Els pobles de la Mancomunitat demanen que la Diputació prioritze les necessitats bàsiques dels municipis menuts

Com són les infraestructures de sanejament d’aigua o que atenga obres sobrevingudes per causes naturals com l’últim temporal d’aigua i vent. Així mateix, suggerixen que, siga la Diputació qui pregunte als pobles les seues necessitats i que no siguen estos el que hagen d’anar al palau provincial a demanar. Per la seua banda, el President de la Diputació, ahir de visita a Pego, assegurava que l’entitat «treballant per a, en els municipis més menuts, poder trobar solucions», tot i que reconeixia que, «quan l’Ajuntament puga provar que no té capacitat econòmica i no té solvència per afrontar el percentatge [econòmic a aportar]» s’estudiarà el cas concret.

IMG-20170316-WA0000
Camí rural de la Vall de Gallinera

El passat 21 de febrer els alcaldes de l’Atzúbia-Forna, Josep Vidal i el de la Vall de Gallinera, Toni Pardo, junt amb l’alcalde de Pego, Enrique Moll, protagonitzaven el ‘Vesprada Política’ de Ràdio Pego. Aleshores, el màxim representant de la Vall de Gallinera explicava que les últimes subvencions que havien rebut per a condicionar camins rural per part de la Diputació cobrixen un 50% de l’import a pagar; la resta l’ha d’aportar l’Ajuntament. Pardo explicava que hi ha reparacions de camins que costen 60.000€, el que el que implica que el consistori hauria d’assumir 30.000€, «diners que no tenim», declarava. A més, afegia que «existix el sostre pressupostari» que ve marcat pel Ministeri d’Hisenda.

D’altra banda, suggeria l’alcalde de la Vall de Gallinera que fora la Diputació d’Alacant la que preguntara als municipis que és el que necessiten i no al revés. I és que, plantejava, que actualment «hem d’anar a demanar allí el que ells volen donar» i considerava que el més lògic seria que es fera al contrari i després «la Diputació que controle, que gestione».

IMG-20170316-WA0005
Camí rural de la Vall de Gallinera

En esta línia Toni Pardo també proposava que la Diputació hauria de preocupar-se per donar solució a qüestions que són bàsiques com puga ser «una infraestructura d’aigua potable correcta». Així mateix, demanava que «pategen el terreny» i recordava que la Diputació també pot aportar als pobles menuts Recursos Humans, atenent que no disposen d’un gran nombre de treballadors i treballadores municipals.

L’alcalde de l’Atzúbia-Forna, Josep Vidal, se sumava a esta reivindicació i manifestava que «les administracions deurien prioritzar les necessitats que tenim els pobles». Denunciava que, quan apareixen reparacions que no entren en cap de les línies de subvencions que té la Diputació, és difícil que esta done suport econòmic als municipis que, en estos casos es veuen desemparats i sense poder fer front a obres necessàries. Recordava Vidal que «els ajuntaments som majors d’edat», referint-se a què saben el que és necessari.

P1310341Davant esta problemàtica, ahir, aprofitant la visita del president de la Diputació d’Alacant a Pego, li vam plantejar a César Sánchez si l’ens provincial contempla subvencions del 100% per a pobles de l’interior amb una població inferior als 1.000 habitants, atenent que més d’una vegada els seus alcaldes o alcaldesses, han explicat que el percentatge econòmic que han d’aportar en determinades obres amb certa envergadura, els desquadra el pressupost, ja de per si modest. És el cas de l’Atzúbia-Forna, Vall de Gallinera, Vall d’Alcalà o Vall d’Ebo. César Sánchez contestava que des de la Diputació estan «treballant per a, en els municipis més menuts, poder trobar solucions» i afirmava que «anem a trobar solucions». No obstant, reconeixia que no es pot fer de forma general, que s’ha d’estudiar cas a cas i afegia que «quan l’Ajuntament puga provar que no té capacitat econòmica i no té solvència per afrontar el percentatge» s’estudiarà el cas concret.

També se li va preguntar, més concretament, per com es troben els treballs de condicionament dels camins rurals de la Vall de Gallinera afectats per l’últim temporal, el de gener, i Sánchez recordava que recentment s’havia reunit amb l’alcalde de la Vall per a assegurar que «estem veient de que manera podem també invertir en la comarca en tots els problemes sorgits arrel de les pluges». I avançava que «hi ha projectes importants a la Vall des del punt de vista agrícola i d’horts urbans i compartits, en els que anem a treballar des de la Diputació».

Insistint en si ja s’havia actuat en eixos camins, el president de la Diputació va afirmar que «estem solucionant-ho». Així mateix, va defensar que la Diputació ha sigut «l’administració que més ràpid ha arribat perquè ho ha fet sense que molts alcaldes ho sol·liciten».

IMG-20170316-WA0010Els camins rurals de la Vall de Gallinera i un mur que s’ha d’alçar a l’Atzúbia encara no han rebut les ajudes sol·licitades a la Diputació.

2055 Visites

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà.

Obligatori *

Hola!!