El dissabte s’acaba la sega de l’arròs a Pego

Sis màquines amb una sega molt precisa, que deixa al seu darrere el mínim arròs, han realitzat enguany la recollida d’aquest producte a la marjal. La seua eficàcia ha fet que amb només una setmana s’haja pogut segar pràcticament tota la superfície cultivada. D’altra banda, AVA estimava ahir que els preus d’inici de campanya poden millorar respecte a 2006.
Aproximadament una setmana han tardat les sis màquines per a segar l’arròs de la Marjal de Pego. La precisió tecnològica d’aquestes màquines és increïble, ja que aquestes màquines no perden quasi cap gra d’arròs per darrere, el que optimitza el resultat. Està previst que aquest mateix dissabte s’acaben els treballs de sega, ja que només queden unes 40 fanecades per recollir. Ho comenta Vicent Dominguis, president del Grup Arrosser Les Tanques.

Pel que fa a la part dedicada a l’arròs ecològic la sega l’han realitzada aquesta setmana. Només queda per arreplegar una varietat llarga. La seca d’aquest arròs és natural, és a dir, com en temps antics al sol i el temps que darrerament estem tenint i que s’espera que tinguem no ajuda a eixe procés, tot i això des de les Tanques les expectatives són positives.

D’altra banda, l’Associació Valenciana d’Agricultors (AVA-ASAJA) estima que els preus que s’aconseguixen en l’inici de la campanya de l’arròs a la Comunitat Valenciana han millorat respecte la campanya passada. Els arrossers valencians podran percebre preus un 20% majors que el preu inicial de campanya de 2006 que va ser de 210 €/tn, és a dir, uns 0,21 €/kg. No obstant, les liquidacions no són suficients, perquè els costos de producció ascendixen a 0,27 €/kg.

Este increment de preus es deu a la inexistència d’excedents de la campanya anterior, als problemes de producció en altres regions d’Espanya, com seria la falta d’aigua a Andalusia, i al canvi del tipus d’arròs que s’ha produït en estes zones a causa de la pèrdua de rendibilitat del tipus japónica o redó enfront de l’arròs tipus índica o llarg..

El president d’AVA-ASAJA, Cristóbal Aguado, va ressaltar que “gràcies no al sentit comú dels operadors comercials sinó a la situació del mercat, el preu en camp s’acosta a una compensació justa, encara que està clar que encara no hem arribat a un preu que cobrisca els costos i obtinga un marge de beneficis com hauria d’ocórrer”.

La varietat “bomba” és l’única que presenta una minva de producció, entorn del 40% respecte al 2006. Aguado va destacar que “açò podria repercutir favorablement en els preus d’esta varietat, que havien baixat en les últimes campanyes un 30-40%, ja que té un mercat molt concret i selectiu per les seues excel•lents qualitats culinàries”.

544 Visites

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà.

Obligatori *

Hola!!