del patró de Pego, l’Ecce-Homo. A les 11’30 del matí, solemne eucaristia presidida pel Bisbe de la Diòcesi de València.

A les 2 de la vesprada a la Plaça de l’Antic Regne de València, mascletà.

A les 9 de la nit, solemne processó amb la imatge del Santíssim Ecce-Homo.

A les 12 de la nit, al camp de fubtol del Clot gran castell de focs d’artifici per a tancar el dia del patró i les festes patronals.693 Visites

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà.

Obligatori *

Hola!!