El Consell Agrari es planteja crear un banc de terres

Amb l’objectiu de reduir el nombre de camps abandonats i evitar que altres en plena producció puguen deixar-se erms. Així mateix es pensa com una nova via per a crear ocupació. A més, en el darrer Consell Agrari es va donar la benvinguda al nou representant d’AVA, Vicent Dominguis i es va decidir deixar un temps més d’espera per veure si ixen les subvencions per a les terres no cultivables de la Marjal. Dilluns passat es va reunir el Consell Agrari de Pego i entre moltes altres qüestions, en el torn de precs i preguntes el representant de La Unió, Carles Garcia, va proposar que es podria crear un banc de terres, una iniciativa que el Consell Agrari ha decidit tirar endavant. Així, amb un doble objectiu començava a gestar-se el projecte. D’una banda que amb la finalitat de reduir el nombre d’horts abandonats i evitar que d’altres, en plena producció, puguen deixar-se erms i improductius; d’altra que en temps de crisi, com estem, es puga obrir una nova via d’ocupació. Per tant, el banc de terres potenciaria l’intercanvi de terres actualment sense producció, en arrendament o cessió, a persones que estiguen interessades a cultivar-les.

Andreu Dominguis, regidor d’agricultura, llançava la pregunta clau, “què es guanya amb això?” i contestava que “crec que amb això guanyarien tots començant pel propietari perquè no tindria l’hort abandonat i continuant per la persona que es podria traure un jornal amb la terra i també la resta de veïns dels camps abandonats perquè frenaria plagues i fem que es puga produir d’un camp erm”.

La iniciativa a tingut molt d’èxit a la veïna localitat de Benifaió on el banc de terres gestiona 80 fanecades de camp que cultiven joves agricultors.

La Regidoria d’Agricultura proposa que tots els interessats en inscriure’s a aquest banc de terres poden passar per la Cambra Agrària i des d’allí s’intentarà posar en contacte els qui tenen terres ermes i els qui estagueren interessats en tornar-les a posar en funcionament.

D’altra banda, en el darrer Consell Agrari es va donar la benvinguda al nou representant d’AVA a Pego, Vicent Dominguis que substitueix a Fernando Cardona.

També es va tractar sobre la concessió d’ajudes destinades a la reconversió de plantacions de determinats cítrics, una subvenció a la que se li ha ampliat el termini de finalització, així es podrà fer fins a finals d’aquest mes de febrer. Les persones que poden demanar-la són aquelles que estiguen afiliades a una OPFH (organització de productors de fruites i hortalisses) o a una agrupació de productors. Els agricultors que justifiquen que comercialitzen la seua producció. Els agricultors que justifiquen que han comercialitzat els seus cítrics, durant els tres anys precedents a la percepció de l’ajuda a través d’una OPFH o una altra entitat. La superfície mínima per a sol•licitar les ajudes és de 3’5 fanecades i la màxima és de 216 fanecades. Els arbres han de tenir més de 5 anys d’edat i no presentar estat d’abandó. A més, no han d’haver sigut objecte d’ajuda en els últims 6 anys.

El punt més delicat, el que fa referència a les subvencions a la zona de no cultiu de la marjal. Una subvenció que es retarda més d’allò habitual en el temps. El Consell Agrari va decidir “esperar un temps per veure si la Conselleria ho soluciona. Sinó s’ha proposat fer una reivindicació multiple: d’una banda per part dels propietaris, una altra per part del Consell Agrari, una altra de la Comunitat de Regants i finalment des del mateix ajuntament de Pego”.
1093 Visites

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà.

Obligatori *

Hola!!