Els Premis del Casal Cultural de gom a gom

Divendres per la nit Xavi Morant, ‘Arrels de la Marina’, Batiste Malonda i ‘El Castell’ d’Almoines i Joan Francesc Mira arreplegaven els primers Premi Casal Cultural per la seua tasca en defensa del territori valencià. La cerimònia va acabar amb una sàtira de l’educació valenciana actual. Divendres passat el Casal Cultural de Pego es trobava ple de gent per tal de presenciar l’entrega de Premis que tancava la commemoració dels 75 anys rebels de la Casa del Poble. 4 eren els guardonats Xavi Morant, ‘Arrels de la Marina’, Batiste Malonda i ‘El Castell’ d’Almoines i Joan Francesc Mira que van rebre un quadre individualitzat de l’artista pegolí Alex Seguí.

El primer premi anava per a un col•laborador d’aquesta casa, Xavi Morant, que duu 15 anys descobrint a l’audiència de Ràdio Pego la música popular, tant la valenciana com la d’altres països. Josep Ramon Nadal va ser l’encarregat de presentar-lo i d’ell va destacar que “Xavi Morant és d’una generació més major que la meua, una generació que l’ha fet descobrir grups, descobrir el que Xavi volia explicar en cada programa que feia en els últims 15 anys en els que he anat descobrint les meues arrels, una cosa inversa a la globalització”. Declarava també Nadal que per a ell “això és l’essència del que és el país”.

Un Xavi Morant emocionat pel moment reconeixia que sí que “han sigut molts anys i espere que en siguen molts més” Així mateix explicava que “sempre ha intentat ser rebel i lliure i ensenyar les nostres arrels perquè a qui li tocaria no ho està fent”.

‘Arrels de la Marina’ va estar el següent col•lectiu en rebre el premi i va estar presentat per Vicent Morera, un altre col•laborador d’aquesta casa. Morera va explicar que “és un bon referent per a la nostra comarca de lluita en defensa del territori, en defensa del que tenim i de deixar el nostre territori conforme el volem, sense més agressions.”

En nom d’Arrels de la Marina van pujar a l’escenari Annabel i Rosa, dos joves que continuen denunciant les injerències en el territori pegolí i mariner i valencià en general. Asseguren que aquest premi “les encoratja a continuar endavant perquè tot i la crisi açò és per a sempre i el paró és una pausa en el camí”

Saül Ortolà va presentar a Batiste Malonda i ‘El Castell’ d’Almoines, un premi que els donen per ser un model exemplar en l’escola pública valenciana. “Batiste és una persona que es podria haver acomodat com a director de l’escola d’Almoines, però es va negar a llegir les cartes de conselleria que no venien escrites en la seua llengua.”

Batiste Malonda va representar tot ‘El Castell’ d’Almoines i donava les gràcies a totes les persones que els han donat suport davant la situació discriminatòria per part de la Conselleria en la renovació de la direcció del centre.

Tomàs Llopis va ser l’encarregat de presentar el darrer premiat, Joan Francesc Mira. D’ell va destacar que “és antropòleg, novel•lista, traductor, catedràtic en grec, entre moltes d’altres coses” i va assegurar que era un “honor extraordinari” que Mira els brindara compartir la vetllada amb el Casal Cultural.

Les paraules de l’erudit Joan Francesc Mira van ser extenses, però el públic escoltava en silenci el que comentava un home que fa molts anys que està compromès amb el seu país. Així que va comentar, entre d’altres coses, que “si alguna cosa encara aconseguim mantenir en aquest país i aguantar és la il•lusió perquè aquest país siga el que ens agradaria que fora.” Però Mira també va fer un crit a la mobilització, va demanar enèrgic a l’auditori: “mobilitzeu-vos, poseu-vos d’acord, penseu en una altra cosa […] transformar-ho tot per a intentar acumular, tirar endavant, un moviment que arribe a ser decisiu en aquest país […] perquè no ens podem quedar en l’activisme”.

L’acte va finalitzar amb l’obre de teatre ‘Don’t worry’, una sàtira de l’actual política educativa valenciana protagonitzada per La Butaca Teatre.
665 Visites

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà.

Obligatori *

Hola!!