«Fruit del profund amor pel territori» de Maria Roselló naix ‘El Corn de la muntanya gran de Pedreguer’

L’obra es presenta a Pego demà divendres, a les 19 hores, a l’Espai Veïnal Toni Ribera. El llibre conté 9 històries amb reflexions de l’autora mentre fa un viatge pel temps, des del paleolític superior fins al present més immediat, amb la voluntat de compartir, amb qui s’endinse en les pagines de l’obra, la importància de cuidar i respectar la biodiversitat que ens envolta.
________________

El corn de la muntanya gran de Pedreguer podríem dir que ha estat cuinat a foc lent perquè el germen apareix durant la pandèmia. Un període dur d’aïllament i reclusió que, no obstant, va fer aflorar la creativitat de molta gent. És el cas de Maria Roselló que, mentre llegia un llibre sobre el seu poble, Pedreguer, va descobrir el nom d’una muntanya que fins aleshores no coneixia. Eixe és el punt de partida del llibre que demà divendres presenta a Pego, de la mà d’Atzaïla i Pego Viu, El Corn de la muntanya gran de Pedreguer. I és que Maria Roselló es va «obsessionar en localitzar l’element que li dona nom a la muntanya del Corn», segons explica.

Foto extreta de les xarxes de Maria Roselló

La curiositat va fer la resta. Perquè quan va localitzar eixe element no parava de voler saber més sobre l’indret com, per exemple, «des quan està ací? Qui és l’última persona que ho visitar? I la primera? Per què ho visitaven recurrentment?». I eixa ànsia de coneixement va ser el motor que la va empènyer a escriure El Corn de la muntanya gran de Pedreguer. Un procés que ha durat tres any i, des que al desembre va vore la llum, Maria Roselló, ja ha visitat 4 pobles de la Marina Alta per descobrir part del ministeri que l’ha portada al corn de la muntanya gran i el llistat de parades és extens fins a finals d’abril.

El llibre, que compta amb la col·laboració del Centre Excursionista de Pedreguer i de l’Ajuntament de la localitat, barreja la història amb l’etimologia i inclou respostes a l’origen de la toponímia local i a antigues històries i llegendes que han arribar fins als nostres dies, a més de reflexions de l’autora.

L’autora ha plantejat el contingut des de l’educació ambiental i per això «cada vegada que apareix un animal o una planta, a peu de pàgina s’hi ressenya el nom científic i curiositats i diferents noms comuns», per això considera l’autora que el lector o la lectora esdevenen viatgers perquè el text els «permet imaginar-se l’entorn» per on passegen.

Foto extreta de les xarxes socials de Maria Roselló

En este punt Maria Roselló entrellaça el contingut del llibre amb la seua experiència professional, que podríem definir com a guia intèrpret del paisatge i el medi ambient, per a crear la ruta del Corn de la muntanya gran de Pedreguer. Esta, segons explica, «dona la possibilitat de visitar el protagonista de la història» i comprovar «si les coses que es diuen al llibre són realitat».

L’aventura per a Roselló és «emocionant», segons confessa i ve a resumir El Corn de la muntanya gran de Pedreguer com un conjunt de 9 històries que «t’ajuden a fer-te una idea de com ha evolucionat el poble i la societat i la vinculació amb la natura».

L’autora estarà acompanyada durant la presentació a Pego de la secretària de Pego Viu, María José Sala i de la il·lustradora del llibre, la benissera Claudia Bertomeu, qui amb els seus dissenys «posa cara a personatges històrics, alhora que il·lustra flora i fauna».

La cita és divendres 7 de febrer a les 19h., a l’Espai Veïnal Toni Ribera

298 Visites
Hola!!