Els arrossers pegolins combaten la pyricularia

Després de l’experiència de 2015, quan la pèrdua de producció a causa d’este fong, va ser dels 50% de la collita. L’any passat la combinació d’altes temperatures i d’una elevada humitat que va afavorir de manera extraordinària la proliferació del fong Pyricularia oryzae.
Quan entrem en la recta final de juliol i amb l’alerta per onada de calor activada per l’Agència Estatal de Meteorologia, els arrossers de Pego donaven ahir el primer pas per a combatre la pyricularia que la temporada passada va provocar que el 50% de la collita es perdera.

L’any passat la combinació d’altes temperatures i d’una elevada humitat va provocar la proliferació excessiva del fong Pyricularia. La varietat d’arròs Bomba (que representa entorn del 10% del total de la collita valenciana d’este cereal i que és la varietat majoritària al parc natural de la Marjal de Pego-Oliva), és la que va patir una minva més significativa. La pèrdua mitjana de la producció arrossera valenciana va ser en 2015 d’un 15%, a Pego, però eixe descens va ser, com s’ha assenyalat, del 50%.
En 2015 es van poder realitzar tres tractaments contra la pyricularia, un més del que sol estar permès. És per això que, en aquell moment, el president d’AVA-ASAJA, Cristóbal Aguado apuntava que «Els agricultors i les administracions hem de realitzar una reflexió conjunta sobre allò que ha succeït, sobre l’eficàcia real de les matèries actives que s’usen per a combatre la malaltia, sobre si les plantes han desenvolupat resistències a les mateixes o sobre la conveniència de dissenyar una nova estratègia si els mètodes actuals no es mostren prou eficaços, però el que no podem és romandre de braços creuats davant d’un problema tan seriós».

En el moment de fer-se el primer tractament contra la pyricularia al Parc Natural de la Marjal de Pego, els arrossers pegolins no havien detectat la presència del fong en el cultiu. No obstant, l’experiència d’estos els fa actuar amb prevenció perquè saben amb la virulència amb què actua el fong.

A hores d’ara, els arrossers de Pego tenen previst realitzar un segon tractament contra la pyricularia d’ací a una vintena de dies. El tercer tractament que es va realitzar l’any passat no està programat a l’agenda de manera immediata. No obstant això, els arrossers pegolins no el descarten si la situació canviara en avançar el creixement de l’arròs.

816 Visites

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà.

*

code

Obligatori *

Hola!!