L’Ajuntament de Pego dóna suport a l’esmena de Compromís per a demanar 30 milions d’euros per a l’execució del tren Gandia-Dénia

Tots els grups de la corporació, excepte el PP, voten a favor de donar suport a l’esmena presentada pel grup Compromís als pressupostos de l’Estat que serà debatuda al Senat a instància de diferents grups parlamentaris. En ella es demanen 30 milions d’euros per a què s’execute la línia ferroviària que hauria d’unir Dénia amb Gandia.
En el plenari de desembre, una de les mocions presentada pel Bloc Compromís de Pego, que ja ha estat recolzada en altres ajuntaments de la comarca de la Marina Alta i de la veïna comarca de la Safor, fa referència a una esmena als Pressupostos Generals de l’Estat per a 2014 presentada per Compromís al Congrés, però que serà debatuda al Senat i que demana 30 milions d’euros per a dur a terme la línia ferroviària que hauria d’unir les dos comarques.
La moció era defensada i llegida pel portaveu valencianista, Josep Nadal. En ella es recorda que “Prompte farà 40 anys del tancament de la línia de tren que unia Dénia amb Gandia. Des d’aleshores, la incomunicació ferroviària entre la Safor i la Marina ha suposat també una barrera per al desenvolupament i el creixement econòmic de les dos comarques així com un bretxa que allunya Alacant i València, deixant aïllades un conjunt de ciutats grans i mitjanes que suposen veritables centres neuràlgics imprescindibles a l’economia valenciana”.

Per l’absència d’esta connexió ferroviària, explica la moció, “Les persones que viuen a les dos comarques són les principals perjudicades d’un procés que està durant massa anys. El temps de les promeses i dels estudis ha caducat. Ningú no entendria que un tema que arrossega un consens tant ampli no es puga realitzar en uns terminis relativament curts. La partida que contemplen els pressupostos generals de l’Estat per a 2014 per al tren de la costa “tram Gandia-Dénia”, de 480 mil euros, no deixa de ser un indicatiu que continuarem sense iniciar les obres del tren un altre any més, i davant d’aquest fet els Ajuntaments de les comarques afectades han de plantar-se i reivindicar l’inici immediat de la construcció d’una infraestructura vital per als nostres pobles.

El menyspreu que patim, any rere any, des de Madrid i que ens castiga amb unes inversions a la Comunitat Valenciana per baix de la mitjana de l’estat (120 € per habitant davant dels 560 de Castella-Lleó o els 320 d’Extremadura), repercuteix també en la falta de pressupost necessari per començar a treballar de forma decidida, i inequívoca, en la construcció de la connexió ferroviària entre les dos comarques. No estem demanant més que els demés, demanem el que ens toca, el que és de justícia.

Quatre dècades pagant aquest aïllament ens està costant molt car, i els polítics dels municipis afectats som responsables directes en consentir-ho. Eternitzar la construcció d’aquest servei, allargant en el temps el inici de la seua construcció, sols ens reporta perjudicis.

El diputat de Compromís al Congrés dels diputats va presentar una esmena als pressupostos generals de l’Estat, en la que reclamava 30 milions d’euros per l’any 2014 destinats a aquesta infraestructura i que va ser rebutjada pel Partit Popular. Però mitjançant altres grups parlamentaris s’ha tornat a presentar aquesta esmena, en aquest cas al Senat on s’han de debatre ara els pressupostos.

Considerant que es tracta d’una infraestructura imprescindible pels nostres territoris i que és una qüestió de voluntat política que puga fer-se realitat, es proposa que el Plenari de l’Ajuntament de Pego faça arribar la seua preocupació a qui pot rectificar el document, i proposem per al seu debat i aprovació la següent

PROPOSTA D’ACORD

Primera.- L’Ajuntament de Pego expressa el seu suport a l’esmena que preveu 30 milions d’euros per al Tren de la Costa “Tram Gandia-Dénia”.

Segona.- Que l’Ajuntament de Pego s’adrece al Ministeri d’Hisenda i als portaveus del grups parlamentaris del Senat per demanar-los l’aprovació d’aquesta abans del seu debat al Senat.

Tercera.- Traslladar aquest acord als senadors, Ministeri d’Hisenda del Govern d’Espanya i als portaveus del Grups Parlamentaris del Congrés dels Diputats”.
Alicia Siscar, portaveu de Ciutadans de Pego, recordava que esta formació “sempre ha participat en les manifestacions perquè creiem que és un servei necessari que teníem i que el van llevar”. Assegura Siscar que “la seua execució seria per al nostre poble una obertura, també un benefici per a la resta de pobles del voltant i per això anem a recolzar la moció”.
Des del PP, Eduardo Siscar, tornava a insistir que els populars no poden estar d’acord en la part expositiva de la moció perquè “té una part política en la que no podem estar d’acord per molts motius i perquè hi ha una diferència ideològica molt contrastada”. D’altra banda, expressava el seu convenciment que “esta infraestructura no s’ha de fer mai. Han passat molts governs per Madrid, molts governs per València i açò no s’ha arribat a fer mai. No hi hagut mai una proposta seriosa. Estudis molts i això a mi em dóna a entendre per l’experiència que tinc que això no s’ha dur mai a terme perquè tècnicament és molt difícil, pels llocs on ha de passar, per les indemnitzacions que s’haurien de pagar, pel cost de la infraestructura en sí pels quilòmetres que té”. Comentava Siscar que la voluntat de la Generalitat Valenciana està lligada al Corredor Mediterrani i opina el regidor popular que “esta és la infraestructura important”.
El PSPV manifestava el seu suport a la moció perquè “el maltractament existix, ha existit cap al País Valencià”. Defensava Raül Tamarit que quan manava Camps no feia més que criticar a Zapatero, el que no es fa actualment. Des del PSPV de Pego, el seu portaveu defensava que, manara qui manara al Govern i a la Generalitat, el partit recolzaria una moció d’este tipus ja que “creiem en la infraestructura, perquè creiem que pot beneficiar a tota la comarca, al nostre poble” i recordava que el seu avi anava del Molinell a València i nosaltres no ho podem fer. Així mateix, Tamarit demanava un canvi de criteri en el trenet que unix Dénia amb Alacant, perquè, assegura “que és una vergonya que el trajecte dure més de dos hores”.

La moció era aprovada per 9 vots a favor, els dos del Bloc-Compromís, 4 del PSPV i 3 de Ciutadans de Pego i 4 abstencions del PP.
763 Visites

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà.

Obligatori *

Hola!!