Fundació Limne es posa ‘Mans al riu’ Racons

Este dissabte, a les 10 del matí, han quedat amb el voluntariat que s’haja inscrit o que tinga ganes de sumar-se a esta iniciativa anual de neteja de rius que enguany s’encarregarà de les vores i el fons del riu Racons, al Parc Natural de la Marjal de Pego-Oliva. Han quedat a la fàbrica que hi ha al costat de l’Hostal de Sant Jaume. Participarà la brigada del Parc. L’Ajuntament de Pego col·labora en la campanya aportat borses de fem, contenidors de fem, guants i l’esmorzar.
Des de 2007 la Fundació Limne es dedica a millorar els ecosistemes fluvials. Ho fan en una superfície de 42.852 KM², entre les conques hidrogràfiques que aboquen les seues aigües al Mar Mediterrani, és a dir des de la desembocadura dels rius Sènia i Vinalopó. Esta àrea geogràfica abraça part de les províncies de Terol (Aragó), Albacete i Conca (Castella La Manxa), Alacant, Castelló i, en la seua totalitat, València.

Un dels objectius de la Fundació Limne és apropar la ciència a la ciutadania i ho fan a través del foment del voluntariat ambiental per a conservar i millorar els rius, els tolls o altres tipus d’ecosistemes aquàtics.

Una de les iniciatives que van posar en marxa en 2010 per a dur a terme això va ser la campanya ‘Mans al Riu’, una campanya de neteja de rius que en 2014 va aconseguir eliminar 5,5 tones de residus sòlids en 35km de riu gràcies a la participació de 398 voluntaris i gràcies a la implicació en la campanya de 17 municipis.

Els objectes que es van retirar del fons dels rius no deixen de sorprendre per les seues dimensions i per estar al lloc equivocat: «sofàs, bombones de butà, persianes, bicicletes, motocicletes, televisors, ventiladors industrials, pneumàtics, para-xocs, mobles, matalafs i altres objectes que no deurien d’estar poblant els nostres rius», conclou la Fundació Limne.
Enguany són 20 municipis al territori valencià els que s’han implicat en esta nova edició de ‘Mans al Riu’: Alcoi, Aldaia, Algemesí, Almassora, Alqueria d’Asnar, Aspe, Borriana, Canals, Chulilla, Elda, Elx, Manises, Manuel, Olba, Oliva, Quart de Polet, Ribaroja de Túria, Vila-real, Villalonga, Xaló i Pego.

Excepte a Pego, a la resta de pobles la Fundació Limne es posarà ‘Mans al Riu’ diumenge 15 de novembre. Ací ens avancem un dia i, la campanya es desenvoluparà demà dissabte, 14 de novembre. La Fundació Limne ha quedat amb el voluntariat inscrit prèviament i amb la gent que decidisca eixe matí que val la pena implicar-se en esta campanya anual de neteja de rius, a les 10 del matí a la fàbrica de sucs que hi ha al costat de l’Hostal de Sant Jaume. També participarà la brigada del Parc Natural de la Marjal de Pego-Oliva. Des del lloc acordat es dirigiran cap al riu Racons per netejar les seues vores i el seu interior.

L’Ajuntament de Pego col·labora en esta jornada facilitant borses de fem, contenidors on abocar els residus que es traguen, guants per treballar en la neteja i l’esmorzar per a la gent que participe en la campanya ‘Mans al Riu’.

L’objectiu de la campanya anual ‘Mans al riu’ és «fomentar la consciència ciutadana vers la conservació dels rius i netejar de residus dels entorns naturals on s’actua», explica la Fundació Limne en la seua pàgina web.

La campanya MANS AL RIU 2015 té el suport del Ministerio de Agricultura, Alimentación y Medio Ambiente a través de la Fundación Biodiversidad i la col·laboració de la Conselleria d’Agricultura, Medi Ambient, Canvi Climàtic i Desenvolupament Rural, així com de les corporacions municipals citades.
843 Visites

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà.

Obligatori *

Hola!!