Els populars sol•liciten que l’Ajuntament assumisca “d’ofici” la devolució de l’IBI anul•lat

El PP de Pego, obviant el mitjà de comunicació local, no informant Ràdio Pego de la roda de premsa que van protagonitzar dimecres passat, van exigir un plenari extraordinari per a plantejar que s’òbriga una oficina municipal en què s’assessore als veïns de com se’ls tornarà els diners que lAjuntament els ha cobrat indegudament. L’equip de govern respon que s’estan esperant a la tenir la propera reunió amb la Direcció General de Cadastre, prevista per a principis de novembre, per a posar en funcionament eixa oficina d’informació.
Ràdio Pego, per a donar aquesta notícia ha hagut de recórrer als distints mitjans de comunicació comarcals de premsa escrita, ja que el PP de Pego, com ja és habitual no va fer partícips als Serveis Informatius de l’emissora a acudir a la roda de premsa que van convocar dimecres passat. És per això que no podem oferir a l’audiència de Ràdio Pego les paraules que van pronunciar els tres populars que van protagonitzar eixa roda de premsa, només podem oferir-los les paraules que els mitjans de comunicació de premsa escrita reprodueixen.

Ràdio Pego no us pot oferir eixe so, intencionadament silenciat pels mateixos membres del PP de Pego per a després poder criticar que aquesta casa els silencia, però si que us podem oferir els dubtes que la portaveu popular Maite Ferrándiz tenia en el plenari extraordinari i urgent que va tenir lloc el passat divendres, 8 d’octubre, en el que es demanava a la corporació municipal l’aprovació de la sol•licitud d’execució de la sentència del TSJCV, que anul•la els valors individualitzats i la totalitat de ponència de valors cadastrals de Pego.

La popular Maite Ferrándiz distingia que el que s’anava a aprovar “no és si s’acata o no s’acata la sentència. […] És una sentència ferma […] i ací estem instant a la Direcció General de Cadastre”. Alhora la portaveu del PP afirmava que “per suposat que anem a acceptar i acceptem la sentència” i demanava saber “si a la sentència en algun moment es fa menció sobre l’obligació de devolució de l’import indegudament cobrat”. Al que el secretari municipal li contestava que sobre aquesta qüestió “la sentència no es pronuncia. La sentència anul•la la ponència i per tant, el que lògicament s’ha de llegir és que queden anul•lats un padró, primer una matrícula de l’IBI i després els actes que se’n deriven d’això. Però ahí ja entraríem en l’execució de la sentència per això la proposta insta a l’execució per a aclarir totes eixes incògnites. L’obligació d’executar les sentències correspon a l’administració causant de l’acte, en este cas és la Direcció de Cadastre”.

Ferrándiz també s’interessava “en el cas que, dins d’eixos actes administratius que comporta l’execució de la sentència, qui seria qui hauria de tornar els diners indegudament cobrats?” El secretari municipal contestava, sempre prudent, que “sense prejudici que això serà objecte de procediments, pensaríem que qui ha de tornar els diners és qui ha originat el perjudici. L’Ajuntament entén que s’ha produït –no és que ho entén sinó que hi ha una sentència que ho diu- que s’ha anul•lat un acte administratiu que va elaborar la Direcció General i per tant la Direcció General haurà d’assumir les conseqüències i per tant, si les conseqüències són eixa resolució recaptadora, que comportarà a la vegada que l’Ajuntament perda uns ingressos, i que els veïns hagen de demanar unes devolucions, eixes devolucions entenem que, des de la perspectiva municipal i jurídica, seria l’organisme que ha causat eixe mal el que les hauria de fer”.

Passem a les dades que hem pogut recollir sobre la roda de premsa del PP de Pego:

Las Provincias titulava la notícia com que “El PP aclareix que és l’Ajuntament de Pego qui ha de tornar l’IBI”, a més d’ “exigir a l’alcalde, Carmelo Ortolà, que deixe de confondre els ciutadans i accepte que té davant de si una situació que els populars titllen de «catastròfica».

Continua Las Provincias: “I és que, segons va revelar el regidor Eduardo Siscar, segons les xifres per ingressos de l’IBI que han pogut consultar en els pressupostos dels últims anys, el muntant d’allò «indegudament cobrat» ascendix només en este concepte a set milions d’euros. I el pitjor és que, com van repetir des del PP, «és l’Ajuntament qui ha de tornar-los ja que va ser qui ho va cobrar», una afirmació que va avalar un advocat del partit.

Els populars reclamen a l’alcalde que deixe d’espolsar-se la responsabilitat «com si estiguera en el parvulari», mire el problema de front i comence a donar resposta als centenars de pegolins als que s’ha perjudicat en els últims anys, tant amb impostos o taxes desorbitades com amb la pèrdua de beques per la sobrevaloració dels seus béns. A este efecte exigeixen que s’òbriga una oficina municipal per a informar i assessorar a tots els perjudicats», als que aconsellen de totes maneres que presenten reclamacions individuals per escrit i es busquen un advocat per si han de demanar la devolució per la via del contenciós administratiu, va assenyalar el regidor Fernando Gil.

Per al PP, Pego s’enfronta ara a un «atzucac» per la «irresponsabilitat» de l’executiu tripartit que, en tot moment, «ha enganyat a la gent per a tapar el que és una maniobra de recaptació a la desesperada per a mantindre les despeses en un Ajuntament que porta tres anys al límit de la fallida».

Així, el PP afirma que l’executiu va aprovar la ponència del Cadastre, va deixar passar els terminis per a impugnar-la i només es va veure forçat a recórrer-la «per a salvar la cara» després de comprovar la multitud de queixes dels veïns. Un intent d’anul•lació que no va ser acompanyat de l’estalvi dels impostos extres per si arribava el cas al què ara s’enfronten i que «per culpa de la seua irresponsabilitat és una catàstrofe econòmica », va dir Ferrándiz.”

Per la seua part, Levante titulava la notícia com a què “El PP eleva a 7 milions l’IBI cobrat de més que Pego ha de tornar als veïns” i relatava sobre la roda de premsa que “El PP de Pego va assegurar ahir –dimecres passat- que l’equip de govern (Ciutadans de Pego, PSPV i Bloc) es va ficar el sol en el carreró sense eixida que és el cadastràs i després no va tindre inconvenient a gastar tots els diners cobrats d’IBI indegudament als veïns. Els regidors del PP Maite Ferrándiz, Eduardo Síscar i Fernando Gil van explicar ahir, junt amb un assessor jurídic, que l’alcalde, Carmelo Ortolà, no pot escórrer el paquet i dir que exigirà a la Direcció General del Cadastre responsabilitats per la “barbaritat” d’una revisió cadastral que, després d’estar tres anys en vigor, els tribunals han tombat.

“El principal responsable és el govern de Pego”, va afirmar Fernando Gil, el qual va insistir en el fet que és l’Ajuntament el que liquida, recapta i ara ha de tornar el que ha cobrat indegudament. Gil va recordar que el tripartit va aprovar la nova ponència i només el PP va votar en contra. Després, l’equip de govern sí que va presentar el contenciós administratiu que ha motivat la seua anul•lació. Però, segons este edil popular, el dany ja estava fet.

Fernando Gil va advertir que “no es podran garantir els serveis mínims” i va augurar dificultats per a pagar les nòmines dels treballadors i inclús el servei de fem i el subministrament de llum i aigua.

Els populars han exigit un plenari extraordinari per a plantejar que s’òbriga una oficina municipal en què s’assessore als veïns de com se’ls tornarà els diners que l’Ajuntament els ha cobrat indegudament.

En el Canfali Digitals es diu que “Els representants del Partit Popular de Pego han anunciat la convocatòria d’un plenari extraordinari en el que reclamaren que l’Ajuntament assumisca d’ofici la devolució dels rebuts de l’Impost de Béns Immobles (IBI) de les últimes tres anualitats. Esta devolució, segons han indicat, ha de realitzar-se a fi a la responsabilitat inherent a l’aplicació de l’article 7 del text refós de la vigent Llei d’Hisendes Locals, que atribueix a l’administració local la liquidació i recaptació d’este tipus d’impostos, i, en conseqüència, la seua devolució.

La compareixença del PP s’ha realitzat esta setmana després de fer-se públic, per part de l’equip de govern de la desestimació de la Direcció General del Cadastre de seguir avant amb el recurs contenciós administratiu plantejat per a oposar-se a la sentència del Tribunal Superior de Justícia de la Comunitat Valenciana sobre l’anul•lació de la ponència cadastral i els valors.”

En el passat ‘Taula Oberta’ l’equip de govern que s’estan esperant a la tenir la propera reunió amb la Direcció General de Cadastre, prevista per a principis de novembre, per a posar en funcionament eixa oficina d’informació. De moment, demanen tranquil•litat a la població, que serà informada de tots els passos que realitze el consistori i de tot els passos que ells mateixos hauran de realitzar i en el moment en què els hagen de dur a terme.
579 Visites

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà.

Obligatori *

Hola!!