El PP es queda sol demanant la derogació de la llei de residus i sòls contaminats per a una economia circular
Els socialistes es van abstindre, permeten que la moció isquera avant per la mínima. Compromís hi va votar en contra. La proposta presentada d’urgència al ple ordinari de novembre demanava «respectar l’autonomia municipal i reconèixer la llibertat dels ajuntaments per a establir els seus propis tributs», a més sol·licitava «derogar l’obligatorietat de la implantació i aplicació de la taxa de residus en tots els municipis».
___________________
Com van avançar des del PP, en el ple ordinari de novembre van pujar una moció d’urgència en contra de la llei 7/2022, de 8 d’abril, de residus i sòls contaminats per a una economia circular que contempla 5 acords a per traslladar al Govern d’Espanya:
«1. Respectar l’autonomia municipal i reconéixer la llibertat dels ajuntaments per a establir els seus propis tributs, permetent que les entitats locals puguen alleugerar la càrrega fiscal dels seus ciutadans, com estan fent fins ara en la gestió dels residus amb els recurs econòmics disponibles en el pressupost municipal».
2. Derogar l’obligatorietat de la implantació i aplicació de la taxa de residus en tots els municipis i pel 100% del cost, contemplada en la llei de residus i sòls contaminats per a una economia circular.
3. Realitzar un estudi de l’impacte detallat que permeta definir el cost per servei.
4. Posar en marxa un pla nacional d’infraestructures per a l’economia circular que done suport a la creació de les infraestructures necessàries per al compliment dels objectius nacionals i europeus.
5. Contribuir a sufragar les campanyes de comunicació dels ajuntaments dirigides a incentivar la conscienciació ciutadana de compromís amb la separació de residus i reciclatge per a la consecució dels objectius comunitaris en matèria de residus».
Tot això perquè, afirmava el portaveu popular, Ferran González durant la lectura de la moció pel «profund rebuig a l’obligació d’establir una taxa de residus per a les entitats locals, havent de repercutir el cost íntegre de la recollida, gestió i tractament de residus als ciutadans» perquè, asseguren que «suposa un nou atac a les butxaques dels ciutadans».
A Compromís no entenien la urgència de la moció tenint en compte que el dilluns anterior s’havia aprovat la modificació de l’ordenança fiscal de la recollida del fem. Insistia el portaveu de la formació, Víctor Climent, que la llei 7/2022, el que diu és que «qui contamina paga» i, en este sentit, detallava que «la taxa hauria de reflectir bé el cost perquè la gent note realment el que costa això i tinga mitjans per a estalviar, si no contamina». Afirmava Climent que «no pensem que el problema siga tombar esta llei, el problema és com l’heu aplicada vosaltres» i avançava que Compromís no anava a donar suport a la proposta.
Des del partit socialista, el regidor d’Hisenda, Ricardo Sendra, explicava que havien votat a favor de la inclusió al ple perquè consideraven més adient debatre-la a novembre que a desembre. Apuntava també que «ens agrada que el PP de Pego vullga derogar aquesta llei, però el mateix PP a Alacant, Benissa o Benidorm l’acata i puja els rebuts conforme marca la llei». A Compromís li contestava Sendra que no veuen que «viure al Calvari o al centre del poble, coste més o menys» i, en este sentit, també afirmava que no creuen que «una casa de dos persones contamine menys que una casa amb sis persones perquè, una casa de dos persones pot generar més residus al contenidor de resta que una casa de sis persones si realment fan la feina conforme toca» i per això els socialistes consideren que no és convenient eixa discriminació, com tampoc discriminar pel valor cadastral de les cases. D’altra banda, Ricardo Sendra reiterava que «l’Ajuntament de Pego en estos moments no té els mecanismes per tal d’avaluar quin ciutadà pot contaminar o reciclar més o menys». Avançava Sendra que el grup socialista s’abstindria respecte a la moció perquè «no ens agrada pujar els impostos a la ciutadania, tampoc volíem aplicar esta llei, però ens ho marquen des d’Europa».
El regidor socialista, Raül Tamarit, s’abstenia en la votació d’incloure com a urgent esta moció perquè, explicava, la considera «demagògia». Com a exemple descrivia que «portem dos punts i Ferran [González] ja ens ha recordat dos voltes les bonificacions que va a presentar en el pròxim plenari». Una circumstància que considerava «incongruent».
La moció obtenia 5 vots a favor, els del PP; 8 abstencions del PSPV i 4 vots en contra de Compromís.