La Comunitat de Regants del Verger controlarà els pous de l’aqüífer del riu Girona

La Comunitat de Regants del Verger vigilarà la qualitat de l’aigua en l’aqüífer del riu Girona i presentarà al·legar contra l’extracció per a abastir a Dénia, en cas de detectar una possible salinització.

La Comunitat de Regants del Verger ha traslladat a la Confederació Hidrogràfica del Xúquer la seua preocupació perquè l’extracció d’aigua de l’aqüífer del Girona, iniciada per Aqualia per a abastir a Dénia, supose la salinització dels pous. El president dels regants, Pedro Salort, i l’enginyer, Josep Pastor, assistiren ahir a una reunió amb el Comissari d’Aigues de la Confederació, en què també estigué l’alcalde del Verger, Basili Salort i tècnics municipals.

La Confederació explicà en l’encontre que actualment Aqualia té un permís per a fer extraccions de prova, amb dos pous construïts en l’aqüífer a finals del 2018, llogats per mig d’un contracte privat. En aquest moment, la Confederació Hidrogràfica està tramitant la concessió del permís definitiu a l’empresa, i, segons s’indica en l’expedient, Aqualia podrà arribar a extraure d’aquestos pous fins un màxim de 800.000 metres cúbics d’aigua a l’any.

Com que la tramitació està en curs, hi haurà un període d’al·legacions, en què els regants podrien presentar-ne les seues. Al respecte, hem parlat amb l’enginyer de la Comunitat, Josep Pastor:

La preocupació dels regants, és que aquest pous acaben salinitzats, al mateix que ha anat passant amb altres pous del terme del Verger. De fet, el col·lectiu afirma que els del riu Girona són, ara com ara, els únics aptes pel regadiu. Els recursos hídrics de la localitat, que abasteixen al Verger, a Dénia, i també a Pego, estan en perill, afirmen, per la sobreexplotació dels aqüífers.

Així doncs, la Comunitat de regants del Verger, arran la recomanació de la Confederació Hidrogràfica del Xúquer, va a iniciar un seguiment de la qualitat de l’aigua de l’aqüífer. Amb les dades, prepararan les al·legacions del col·lectiu, segons ha comentat Josep Pastor.

L’Ajuntament del Verger, tal com ha manifestat el seu alcalde, també vigilarà l’extracció i recolzarà els regants en tot moment.

1387 Visites

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà.

Obligatori *

Hola!!