I després dels 2 anys, què passa amb les pensions?

Eixa és la pregunta que es feien hui les persones jubilades que s’han concentrat a la plaça de l’Ajuntament de Pego després de conèixer-se ahir l’acord entre PNB i PP per a l’imminent aprovació dels pressupostos generals de l’Estat. Hui els i les pensionistes de Pego han estat acompanyats d’una representació dels iaioflautes de Dénia.

Ahir va tindre lloc la primera sessió de debat de les sis esmenes a la totalitat als Pressupostos Generals de l’Estat (PGE) presentades per PSOE, Unidos Podemos, ERC, PDeCAT, Compromís i EH Bildu. La notícia, però, no van ser les esmenes sinó que el PNB les rebutjarà i ajudarà al Govern a superar el primer tràmit dels Pressupostos de 2018. Ho farà després de pactar amb el PP que eixos Pressupostos recullen un increment de totes les pensions en funció de l‘I’PC per a 2018 i 2019. A més de retardar l’entrada en vigor del factor de sostenibilitat (que implica una retallada en les noves pensions en funció de l’esperança de vida) fins a 2023 (este anava a entrar en vigor en 2019). També s’ha acordat elevar el 56% de la base reguladora de les pensions de viudetat en 2018 i el 60% l’any que ve.

Esta novetat és la que, inevitablement ha estat present durant tota la concentració que, com cada setmana, ha tingut lloc a les 11.30h., a la plaça de l’Ajuntament de Pego convocada per la Plataforma per unes pensions dignes i garantides de Pego.

«Estem esperant veure que passa», manifestava Txin, un dels portaveus de la plataforma pegolina, alhora que defensava que, «si no ens movem faran el que ells vullguen». Reivindicaven els iaioflautes que hui han acudit a la concentració pegolina, que la proposta del PNB que ha acceptat incloure en els pressupostos el PP, ha estat fruit de les mobilitzacions reiterades i massives que han protagonitzat els i les pensionistes. A més, recordaven que el que es demana des de la Coordinadora Estatal per la defensa del sistema públic de pensions és «que estes mesures siguen estables» i, perquè això passe, «haurien d’estar recollides a la Constitució perquè ningú les pogués tocar i canviar cada 4 anys», manifestava Txin.

«Ahir es va produir un miracle. Resulta que ens vam despertar i les notícies ens deien que van a pujar-nos [les pensions] segons l’índex de vida», així era com s’expressava Maria Dolors, una de les portaveus de la Plataforma pegolina. Explicava Maria Dolors que havia utilitzat la paraula «miracle perquè s’han fartat de dir-nos que no hi havia diners i, de sobte, hi ha diners». Manifestava que malauradament, «este miracle no és tan meravellós» perquè la pujada presentada «és per a dos anys que són preelectoral i electoral». I defensava que, «fins que no es derogue la llei que vincula la pujada mínima de les pensions al 0,25%, les pensions se’n van al trast».

Eduardo, el representant dels iaioflautes de Dénia, que hui han acudit a recolzar la concentració de Pego, insistia en què el que vol la Coordinadora Estatal per la defensa d’un sistema de pensions públiques és «una continuïtat en l’IPC. Volem un sistema públic de pensions que no privatitzen». Ressaltava Eduardo que, el factor de sostenibilitat no s’anul·la, només es retarda i per això assegura que, en breu, gràcies a l’aprovació de l’article 135 de la Constitució que prioritza els pagaments davant la despesa pública, «ens culparan de les retalles que facen en altres sectors que no s’hagen blindat» i és per això que defensava el iaioflauta que «s’ha continuar lluitant per un sistema públic de pensions».

D’altra banda, s’ha convidat les persones presents a la concentració per unes pensions dignes i garantides de Pego a acudir, dissabte 5 de maig, a la manifestació que hi haurà a Dénia seguint la convocatòria llançada per la Coordinadora Estatal per a continuar la mobilització massiva en una nova jornada estatal el proper 5 de maig.  

La importància de la pressió que estan exercint els i les pensionistes la subratllava també Txin, assegurant que els i les pensionistes «som 9 milions de vots i hem d’estat units i no deixar de lluitar perquè alguna cosa es mou» i és que a ningú se li oblida l’horitzó electoral de maig de 2019.


 

 

1900 Visites

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà.

Obligatori *

Hola!!