La corporació de Pego aprova una nova davallada del tipus impositiu de l’IBI

La corporació municipal de Pego ha acordat per unanimitat baixar el tipus impositiu de l’IBI al 0’88%, a proposta del grup Compromís, el que suposa una davallada de 3 dècimes respecte a l’exercici actual en el qual el tipus és del 0’91%.

Aquest matí s’ha celebrat un ple extraordinari per tal de fixar el tipus impositiu per a l’any vinent. L’equip de govern havia plantejat una davallada de dues dècimes, passant del 0’91 al 0’89%. Escoltem al regidor d’Hisenda, Juan José Arbona.

Però, Compromís per Pego ha fet una esmena per a aplicar una reducció al 0’88. Escoltem la portaveu Anna Sastre, qui recordà en la seua intervenció que hi ha un acord plenari en el qual els membres de la corporació es van comprometre a anar baixant el tipus impositiu de l’IBI per a compensar la pujada del 10% en el valor dels immobles que marca l’actual ponència cadastral.

En plantejar aquesta modificació, l’alcalde, Enrique Moll, va demanar un recés perquè l’equip de govern poguera estudiar la proposta de Compromís. I el debat va continuar després. El regidor de Ciudadanos, Simón Ortolà, va donar suport a l’esmena i que el seu partit aposta per reduir al màxim les despeses municipals per a poder abaixar els impostos. I, amés, Ortolà manifestava una certa preocupació per si el minvament d’ingressos posaria en perill els comptes municipals
 
Per part de Ciutadans de Pego Independents, la regidora Alícia Siscar qualificava la davallada al 0’88% com a temerària.

El Partit Popular també votà a favor de la davallada de tres dècimes. El portaveu, Ferran Gonzàlez, feia algunes matisacions i afirmava que el seu partit voldria que hi haguera una baixada d’impostos perquè pensa que en haver un romanent de tresoreria, reduir els ingressos no afectaria a les arques municipals.

Finalment, en el nou exercici el tipus impositiu a aplicar en el càlcul de l’Impost dels Bens Immobles serà del 0’88%. Aquesta reducció no es traduirà, tal com s’ha recalcat en el ple en vàries ocasions, en una davallada de l’impost en la major part dels rebuts. De fet, per a les arques municipals continuarà havent un increment en els ingressos. Segons els càlculs de l’equip de govern, amb la seua proposta de baixar el tipus al 0’89%, l’augment dels ingressos anava a ser de 121.000€. Amb el tipus al 0’88 finalment les arques municipals ingressaran en el 2022 69.000€ més que en 2021.

El regidor d’Hisenda ha apuntat que per a l’any pròxim s’espera un creixement en l’apartat de despeses però, tot i així, l’equip de govern ha acceptat la proposta de la coalició valencianista. Escoltem a l’alcalde, qui feia alguns advertiments respecte a les possibles repercussions de la mesura en els pròxims pressupostos municipals.

En el debat s’ha recordat que està a punt de caducar la ponència cadastral que hi ha vigent, la de 2013, que va suposar un augment desorbitat en la taxació dels immobles, i per la qual l’Ajuntament de Pego va baixant el tipus impositiu cada any per a compensar la pujada. Des de Compromís s’ha preguntat a l’equip de govern si té la intenció d’iniciar els tràmits per a fer-ne una nova, i l’alcalde, tenint en compte que per mig, al 2023 hi haurà eleccions ha arreplegat el guant.

A més de la reducció del tipus impositiu de l’IBI, també s’ha acordat una sèrie de modificacions en les bonificacions de l’Impost de Bens Immobles per a qui instal·le plaques d’aprofitament de l’energia solar. Ho ha explicat el regidor d’Hisenda, Juan José Arbona.
812 Visites

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà.

Obligatori *

Hola!!