Els alcaldes i les alcaldesses de la Marina Alta es reunixen amb la consellera d’Infraestructures per tractar sobre el futur de la planta de transferències

El problema arranca de l’aplicació de la Llei 1/2013, de 21 de maig, de la Generalitat, de Mesures de Reestructuració i Racionalització del sector públic empresarial i fundacional de la Generalitat i que força l’alienació, per part de l’empresa pública VAERSA, de les seues accions (93%) reciclatge de Residus La Marina Alta S.A.
Ahir de vesprada la major part d’alcaldes i alcaldesses de la Marina Alta es van desplaçar fins a València per a assistir a una reunió amb la Consellera d’Infraestructures, Isabel Bonig. En ella -que va tenir una durada superior a tres hores- es va parlar sobre el futur de la planta de transferències de la Marina Alta, ubicada a La Xara.

La reunió d’ahir ve motivada per l’entrada en vigor de la Llei 1/2013 de Mesures de Reestructuració i Racionalització del sector públic empresarial i fundacional de la Generalitat i que força l’alienació, és a dir, la venda de les accions de l’empresa pública VAERSA. Unes accions que representen el 93% del total de la societat Reciclatge de Residus La Marina Alta S.A. Esta circumstància suma que, segons explica l’alcalde de Pego Enrique Moll, “en caixa hi ha 1.500.000€”. Diners que segons la visió de VAERSA, en la liquidació, el 93% dels mateixos -el que correspon a les accions que té l’empresa pública- serien per a ella i la resta, el 7% serien per als municipis.

Els pobles de la comarca, però, no tenen el mateix punt de vista de la situació que VAERSA pel que fa a la liquidació, ja que entenen que “eixos diners no són beneficis, sinó uns fons que s’han creat a base d’aportacions dels municipis per a millorar la planta i per a poder afrontar imprevistos en cas que es trencara una màquina o que es feren els accessos que estan per a fer”.

La consellera d’Infraestructures, Isabel Bonig, va traslladar als alcaldes i alcaldesses que es tracta de la liquidació d’una empresa pública i que va a dur-se a terme com qualsevol altra societat anònima. Així mateix, va tornar a posar damunt la taula l’opció que siguen els ajuntaments de la Marina Alta els que compren la planta, exposant-los el pla de carència i un termini de pagament. No obstant això, assenyala Enrique Moll, “els ajuntaments no estem d’acord amb això perquè la planta es va fer amb diners públics de VAERSA, però els ajuntaments han estat 7 anys amortitzant -ho a raó de 12.000€ a l’any […] Per tant, creiem que tota la maquinària que hi ha allí és nostra”. A més, aclaria que els “pretesos beneficis” d’1.5 milions d’euros no són tals perquè “tots els municipis han estat pagant 3€ per tona de més per a crear un fons de previsió”.

Bonig va defensar que la Conselleria es basa en un informe jurídic per a obrar així. És per això que, des de la Marina Alta, s’ha demanat poder elaborar informes alternatius perquè tots els assessors municipals recomanen anar en contra de les accions que està duent a terme la Conselleria.

Després de 3 hores de reunió no es va poder arribar a cap acord. No obstant això, la totalitat d’alcaldes i alcaldesses, sense tenir en compte el seu color polític, si que van acordar començar a treballar per a poder defensar la seua postura. No descarten anar a judici, ja que defensen que no van a pagar dos voltes pel mateix i no veuen tolerant que es demane un augment del rebut del fem que repercutisca en la ciutadania de la Marina Alta.

Els accionistes de l’empresa Reciclatge de Residus La Marina Alta S.A., estan convocats el proper 20 de febrer (en segona convocatòria el 21 de febrer), a les 10.30 h., a una Junta General Extraordinària a l’Ajuntament de Dénia per deliberar i adoptar acords, entre d’altres relatius a l’evolució de l’execució del mandat d’alienació de les accions de Reciclatge de Residus La Marina Alta S.A.
686 Visites

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà.

Obligatori *

Hola!!