La Festa de Moros i Cristians pren des de hui Pego

Començava ahir amb la visita, per part de la Junta Central, de les càbiles i amb el ball de la Capitania Conqueridores. Hui continua amb la XXII Desfilada infantil i l’entradeta. Dissabte, la gran desfilada, amb la novetat enguany d’una única entrada amb el bàndol moro en primer terme i el cristià en segon, per a acabar amb el boato de la ‘filà’ capitana 2014, Conqueridores, amb Merce Sastre al seu capdavant.
Ahir els moros, mores, cristians i cristianes de Pego prenien el testimoni de les Festes patronals i començaven quatre intensos dies de festa. Des d’ahir pel matí, amb la visita a les 14 càbiles que té Pego, s’iniciaven les festes pegolines de Moros i Cristians. I tot i que el poble porta quasi una setmana de festa ininterrompuda, les ganes de no disminueixen i el ball de la capitania va ser tot un èxit de participació.
Hui, els actes de Moros i Cristians es concentren en la franja vespertina. A les 19.30h., XXII desfilada de Moros i Cristians. Es concentraran a la Creu de Sant Miquel per a desfilar fins al Pla de Font. Així que, tots els cotxes que solen aparcar-se en el trajecte marcat per a la cercavila poden anar pensant en ser desplaçats, segons aconsella la Policia Local.
Per la nit el torn és per a les filades adultes. A la mitjanit està previst que comence l’entradeta de Moros i Cristians, amb el mateix recorregut que la infantil. En esta ocasió, però, en arribar al Pla de la Font, per tercer any consecutiu les bandes i la música festera seran protagonistes junt amb la filada capitana, la filada cristiana Conqueridores i la seua dirigent, Merce Sastre Sendra.La marxa mora triada per al 2014 i que serà interpretada per les bandes del bàndol moro és ‘Caravana’ del mestre Pedro Joaquín Francés Sanjuan. La marxa cristiana que s’ha triat per a exalçar la capitana cristiana de 2014, Merce Sastre i la seua ‘filà’, Conqueridores, ha estat ‘Jèssica’ del mestre José Rafael Pascual Vilaplana que serà interpretada per totes les bandes del bàndol cristià. En acabar este acte les càbiles estaran obertes per a tot el món que vullga visitar-les i viure la festa de prop.
La novetat d’enguany és que només hi ha una gran entrada dissabte de vesprada. Esta s’avança una hora perquè finalitze a la mateixa hora que els anys anteriors. Per raons pressupostàries la Junta Central de Moros i Cristians de Pego decidia prendre esta mesura. Davant les queixes vessades per gran part de la ciutadania, amb por que la desfilada s’allargue més del que és aguantable, la Junta Central insertava al llibre de Festes de Moros i Cristians una nota informativa explicant els motius de la mesura. Exposen que els Moros i Cristians “són els primers als que no els agrada la decisió” i expliquen que “cada any és més difícil i cada vegada les filades troben més dificultats per quadrar els seus pressupostos per falta de gent”. És per això que “vam decidir que en lloc d’organitzar boatos fluixos i poc lluïdors, era millor fer només una capitania durant uns anys (dos inicialment), i més endavant decidir si es podrien tornar a organitzar festes com fins ara”.
Així, dissabte, a les 19.30h., eixirà l’entrada mora i cristiana des de l’Escola Pérez Ramos per a seguir pel carrer Carolina Sala, Sant Jaume, Sant Agustí, Pla de la Font i Passeig Cervantes. Desfilaran en primer terme les filades del bàndol moro i en segon les filades del bàndol cristià. Tancarà l’entrada la Capitania Cristiana, Conqueridores amb el seu boato i amb la comandant de les tropes, Merce Sastre, triomfant sobre els enemics.
A la mitjanit de dissabte a diumenge, el tradicional i mític ball de moros i cristians al Poliesportiu Cervantes amb un cara a cara entre les orquestres Titànic i Eufòria.
Diumenge, a les 12 del migdia, cercavila informal de totes les filades pels diferents carrers del poble, fins a concentrar-se, a la 1, a la Càbila de la ‘filà’ capitana, Conqueridores, al carrer Sant Rafel, on s’oferirà una ‘pallorfà’ popular. Per la vesprada totes les càbiles romandran obertes continuant la festa.

Fani Vicens, presidenta en funcions de la Junta Central de Moros i Cristians i Carla Pascual, membre de la Junta convidaven dimarts passat, a ‘Taula Oberta’ de Ràdio Pego, al poble de Pego a gaudir dels actes programats estos dies. Així mateix ho feien dos representants de la ‘filà’ capitana, Conqueridores, Encarna Rocher i Xelo Pallars, qui recorden que l’esforç de la capitania i de totes les filades es fa perquè tot el poble gaudisca de l’espectacle.1059 Visites

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà.

Obligatori *

Hola!!