El Pla Eòlic del Comtat i la Marina Alta a revisió

Davant la polèmica que envolta el desenvolupament de tres centres eòlics en la denominada zona 14, que implica la instal•lació de 50 aerogeneradors, en les serres d’Almudaina i Alfaro, a les comarques del Comtat i la Marina Alta, la Diputació Provincial d’Alacant s’ha compromès a crear una comissió tècnica que revisarà el projecte i negociarà canvis amb el Consell. Els tres parcs eòlics previstos estan inclosos dins l’àrea d’esmortiment d’impactes del Parc Natural de la Marjal de Pego-Oliva. Des del mateix moment que es va saber que a les serres d’Almudaina i Alfaro, l’anomenada Zona 14 del Pla Eòlic Valencià, s’anaven a instal•lar 50 aerogeneradors, els ciutadans i ciutadanes de les comarques del Comtat, l’Alcoià i la Marina Alta, preocupats pels impactes que tindria la instal•lació de tres centrals eòliques, crearen la Coordinadora d’Estudis Eòlics del Comtat. Era el maig de 2004, quan es publicava al DOGV els avantprojectes i l’estudi d’impacte ambiental. L’objectiu de la Coordinadora ha estat i és el d’informar als veïns i veïnes dels pobles afectats i als ajuntaments sobre aquest macroprojecte.

La Coordinadora d’Estudis Eòlics del Comtat presenta un llarg llistat de raons per a dir no al Pla Eòlic. En primer lloc que aquest no està emmarcat dins d’un pla energètic valencià que establisca objectius general energètics, que estimule mesures d’estalvi, eficiència i sostenibilitat energètica, i que treballe per a què es complisquen els protocols de Kioto al respecte de la reducció de CO2. Tampoc està fonamentat en un mapa eòlic valencià, amb mesuraments objectius i científics de la velocitat del vent, de fet un informe confirma que a la Serra d’Almudaina i a la d’Alfaro no fa vent suficient i que l’agressió al paisatge serà irreversible.

El Pla Eòlic no contempla el soterrament de les línies elèctriques d’evacuació quan travessen àrees forestals o passen a prop dels pobles. La comarca del Comtat serà travessada per tres línies d’alta tensió amb 117 postes. Així mateix el Pla no ha considerat adequadament els impactes socioeconòmics sobre l’economia de la zona, on previsiblement, desapareixerà per sempre qualsevol possibilitat per al turisme rural, les rutes per les muntanyes i els mateixos esports de muntanya. Els turistes d’interior busquen silenci i harmonia paisatgística, el que desapareixerà amb els 50 aerogeneradors previstos.

La raó més visible, però, per a dir no a aquest i altres Plans Eòlics és el brutal l’impacte visual que produiran els molins de vents gegants a les comarques de l’Alcoià, el Comtat i la Marina Alta, trencant el paisatge per a sempre. Els molins tenen 100 metres d’alçada, o siga, l’equivalent a un edifici de 33 plantes. Amb aquestes estructures l’impacte sobre la flora i la fauna serà letal. Una altra qüestió que no s’ha de deixar de banda. Els espais protegits on s’instal•larien les tres centrals eòliques passarien a ser sòl industrial, on en un futur cabria tot.

Davant totes aquestes raons, corroborades per experts i eurodiputats, recolzades per les activitats i manifestacions constants en contra de les tres centrals del Pla Eòlic al Comtat, l’Alcoià i la Marina Alta, la Diputació Provincial d’Alacant s’ha compromès a crear una comissió tècnica que revisarà el projecte de la Zona 14. A més negociarà amb el Consell canvis en aquesta polèmica actuació. Este compromís va ser expressat ahir pel propi president, José Joaquín Ripoll, després que el PSOE presentara un moció sobre el tema en el plenari.

Segons informava Jaume Pascual, diputat responsable de la presentació d’esta moció, la comissió estarà composta per representants de la diputació, de la Generalitat, dels ajuntaments implicats i de la Coordinadora d’Estudis Eòlics, Tècnics de la Diputació faran un informe sobre l’impacte ambiental dels parc eòlics i sobre el mapa de vents en la zona. Així mateix, la corporació provincial també es compromet a assessorar a les corporacions locals en temes administratius relatius a esta obra. Cal recordar que esta comissió especial s’havia d’haver constituït en 2004. S’aprofitarà que la tramitació del Pla Eòlic no s’ha completat, per a fer propostes de canvis.

Jaume Pascual, alcalde de l’Alqueria d’Asnar i diputat provincial, havia presentat al ple d’ahir una moció en què exigia una declaració de rebuig oficial de la Diputació Provincial contra el Pla Eòlic. Després del compromís de Ripoll, el dirigent socialista va decidir retirar la seua proposta, encara que es reserva el dret de tornar a presentar-la, si no es constitueix la comissió especial. Cal recordar que el pla per a instal•lar cinquanta aerogeneradors en la Serra d’Almudaina, en la comarca d’El Comtat, ha generat un fort rebuig ciutadà, que troba la seua principal expressió en les 40.000 al•legacions presentades contra el projecte. També s’han pronunciat en contra una vintena d’ajuntaments i han obert investigacions la Fiscalia i la CE.

Així mateix la Coordinadora d’Estudis Eòlics del Comtat ha descobert que els tres parcs eòlics previstos a la zona 14 estan inclosos dins l’àrea d’esmortiment d’impactes del Parc Natural de la Marjal de Pego-Oliva, on no és permesa la construcció d’infrastructures que atempten contra la conservació, protecció o millora dels seus recursos naturals, físics o patrimonials, i on no és permesa la instal•lació de línies elèctriques aèries, segons regula el PORN del Parc.

367 Visites

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà.

Obligatori *

Hola!!