Coopego aporta parcel•les per a investigar cultius energètics per a produir biomassa

Dins del conveni que ha signat la Cooperativa Agrícola de Pego amb la Fundació Agroalimed. Coopego aporta dues parcel•les superiors a una hectàrea que servirà per a obtenir dades suficients per a avaluar cultius energètic que serviran per a la transferència i difusió dels coneixements científics i tècnics generats per a conèixer la viabilitat de producció de biomassa al País Valencià. La Fundació Agroalimed, una entitat sense ànim de lucre, amb la finalitat de fomentar la investigació científica, el desenvolupament tecnològic i la innovació en l’àmbit agroalimentari està immersa en un projecte d’estudi i investigació per a la producció de biomassa, és a dir, la massa total de la matèria viva existent en una comunitat o en un ecosistema que pot ser convertida en energia. Una de les participants en aquest projecte d’estudi que es durà a terme en quatre anys és la Cooperativa Agrícola de Pego que aporta dues parcel•les. Una d’elles al terme de Pego i l’altra al terme d’Orba, una de regadiu i l’altra de secà. Explicava l’objectiu del projecte Pep Piera, tècnic de Coopego.

El contracte de col•laboració va ser signat per la gerent de Coopego, Tere Morell, el 23 d’octubre. En ell es comprometien amb el desenvolupament de cultius indicats en el seu moment per la Fundaicó Agroalimed, en aquest cards i arbres llenyosos, idonis per als requeriments dels projecte I+D+ i d’ “Avaluació de cultius energètics en la Comunitat Valenciana” sobre parcel•les que complisquen les condicions acordades.

Actualment, explicava Pep Piera, “a Pego estem arreglant un camp d’unes 15 fanecades planes que estaven ermes […] a falta de què ens diguen quan ens portaran la llavor i la maquinària per a sembrar”.

Durant quatre anys la Fundació Agroalimed “va a veure si és rendible, va a estudiar els costos de producció, van a veure el desenvolupament de la planta, si el microclima serà l’adequat…” entre d’altres qüestions per a “veure si pot ser alternativa als cultius de cítrics que tenim ara”.

Si la investigació fora positiva i rendible, és a dir, si la reconversió al card fora viable al terme de Pego, el problema el trobaríem en el minifundisme dominant al terme, ja que assegurava Pep Piera, tècnic de Coopego que la parcel•la mínima per a conrear un camp hauria de ser de 6 fanecades.

Durant aquesta setmana la Cooperativa Agrícola de Pego espera la visita d’una de les investigadores de l’Institut Valencià d’Investigacions Agràries (IVIA) per a concretar qüestions tècniques.

559 Visites

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà.

Obligatori *

Hola!!