Divendres es presenta l’Associació per la Memòria Històrica de Pego

L’acte tindrà lloc a la Casa de Cultura de la localitat, a les 19.30h., i anirà acompanyat d’una exposició titulada ‘Mauthausen, l’univers de l’horror’. La presentació correrà a càrrec de Maria Seguí i comptarà amb la presència de Pepetoni, encarregat d’explicar els objectius de l’Associació, Joan Morell, professor d’Història i expert en la matèria que estarà representant l’IES Enric Valor de Pego, un representant de l’associació ‘L’Amical de Mauthausen’, qui cedix l’exposició, la regidora de Cultura, Laura Castellà, Josep Nadal, autor de la lletra ‘3 de Pego’ de La Gossa Sorda i també estarà present la poesia de Tomàs Llopis.

El passat 13 de gener de 2017 ens assabentàvem de l’existència a Pego d’una nova associació que encara estava en tràmits de constitució. Va ser gràcies a la visita de la Consellera de Justícia, Gabriela Bravo, qui es va reunir amb alguns dels seus representants durant la seua estada al municipi. Es tracta de l’Associació per la Memòria Històrica de Pego que es presenta demà divendres a la Casa de Cultura de la localitat, a les 7.30 de la vesprada. El seu objectiu principal és recuperar i reivindicar la memòria dels cinc pegolins que van ser assassinats al camp d‘extermini de Mauthausen-Gusen i, continuar amb la recuperació de la memòria històrica dels represaliats del franquisme, no només de l’àmbit local, sinó principalment, de l’àmbit comarcal, com explicava aleshores a Ràdio Pego Fernando Seguí, membre de l’associació per la Memòria Històrica.

Els pegolins assassinats a Gusen l’any 1941 van ser José Cerver Morell (el 18 de novembre), Vicent Sendra Escrivà (el 20 d’octubre), Andreu Sendra Morell (el 19 de novembre), Carlos Sendra Sendra (el 5 d’octubre) i un cinquè pegolí (qui més temps va estar en el camp d’extermini de Gusen), Pascual Franqueza Alentado (assassinat el 31 de gener de 1942).

Avançava Jaume Sala, un altre dels membres de l’Associació per la Memòria Històrica de Pego que tenien previst presentar oficialment l’associació al poble de Pego durant el mes de maig o juny. Així que les previsions s’han avançat un poc en el calendari i serà este divendres, 28 d’abril, quan es presente oficialment a Pego la nova associació. Per a l’ocasió porten a la localitat l’exposició Mauthausen. L’univers de l’horror produïda per l’Amical de Mauthausen «per a donar a conèixer les vivències dels republicans espanyols al camp de Mauthausen, en un llarg recorregut cronològic des de la II República fins a la deportació», hi expliquen. Però també hi assistirà un representant de l’Amical de Mauthausen.

18119045_1402720223083015_2567610138440044731_nLa presentació, que correrà a càrrec de Maria Seguí, comptarà també amb Pepetoni, la persona encarregada d’explicar els objectius de l’Associació, Joan Morell, professor d’Història i expert en la matèria, qui estarà com a representant l’IES Enric Valor de Pego, la regidora de Cultura, Laura Castellà, Josep Nadal, autor de la lletra ‘3 de Pego’ de La Gossa Sorda. I també estarà present la poesia de Tomàs Llopis.

El que queda per desvelar és sí l’Associació farà pública una escultura dissenyada especialment per recordar els cinc pegolins assassinats a Gusen-Mauthausen, un detall que ens avançava a gener Jaume Sala.

Des de l’Associació per la Memòria Històrica de Pego critiquen «la injustícia que hi hagut amb els cinc pegolins que van morir a Gussen perquè a la resta d’Europa estan ben mirats i ací no s’ha fet res per ells i creiem que hem de corregir esta injustícia».

 

1778 Visites

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà.

Obligatori *

Hola!!