Els consistoris tenen quatre anys per a eliminar les barreres arquitectòniques

I és que entra en vigor la Llei d’Accessibilitat Universal que imposa multes, entre d’altres coses, per permetre voreres altes. Pego i la Marina Alta s’han avançat a aquesta llei d’accessibilitat i en els 30 projectes del Plan E, d’una banda, i per l’altra amb el Taller Ocupacional La Marina Accessible II impulsat per Creama, s’han escomès moltes actuacions per a eliminar barreres arquitectòniques.
La Llei d’Accessibilitat Universal al Sistema de Transports va entrar ahir en vigor, la qual cosa significa que s’inicia el compte enrere perquè s’acaben les barreres arquitectòniques en els 542 municipis del País Valencià. En el termini d’un any, és a dir per a desembre del 2010, els ajuntaments amb més de 20.000 habitants ó 10.000 habitatges hauran de tindre redactat un pla d’adaptació d’itineraris urbans per a les persones amb problemes de mobilitat. Tots els ajuntaments hauran d’incorporar la nova llei a les seues ordenances, en els pròxims dotze mesos.

Pego no arriba als 20.000 habitants i de segur que tampoc té 10.000 habitatges censats, tot i això fa temps que es va posar mans a l’obra per a intentar eliminar totes les barreres arquitectòniques del municipi. Potser no s’hagen eliminat totes, però el cert és que moltes de les actuacions del Plan E han anat dirigides a eixa finalitat, rebaixar bordons per a facilitar l’accés de les cadires de rodes, dels carros de bebés o compra, entre d’altres. Un exemple ben clar d’eixa voluntat de millorar l’accés per a persones amb mobilitat reduïda ha estat l’obra de l’entrada a la llar del pensionista.

Amb aquest mateix objectiu naixia fa dos anys el Taller Ocupacional ‘La Marina Alta Accessible’ impulsat per CREAMA i que es reeditava en aquest 2009 pel seu èxit. Els resultats de la segona edició eren presentat la setmana passada i parlen per si sols amb més de 600 obres executades a tota la Marina Alta que han millorat els accessos de moltes voreres i edificis municipals. A més de donar formació a 25 persones sense ocupació.

Una vegada aprovat el pla d’adaptació d’itineraris urbans les grans i mitjanes ciutats (20.000 habitants) tindran quatre anys per a eliminar les seues barreres arquitectòniques. Este termini s’estén a huit anys en el cas dels ajuntaments més xicotets.

Els incompliments dels governs municipals podran ser sancionats amb multes de fins a 300.000 euros. També preveu sancions de 300 euros als ciutadans que no cedisquen el seient a una persona de mobilitat reduïda en un transport públic. O de 300 a 6.000 euros als conductors que paren en determinades marques vials.762 Visites

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà.

Obligatori *

Hola!!