Les exposicions a Pego, reines de la vesprada

Des de divendres passat i fins el 30 de maig es poden veure a Pego tres exposicions: la història de l’expulsió del moriscos a la Marina Alta i els treballs duts a terme, durant aquest curs, per l’Escola de Pintura del CEAM i dels Tallers de Pintura i Restauració de l’Escola d’Adults. Les dos primeres es troben exposades a la Casa de Cultura i la tercera al Museu d’Art de Pego. Divendres passat Pego inaugurava tres exposicions a la mateixa hora. A les 8 de la vesprada els pegolins i pegolines que visitaren la Casa de Cultura van poder apreciar el treball fet per les alumnes de diversos tallers organitzats pel CEAM: fang, boixets, pintura a l’oli i patxwork. Així mateix, van poder descobrir qui eren i com vivien els moriscos de la Marina Alta abans de la seua expulsió el 1609, fa 400 anys. D’altra banda, els pegolins i pegolines que es passen pel Museu d’Art podran conèixer els treballs d’aquest curs realitzats per l’alumnat dels tallers de pintura i restauració de l’Escola d’Adults. Ho podran fer fins el proper dissabte, 30 de maig.

A la Casa de Cultura, el panell que ens introdueix en l’exposició itinerant de ‘Els moriscos a la Marina Alta. 400 anys de l’expulsió’, ens conta que <
A l’exposició ‘Els moriscos a la Marina Alta. 400 anys de l’expulsió’ es mostra qui era aquest grup social i com vivia. S’expliquen els diferents aspectes del marc geogràfic, el poblament, la casa, l’economia, la societat, la cultura, la llengua, la religió i els costums. S’intenta esbrinar què va passar al llarg del segle XVI per a què s’arribara a l’expatriació forçosa a principis del segle XVII i com es va realitzar aquest. També s’hi tracta la revolta que va tindre lloc a la Vall de Laguar i, finalment, les conseqüències en quedar-se aquestes terres inhabitades”.

Les persones que s’arriben a la Casa de Cultura, però, no només s’informaran més àmpliament de qui van ser, com van viure i com van ser expulsats els moriscos de la Marina Alta ara fa 400 segles, sinó que també descobriran quines manualitats realitzen les alumnes del CEAM en els distints tallers creatius que tenen durant alguns dies de la setmana. Allí es podran veure modelats en fang fets completament a mà, quadres a l’oli, peces de patxwork i treballs fets amb boixet. Assegurava una de les exponents, Enriqueta Ortolà, que en aquestos cursos no utilitzen cap ajuda informàtica o de qualsevol altre tipus, sinó que “tenim unes bones mestres”.

Al voltant de 45 persones exposen en aquesta mostra de treballs manuals del CEAM. Els treballs que ara es fan públics han estat elaborats durant tot aquest curs que va començar entre setembre i octubre de 2008. Les alumnes, assegurava Enriqueta Ortolà, “tenim molt poques hores de taller. 3 hores a la setmana per cadascun”, és per això que manifestava que “voldríem que eixes hores foren dobles perquè ens agrada molt” i bona mostra d’això són els treballs que exposen en aquesta exposició que s’inaugura hui a les 8 de la vesprada.

La tercera de les exposicions que s’inaugura avui a les 8 de la vesprada, en aquest cas al Museu d’Art de Pego, és la dels treballs realitzats durant aquest curs escolar en els tallers de Pintura i Restauració de l’Escola d’Adults. Allí es podrà apreciar la diversitat d’estils que ha triat cada alumna per a plasmar el seu art pictòric i també es podran valorar les hores passades davant mobles antics per tal que queden com nous, després d’una bona restauració.

El professor del Taller de Pintura, Pep Pastor, assegurava que està molt satisfet dels resultats del curs i confessava que les seues alumnes “pinten millor del que m’hagués pensat jo en la vida”. Els colors vius dominen la majoria dels, aproximadament, 50 quadres exposats.

Les tres exposicions que s’inauguren avui estaran obertes fins el 30 de maig.
767 Visites

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà.

Obligatori *

Hola!!