El Centre d’Exposicions de Pego exposa ‘Homenatge a Chillida’

El seu autor, Txin Javier Ruiz, no es definix com a «artista», preferix definir-se com una persona que «simplement expressa amb formes i colors el que sent». L’exposició ‘Homenatge a Chillida’ inclou una retrospectiva dels treballs previs de Txin. Es pot visitar fins el 23 d’abril de dilluns a dissabte de 10 a 13h., i de 17 a 20h.
Txin Javier Ruiz viu des de no fa massa a Pego. En el discurs d’inauguració de la seua primera exposició a la localitat, ‘Homenatge a Chillida’, explicava que este reconeixement «ha estat tal volta degut a la meua nostàlgia per Euskadi i per un dels artistes que em va deixar marcat abans de dedicar-me a este món de les arts plàstiques».
Txin, qui «no sabria definir-me ni encasellar-me com a pintor, simplement diria que expresse amb formes, colors, el que sent», es va introduir en el món artístic amb la fotografia, als 14 anys. Molt més tard, en la seua maduresa, al complir 50 anys, és quan agafa el pinzell. Ho fa, afirma, d’una manera «totalment autodidacta i només buscant expressar sentiments». I així comença amb el llapis i passa, ràpidament, per retoladors, aquarel·les, olis «per a descobrir la força de l’acrílic, tant pel seu colorit com per la rapidesa del secat que impedix retocs i plasma eixe primer impuls interior que aflora en forma de color». En resum, Txin el que pinta són sentiments.


En ‘Homenatge a Chillida’ l’artista basc afincat a Pego ha superat un repte perquè «partint d’escultures fetes en fusta, que havia fet sobre este mateix tema, m’he llançat a pintar en dimensions més grans», tres quadres produïts expressament per a les característiques del Centre d’Exposicions Museu d’Art Contemporani de Pego que les alberga.
A fer escultures Txin va arribar per casualitat, uns dos mesos després d’arribar a Dénia, on hi va viure, estava preparant una exposició amb l’Associació d’Artistes de la Marina Alta (ADMA) de la que forma part i l’escultor que havia d’exposar no va poder col·laborar. Va ser aleshores quan l’artista basc es va oferir per omplir eixe buit.
La singularitat de les escultures de l’exposició de Pego és que són fetes amb fusta d’olivera, molt resistent a ser ‘domada’, el que ha dificultat el seu modelatge, confessava Txin.

En el discurs d’inauguració Txin explicava que ‘Homenatge a Chillida’ «conjuga el color i la fusta, per a mi bàsics ja que són el meu suport preferit per a pintar i crear escultures.» I connectava la presència de la fusta amb l’incendi de les muntanyes de Pego i Les Valls ocorregut a maig. Un tràgic succés que va inspirar l’artista basc a escriure el poema ‘Lament de la fusta’ i que va ser recitat pel pegolí Joan Femenia.
Txin ha volgut expressar allò que li ha transmés algú i per això suggeria que el millor és acudir a ‘Homenatge a Chillida’ i deixar-se portar per allò que et faça arribar cadascun dels quadres que hi conformen l’exposició. Esta està dividida en dos parts ben diferenciades, l’homenatge a Chillida en si que està a la planta baixa del Centre d’Exposicions i una retrospectiva de l’artista basc que es pot observar en la primera planta del museu.

Es pot visitar fins el 23 d’abril de dilluns a dissabte de 10 a 13h., i de 17 a 20h.
728 Visites

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà.

Obligatori *

Hola!!