La Biblioteca Pública Municipal celebra els seus 75 anys amb activitats per a tot l’any

El conte de la vesprada cada 15 dies, el llibre del mes a Ràdio Pego, cada mes dedicat a un gènere literari, a més de presentacions i conferències sobre literatura i història.
La Biblioteca Municipal de Pego va complir l’1 de gener de 2010, 75 anys. Una edat envejable per a un servei cultural que organitza i manté el dipòsit, la classificació, la conservació i la consulta o lectura de llibres o d’altres materials gràfics. Una magnífica edat per a un servei que és això i molt més, com defenia la bibliotecària de Pego, Rosa Maria Lucas, destacant que “hui en dia la biblioteca està al dia, donant un servei prou ampli” i sobretot, ressaltava que la biblioteca “és dinàmica, està viva i es meneja”.

Els llibres de la biblioteca estan en moviment des del 1933 quan es va crear el fons bibliogràfic municipal, que s’obriria al públic a principis de gener de 1935 i que ha tingut diverses ubicacions al llarg dels seus 75 anys d’existència, com ens relatava Joan Miquel Almela, arxiver municipal.

Els arxius del fons bibliogràfic pegolí expliquen que “el 31 de desembre de 1934 es va registrar el primer llibre de la biblioteca pública municipal de Pego, ‘El libro y la imprenta’ de Francisco Beltrán, editat a Madrid l’any 1931 i enviat per la Junta de Intercambio y Adquisición de Libros. La política d’adquisició de llibres era simple, per cada compra que feia l’ajuntament la Junta de Intercambio y Adquisición de Libros enviava un lot amb el valor del doble que havia destinat l’ajuntament.

La inauguració oficial del local de la biblioteca va tenir lloc el primer dia de l’any 1935, gràcies a les gestions del que aleshores era secretari de l’ajuntament, Enrique Moll d’Ivernois. Durant el primer any de funcionament de la biblioteca s’aconseguiren realitzar 2.798 préstecs que es repartien entre els 81 socis menors de 14 anys i els 359 majors de 14 anys.

El primer bibliotecari escollit entre els vocals de la Junta va ser José García Bañuls. Aquest va ser substituït per Fernando Sastre Mas. L’any 1937 el seu lloc el va ocupar interinament Josefa Sala Estela.” Aquest és un fragment de la història de la Biblioteca Pública Municipal de Pego que es relata en els fullets informatius distribuïts pel poble amb les diferents activitats que la regidoria de Cultura junt a la Biblioteca i l’Arxiu Municipal, han volgut organitzar per a commemorar els 75 anys de l’existència del temple dels llibres a Pego.

Elvira Ciurana, regidora de Cultura, apuntava a la possibilitat de què la Biblioteca Pública Municipal de Pego “siga la primera de tota la comarca”, fet del que “pocs pobles poden presumir”, sent “una alegria”. Fet també que es mereixia una programació especial que es prolongarà durant tot l’any 2010.

Des del mes de gener els primers lectors poden gaudir els dimecres, cada 15 dies, del ‘Conte de la Vesprada’, a partir de les 17’30 hores. A banda, cada mes es dedica a un gènere literari diferent; en aquest mes de febrer es tracta de la novel•la històrica. Per a exemplificar llibres d’aquest gènere, hi haurà disponibles i en exposició, els millors títols de novel•la històrica.

Per a febrer, també està programada la presentació del darrer llibre de Rafa Gomar ‘Andròmines’, premiat amb l’Andròmina dels Octubre de 2009. L’acte es realitzarà a les 8 de la vesprada al Saló d’actes de la Casa de Cultura i la presentació correrà a càrrec de la també escriptora d’Elvira Cambrils.

El dissabte, 13 a les 11’30 del matí, arriba a la Biblioteca el contacontes mensual del Grup de Dones Cabal dedicat a les carnestoltes. Un contacontes musical de la mà de Josep Sendra, Fernando Moya i Marc Antoni Sendra.

A finals de mes, el dimecres 24 de febrer, tindrà lloc la conferència ‘Aproximació a la història de les Carnestoltes de Pego’, a càrrec de l’arxiver municipal, Joan Miquel Almela. La cita és a les 8 de la vesprada al saló d’actes de la Casa de Cultura.

Entre les activitats mensual es troba ‘El llibre del mes a Ràdio Pego’ que encetàvem aquest febrer, amb el suggeriment, per part de la bibliotecària de Pego, de ‘La princesa de hielo’.

Avançava la regidora de Cultura que per a abril, mes en què se celebra el dia del llibre, eixe 23 d’abril, hi haurà una programació encara més especial, si cap. Alhora agraïa la feina de la bibliotecària, l’arxiver i l’animador cultural per dur endavant aquest calendari d’activitats tant exhaustiu.

634 Visites

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà.

Obligatori *

Hola!!