Els Ajuntaments podran demanar, en els pròxims dies, els crèdits de l’ICO

La nova línia financera, dotada amb 3.400 milions, permetrà als consistoris pagar els deutes que tenen amb les pimes i autònoms. La nova línia començarà a finançar primer els deutes de les pimes amb menys de 250 empleats i pagarà les factures pendents a 31 d’abril del 2011.
Els ajuntaments podran sol•licitar els nous préstecs de l’Institut de Crèdit Oficial (ICO) per a pagar els deutes que tenen amb les pimes i els autònoms “en els pròxims dies” a l’estar ja en marxa la nova línia financera, segons va anunciar hui la vicepresidenta primera del Govern, Elena Salgado.

El Consell de Ministres va aprovar el divendres 1 de juliol un decret llei destinat a pal•liar els efectes de la crisi econòmica en els Ajuntaments, emprenedors i hipotecats. El Govern crearà una línia de l’ICO dotada amb 3.400 milions d’euros per a pagar directament les factures que el passat 31 d’abril de 2011 tingueren les entitats locals pendents de pagament a pimes i autònoms. Les administracions públiques deuen uns 13.300 milions d’euros als autònoms, segons estimacions de la Federació ATA.

Aquesta mesura es va incorporar a un paquet de mesures econòmiques excepcionals en què, així mateix, es va aprovar una modificació de la Llei per a fixar un límit màxim a l’increment anual de la despesa de l’Estat i de les principals entitats locals.

El president del Govern, José Luis Rodríguez Zapatero, havia anunciat en el Congrés dels Diputats el dimarts anterior, 28 de juny, (en el Debat de l’Estat de la Nació) que havia donat ordre a la Comissió Delegada d’Assumptes Econòmics perquè introduira a l’ICO per a la posada en marxa d’una línia de crèdit per al pagament de les factures pendents d’entitats locals amb empreses i autònoms a 30 d’abril del 2011.

La ministra d’Economia i Hisenda, per la seua banda, assenyalava que la nova línia, dotada amb 3.400 milions d’euros, pretén “simplificar i dinamitzar” els tràmits per al pagament dels deutes de les entitats locals amb les xicotetes i mitjanes empreses. Indicava Elena Salgado que mentres l’Estat ha reduït la seua morositat de manera “extraordinària”, esta “no és la mateixa situació per a les administracions locals”.

Va recordar que del càlcul de 78 milions d’euros de morositat de l’Administració central que preveia El Govern en 2011 quedaven només dos milions per pagar i actualment “ja no hi ha morositat”.

La nova línia començarà a finançar primer els deutes de les pimes amb menys de 250 treballadors i pagarà les factures pendents a 31 d’abril del 2011.

L’ICO, a través de l’entitat col•laboradora oportuna, realitzarà el pagament directament als proveïdors, si bé el termini del préstec a l’ajuntament no podrà superar els tres anys ni el 25% de la participació del municipi en els tributs de l’Estat, que contribuirà la garantia final del préstec. “Farem un nou esforç a veure si esta via pot funcionar”, va indicar Zapatero, el Govern del qual va rebutjar posar en marxa la mesura quan es va incloure, a instàncies de CiU, en la Llei de Morositat de fa un any.

Diu la referència del Consell de Ministres que “el Reial Decret Llei aprovat pel Consell de Ministres faculta a la Comissió Delegada del Govern per a Assumptes Econòmics a què encarregue a l’Institut de Crèdit Oficial, en la seua condició d’agència financera de l’Estat, la posada en marxa d’una línia de préstecs a les entitats locals en el marc de la línia ico-liquiditat 2011, per al pagament de les factures pendents amb empreses i autònoms a 30 d’abril del 2011, a fi de facilitar liquiditat a les empreses i autònoms que tinguen crèdits pendents de cobrament amb les entitats locals”.

Les garanties de les línies de crèdit no podran superar el 25 per 100 de l’import anual de les entregues a compte de la participació de l’entitat local en tributs de l’Estat de l’any 2011. Si, com a conseqüència de la línia de crèdit, una entitat local contraguera deute ferm amb l’Institut de Crèdit Oficial, impagada en el període voluntari fixat, el Ministeri d’Economia i Hisenda efectuarà a favor seu les retencions que procedisquen a càrrec de les ordres de pagament que s’emeten per a satisfer la seua participació en els tributs de l’Estat.
686 Visites

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà.

Obligatori *

Hola!!