Festa Fallera en tot el seu esplendor

Des d’avui i fins al divendres, 19 de març, les falleres i els fallers de Pego tenen poques hores mortes per a descansar de la festa josefina. Actes comuns organitzats per la Junta Local Fallera i actes propis de les tres comissions omplin l’agenda de les Falleres Majors, de les seues Corts d’Honor i de la resta de membres de les comissions. Com a novetats, enguany s’inclou un nou premi, el de la crítica fallera local. D’altra banda, la missa en honor a Sant Josep se celebrarà a les 5 de la vesprada a l’Església de Nostra Senyora de l’Assumpció.
Avui, 17 de març, la festa fallera entra en la seua plenitud amb tres dies que seran de no parar per a les falleres i fallers del poble de Pego. I és que no només estan els actes que hi ha previstos en cada comissió fallera, sinó que a més estan els actes comuns organitzats per la Junta Local Fallera i les visites d’unes falles a d’altres. Tres dies esgotadors que per als protagonistes de la festa són de pur plaer, tot i que acaben exhaust i exhaustes el diumenge 20 de març, després de la cremà.

Avui s’inauguren els casals. Però que més? Des de la Falla la Plaça i Natzarè, Anna Frau, Fallera Major Infantil i Natalia Milvaques, Fallera Major de la Falla Plaça i Natzarè destacaven per a avui, la globotà que ha tingut lloc a la una, passacarrers. El dia 18 per nit, actuarà l’orquestra Pirata a la Plaça del Mercat.

Andrea Hipólito, Fallera Major de la Falla La Font i Xelo Sendra, la presidenta de la falla ressaltaven per a avui, l’entrega dels fallers i falleres d’honor de la comissió, passacarrer per la vesprada, per la nit discomòbil al casal. El dia 18 inauguraran el casal, passacarrer en brials pel matí. Per la nit actuarà l’orquestra Límite.

Esther Bertó, Fallera Major de la Falla Convent destacava que per a avui tenen previst el passacarrer amb brials de les falleres i fallers per la seua barriada. A més, Bertó serà arreplegada pels fallers i falleres de la seua comissió, companys i companyes que seran convidats a berenar per ella mateixa. Per al dia 18 pel matí tenen previst el passacarrer de carnestoltes. I per la nit, tindran discomòbil.

Els actes conjunts programats per la Junta Local Fallera comencen el dijous 18 de març. A les 11 del matí el jurat de portalades eixirà per a fer les visites a les diferents portalades que es presenten al concurs. S’aprofitarà aquest acte per a dur a terme la primera cercavila en brials que organitza la Junta Local Fallera, una activitat que s’ha incorporat al programa general per petició de les falleres involucrades amb la JLF.

A les 6 de la vesprada està prevista la concentració de les tres comissions falleres del poble i la JLF de Pego per a començar l’ofrena floral al santíssim Ecce-Homo amb el següent ordre de desfilada: Falla Plaça i Natzarè, Falla Convent, Falla La Font i Junta Local Fallera.

Sobre les 7’45 de la vesprada presidents i presidents, falleres majors i regines de cada comissió acudiran a l’Ajuntament per a fer l’entrada al saló de plenaris per a començar l’entrega de premis 2010 que tindrà lloc a les 8 de la vesprada. L’entrega de premis és un acte obert a tot el món que vullga acudir. I en aquest apartat enguany també hi ha novetat, ja que s’ha inclòs un nou premi, el de la crítica local fallera. Confessava el president de la JLF, Ximo Bordes que com enguany és el primer any “estem intentant veure quines normes traiem”. Sobre el jurat d’aquest premi explicava que “és un jurat el més imparcial que hem trobat i ells seran els que una vegada hagen vist la globalitat de la crítica ens donaran una base per a poder millorar les normes que regiran el premi, sempre que aquest vaja endavant”.

Una crítica que és característica de les falles i essencial a través dels anys d’història que rodegen aquesta festa. És per això que les i els representants de les tres falles de Pego coincidien a afirmar que “sí que hi ha crítica”, “que de normal és fa en humor”, crítiques “per a fer riure i queixar-nos un poc de les coses que trobem que podrien millorar”. Eixes crítiques es desenvoluparan al voltant de monuments que tenen com a temàtica la màgia pel que fa a la falla gran del Convent i la cuina la infantil. El futbol i d’altres esports, la falla infantil de La Font i la crisi, la falla gran. Una crítica a l’etern tercer premi és el tema central de la falla gran de la Plaça i Natzarè i les festes de Pego domina la falla infantil.

I ja divendres, els actes organitzats per la JLF són majoritàriament de caire religiós. A les 12 del 19 de març està prevista la concentració de les tres falles i la JLF a la Plaça de l’Ajuntament per a anar en cercavila a la residència Sant Joan de Déu per a visitar els seus residents. En acabar es visitarà, per cortesia, a les tres falles del poble. A continuació tots junts acudiran a veure la mascletà que es dispararà des de la Plaça del Metge Almela. Serà a la 1 de la vesprada quan es done foc a eixa mascletada.

A les 5 de la vesprada començarà la missa en honor al patró de les Falles, a Sant Josep. Una altra de les novetats d’aquest 2010, l’hora de la missa, que passa a realitzar-se per la vesprada per a deixar pas a actes més actius pel matí. A les 5’30 de la vesprada està previst que s’inicie la processó fallera en honor a Sant Josep.

Ja per la nit, a partir de les 11 i fins la una de la matinada, aproximadament, es procedirà a la crema dels monuments fallers. La seua crema serà per ordre de premis aconseguits en aquest any 2010.

D’altra banda, informar i recordar que l’Ajuntament de Pego, “en base a les múltiples queixes veïnals presentades front al consistori referents als sorolls ocasionats per les distintes activitats dutes a terme durant la setmana fallera comunica que per acord de la Junta de Govern Local, en sessió ordinària de data 6 de novembre de 2008, s’establiren uns horaris especials per a les festes en zones urbanes d’ús residencial del municipi de Pego.

En el cas concret de les Falles, els horaris d’obligat compliment quedaren establerts segons el que es descriu:

“Del 15 al 19 de març
– L’horari permès per al dispar de coets serà des de les 8 del matí fins a les 9 de la nit, excepte el dia de Sant Josep en què es permetrà el dispar des de les 7’30 del matí fins el final de la ‘cremà’ de tots els monuments.
– Els dies que se celebren verbenes i/o orquestres a la via pública, aquestes hauran de finalitzar a les 3 de la matinada (Si es pretén ampliar l’horari per a la celebració de verbenes i/o orquestres a la via pública, s’haurà de sol•licitar al registre d’entrada d’aquest Ajuntament una autorització especial d’horari, en base a l’article 10 de l’Ordenança Municipal de Protecció contra Sorolls i Vibracions). Si la celebració és en un recinte tancat, l’hora d’acabament serà a la 1 de la matinada.”

Siga com siga ja se senten el soroll dels coets, de la música del tabal i la dolçaina que acompanyen les cercaviles de les falleres i fallers pels carrers de Pego i sobretot, s’intueix la festa quan un o una passa a la vora dels tres casals fallers, que estan oberts a tot el públic en general. Les falleres majors de les tres comissions i la Fallera Major de Pego conviden a tots els pegolins i a totes les pegolines a eixir al carrer i a compartir la festa amb elles i ells.606 Visites

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà.

Obligatori *

Hola!!