La collita de cireres per terra

Els productors d’aquesta delicada fruita eleven a 3 milions d’euros les pèrdues pel temporal. Les últimes pluges i les gelades de l’inici de la campanya han reduït un 90% la collita de la Cooperativa Muntanya d’Alacant. Fa dos anys es van perdre el 100% i l’any passat el 95%. L’adversa climatologia ha provocat pèrdues superiors als tres milions d’euros en la collita de la Cooperativa Cireres Muntanya d’Alacant. Les gelades prèvies a l’inici de la campanya i, sobretot, les abundants pluges de les últimes setmanes, han reduït la producció un 90%, la qual cosa ha provocat la decepció en un sector que encadena diversos anys de dolents resultats.

Aquest mes de maig ha estat considerat el més plujós des de 1871, recollint-se en alguns punts fins a 136’6 litres per metre quadrat. I encara no s’ha acabat maig, queden 3 dies i mig perquè aquest finalitze i les previsions marquen ruixats per hui, demà i divendres. Per a dissabte s’esperen pluges durant tot el dia, tant a la Vall de Gallinera com a la de Laguar, dos de les zones productores de cirera per excel•lència en la denominació d’orige Muntanya d’Alacant.

El mal temps s’està encruelint amb els productors de cireres de la zona de la Marina Alta, El Comtat i l’Alcoià, com ja va fent des de fa, almenys, dos anys. Les gelades registrades abans de l’inici de la campanya ja van provocar una destacable minva en les perspectives de collita. Tot i això, encara s’esperava aconseguir una producció superior al milió de quilos que, no obstant, les pluges de les últimes setmanes s’han encarregat de reduir a la mínima expressió.

El president de la Cooperativa Cireres Muntanya d’Alacant, Marcos Simón, manifestava que, a falta d’una valoració més exhaustiva, s’ha perdut el 90% de la collita. “Queda per veure -va destacar- què passa amb les varietats més tardanes, però les previsions indiquen que continuarà plovent i, per tant, les perspectives no són molt esperançadores”.

I és que les precipitacions són un dels principals enemics d’este cultiu, atès que les cireres es clavillen i ablaneixen, impedint la seua comercialització. Fa dos anys, en 2006 la que era presidenta de la cooperativa Cireres de la Muntanya d´Alacant, Amparo Alemany comentava per a Ràdio Pego que una vegada que plou “és mal perquè es prodreix la cirera i una vegada que pilla aigua ja no està en condicions de comercialitzar-se” i enguany el seu actual president Marcos Simó explicava que “Ens hem enfrontat a un any prou atípic. En la campanya de recol•lecció és normal que ploga algun dia, però no d’una forma tan continuada i abundant com en este exercici”, va lamentava.

La cooperativa situa les pèrdues, en 2008, per damunt dels tres milions d’euros, a la qual cosa segons Simón, cal sumar les despeses de la infrastructura humana i logística que és necessària per a la comercialització. El dirigent agrari va mostrar la seua decepció i la del conjunt dels agricultors de la zona. “Venim tenint diversos anys encadenant de males collites, i és normal que s’estenga el desencant”. En 2006 es va perdre el 100% de la collita, en 2007 el 95% i enguany ja es compta el 90%.

Simó afegia que “Enguany era clau per a nosaltres, perquè podríem haver arribat al milió i mig de quilos i haver alçat la moral dels associats. No obstant, primer les gelades i després les pluges han desbaratat totes les previsions”.

En el seu moment, Amparo Alemany ja animava als llauradors a assegurar les collites per tal de no perdre-ho tot. Tot i això, l’actual president de la Cooperativa Cirera Muntanya d’Alacant, expressava que les assegurances “només cobreixen les despeses, pel que els agricultors no obtindran cap tipus de benefici”. Actualment els perits de les assegurances estan valorant els danys en els camps de cultiu.

994 Visites

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà.

Obligatori *

Hola!!