La FAO demana “sistemes alimentaris sostenibles per a la seguretat alimentària i la nutrició” en el dia mundial de l’Alimentació

Un dia per a recordar que Pego compta, des de finals de 2012, amb un banc d’aliments municipal que dóna cobertura a 240 persones amb dificultats econòmiques. No obstant això, davant l’augment de persones que necessiten del banc d’aliments, menors són les aportacions que s’hi fan.
Hui, 16 d’octubre es commemora el dia mundial de l’Alimentació, enguany sota el lema “Sistemes alimentaris sostenibles per a la seguretat alimentària i la nutrició”. El tema oficial del Dia Mundial de l’Alimentació, centra les celebracions d’esta jornada i ajuda a incrementar la comprensió dels problemes i les solucions en la lluita contra la fam.
La FAO informa que “hui en dia prop de 842 milions de persones al món patixen desnutrició crònica.” A Pego afortunadament no podem parlar d’este concepte, però no hem d’oblidar que a finals de 2012 s’unien esforços i l’Ajuntament de Pego creava un banc d’aliments municipals que centralitzava la feina de la Mancomunitat de Serveis Socials i d’associacions com Càritas. El banc d’aliments de Pego es manté gràcies al voluntariat que es distribuïx la faena a fer.

Des d’aleshores, la demanda per a accedir als servei del banc d’aliments no ha parat d’augmentar. Informen des de la Mancomunitat de Serveis Socials que d’abril a setembre de 2013 s’ha produït un increment de 80 persones més que necessiten del banc d’aliments municipal per a poder menjar cada dia. Això significa que s’ha passat de 160 a 240 persones que fan ús del recurs. L’augment el protagonitzen persones adultes, amb un increment de 67 demandants, però també trobem un augment de 9 menors d’entre 2 i 8 anys i de 4 menors de 2 anys.

Crida l’atenció, de la informació que aporta la Mancomunitat de Serveis Socials que, contràriament al que es podria esperar, a major augment de la demanda del banc d’aliments, menys aliments es repartixen. Una dada que –suposem- hauria de preocupar a la població pegolina. Esta disminució d’aliments ve donada perquè han baixat les donacions al banc d’aliments. De fet, actualment, les aportacions més importants venen de l’Ajuntament de Pego. Recordem que a l’abril s’estaven repartint uns 1.500 quilos d’aliments al mes per a 160 persones i ara, amb 240 persones, eixos quilos han disminuït.Des de la FAO ens recorden que “Un sistema alimentari està format per l’entorn, les persones, les institucions i els processos per mitjà dels quals es produïxen, elaboren i porten fins al consumidor els productes agrícoles.

Tots els aspectes del sistema alimentari influïxen en la disponibilitat i accessibilitat final d’aliments variats i nutritius i, per tant, en la capacitat dels consumidors de triar dietes saludables. A més, les polítiques i les intervencions relacionades amb els sistemes alimentaris rares vegades es dissenyen amb la nutrició com a objectiu principal.

Per a fer front a la malnutrició són necessàries mesures integrades i intervencions complementàries en l’agricultura i el sistema alimentari, en l’ordenació dels recursos naturals, en la sanitat pública i l’educació, així com en àmbits de polítiques més amplis.

Com ha de ser un sistema alimentari sostenible? És possible arribar fins a ell des de la situació actual? Què ha de canviar perquè avancem en eixa direcció? El Dia Mundial de l’Alimentació de 2013 és una oportunitat per a plantejar-se estes i altres preguntes, i ajudar a crear el futur que volem”.


627 Visites

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà.

Obligatori *

Hola!!